Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 29/11/17

 

 

Διαπραγματεύσεις….

 

Ξεκινώντας με το τελευταίο ρεπορτάζ και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι πληροφορίες που συνεχώς έρχονται είναι ότι τα πράγματα πάνε όλο και καλύτερα και σχεδόν όλοι εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις στο κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας. Υπάρχουν μεν κάποια ανοιχτά ζητήματα, αλλά αυτά δε φαίνονται αρκετά για να έχουμε ένα από τα γνωστά θρίλερ των προηγούμενων ετών.

 

Συνεχίζοντας με το ρεπορτάζ και όσον αφορά τις σημερινές διαπραγματεύσεις, η ατζέντα περιλαμβάνει τα εργασιακά ζητήματα, με ανησυχία για τη στάση του ΔΝΤ στις συζητήσεις (γνωστή η ευαισθησία του ταμείου στα εργασιακά ζητήματα).

 

Το βασικό ζήτημα θα είναι η αλλαγή του τρόπου προκήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων με το υπουργείο Εργασίας να έχει ήδη ετοιμάσει τη σχετική διάταξη …… Αυτό που μένει είναι να πάρει το πράσινο φως των δανειστών. Σημειώνεται πως η σχετική διάταξη προβλέπει ουσιαστικά την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για τη λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων στο 50 +1% του ποσοστού των εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη προβλέπει ότι για να ληφθεί απόφαση απεργίας σε πρωτοβάθμιο σωματείο, θα πρέπει να συμμετέχει το 1/2 (από το 1/3 που ισχύει σήμερα) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Η αλλαγή αυτή δεν αφορά στις υπόλοιπες οργανώσεις, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες, ήτοι η κήρυξη απεργιών καθίσταται δυσκολότερη μόνον σε επίπεδο επιχείρησης.

 
 
 

Πιο ρεαλιστικοί

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει (και από πολύ σοβαρούς αναλυτές – οικονομολόγους κτλ) εξαιρετικά υπερβολικούς στόχους για την πορεία του ΑΕΠ το 2018, όπως και για το 2017 αν και απομένουν μόνο μερικές εβδομάδες για να τελειώσει η χρονιά. Για παράδειγμα μας κάνει εντύπωση πως κάποιοι επιμένουν ακόμη πως το 2017 η Ελλάδα θα πιάσει ανάπτυξη 1,8 ή και 2%. Αλλά ας αφήσουμε το 2017. Όσον αφορά το 2018, όπου και πάλι ακούμε προβλέψεις για ανάπτυξη 3 ή και 3,5%, θα λέγαμε ότι βρήκαμε πολύ πιο ρεαλιστικές τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, ο οποίος πέραν της ανάπτυξης του 1,4% (πολύ πιο ρεαλιστικό) για φέτος, προβλέπει για το 2018 ανάπτυξη 2,3%. Και χωρίς και πάλι να είμαστε σίγουροι πως αυτή η ανάπτυξη θα επιτευχθεί (προσωπικά βλέπουμε μια ανάπτυξη 1,7 με 1,8%), τη θεωρούμε μια πολύ ρεαλιστική εκτίμηση από αυτά που ακούμε κατά καιρούς, για ανάπτυξη κατά μέσο όρο στο 2,8 με 3%.  Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για το 2018.

 
 
 

 

Συμφωνούμε απόλυτα

 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον άρθρο έγραψε στην Καθημερινή ο κ. Α. Παπαχελάς. Και θα λέγαμε ότι με αυτά τα οποία λέει στο τέλος του άρθρο του συμφωνούμε απόλυτα. Ειδικότερα γράφει:

 

“Δεν νομίζω ότι μπορεί να προσφέρει κάτι άλλο αυτή η κυβέρνηση. Οι πολίτες αναγνωρίζουν πως υπάρχει μια στροφή στην κανονικότητα. Επειδή όμως τους ενδιαφέρει να έχουν δουλειά οι ίδιοι και τα παιδιά τους, καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να πάει παρακάτω τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας επελέγη για μη κανονικές συνθήκες, για να κάνει τον «τσαμπουκά» με την Ευρώπη και να εκδικηθούν οι πολίτες το παλαιό σύστημα. Η κανονικότητα και η ανάπτυξη απαιτούν ικανούς διαχειριστές. Μια ματιά γύρω μας δείχνει ότι εκεί πάσχει απίστευτα η σημερινή κυβέρνηση. Τα βαρίδιά της δεν της επιτρέπουν να γίνει ειλικρινά φιλοεπιχειρηματική και να υπηρετήσει την ανάπτυξη. Δεν μπορεί, «δεν το έχει». Αν είναι να έχουμε μια κανονική εξωτερική πολιτική, προώθηση της επιχειρηματικότητας, ιδιωτικοποιήσεις και όλα τα συναφή, δεν χρειαζόμαστε έναν «επαναστάτη». Υπάρχει βέβαια η θεωρία, ιδιαίτερα δημοφιλής και στο εξωτερικό, πως εάν φύγει ο κ. Τσίπρας από την εξουσία, κανείς δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα, γιατί θα γίνεται –πάλι– χαμός στους δρόμους. Μάλλον υποτιμούν πόσο ωρίμασε ο Ελληνας χάρη στον κ. Τσίπρα και πόσο δύσπιστος θα είναι στον επόμενο που θα τον καλέσει να ξεσηκωθεί”.

 
 
 

Ξέρεται ποιό είναι το χειρότερο ….

Με αφορμή την υπόθεση Καμμένου, ξέρεται ποιό είναι το χειρότερο; Ούτε οι γνωστοί τραγικά χαμηλού επιπέδου διάλογοι στο ελληνικό κοινοβούλιο, ούτε οι περιβόητες ελληνικές μαγκιές τις οποίες συνηθίζουν να εκτοξεύουν οι έλληνες πολιτικοί. Αλλά το γεγονός ότι σχεδόν οι πάντες σε αυτή τη χώρα θεωρούν πως είναι ότι πιο φυσιολογικό κάποιος δημόσιος λειτουργός, υπάλληλος, πολιτικός κτλ …. Να παίρνει μίζα …. Φακελάκι και γενικά να χρηματίζεται. Είναι αρρώστια ότι ακόμη και τώρα και μετά τα όσα έχουν συμβεί σε αυτή τη χώρα, θεωρούμε πως οι συζητήσεις για τις μίζες στις οποίες μπορεί να εμπλέκεται κάποιος δημόσιος λειτουργός είναι ότι πιο φυσιολογικό. Αυτό το και τι έγινε …. Μια μίζα πήρε (για τον οποιοδήποτε που χρηματίζεται
) …… είναι ότι πιο άρρωστο για αυτήν την χώρα ….

 
 
 

Μπέρδεψαν τους μεσάζοντες

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … Ο Πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Αμυνας έκαναν απεγνωσμένη (όπως τη χαρακτήρισαν πολλοί βουλευτές) προσπάθεια να πείσουν (κυρίως τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσους παρακολουθούσαν από την τηλεόραση τη συνεδρίαση της Βουλής) ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος δεν ήταν δικός τους μεσάζων. Και προκειμένου να πείσουν ανακάλυψαν ανταγωνισμό... μεσαζόντων: τον Τζων Σφακιανάκη! Και τον χρέωσαν μάλιστα στον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Οικονομικών επί ΠαΣοΚ. Μόνον που ο κ. Σφακιανάκης (για τον οποίον όλοι στη Βουλή αναρωτιόνταν) δεν ήταν σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου. Αλλωστε ο κ. Παπακωνσταντίνου το διέψευσε. Ορισμένοι έσπευσαν να πουν ότι ήταν στο Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη.

Εν συνεχεία ψάχνοντας στα δημοσιογραφικά γραφεία βρέθηκε ένας Gian Σφακιανάκης(απόφοιτος Harvard) επενδυτικός σύμβουλος της Σαουδικής Αραβίας. Μάλλον αυτό θα εννοούσε ο κ. Τσίπρας αφού τον προσφώνησε και... Ζαν και τα έμπλεξε με συμβούλους του κ. Παπακωνσταντίνου. Πάνω στη βιασύνη του, στο άγχος και στη νευρικότητά του ο κ. Τσίπρας έμπλεξε και έναν δεύτερο μεσάζοντα...

Αλλά ο ανταγωνισμός μεσαζόντων καθόλου δεν αναιρεί το θέμα. Τα ερωτήματα, όπως προανέφερα, είναι πολλά και οι απαντήσεις σχεδόν ανύπαρκτες. Απαιτούνται απαντήσεις κανονικές και όχι σαν αυτές που ακούσαμε στη Βουλή. Οχι υπεκφυγές και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε (που λέει και ο σοφός λαός).

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....