Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 30/01/17

 

Αυτή η «κόντρα» ξεκινάει σε μια χαζή βάση…

Μην κρύβοντας τη μεγάλη μας ανησυχία για το τελευταίο σκηνικό έντασης μεταξύ της κυβέρνησης με τους δανειστές, θα εκφράσουμε και μια πρώτη μεγάλη απορία. Ότι είναι ακατανόητο να υπάρχει αυτή η ένταση για το ζήτημα των προληπτικών μέτρων. Και εξηγούμαστε. Η διαφωνία της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές δεν είναι ακριβώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δε δέχεται να λάβει νέα μέτρα!! Δέχεται τα νέα μέτρα από το 2018 και μετά (με το μηχανισμό του κόφτη), απλά δε δέχεται να τα ψηφίσει τώρα!!! Επαναλαμβάνουμε όμως ότι επί της ουσίας δεν αρνείται τα νέα μέτρα. Και επί της ουσίας τα δύο πράγματα είναι το ίδιο πράγμα, αφού είτε έτσι είτε αλλιώς και στις δύο περιπτώσεις αν προκύψει απόκλιση από τους στόχους θα υπάρξουν τα νέα μέτρα. Επί της ουσίας, είτε ψηφιστούν τώρα είτε όχι, μικρή σημασία έχει αυτό.

Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Είναι δυνατόν για αυτό το ζήτημα η χώρα να οδηγηθεί σε αδιέξοδο; Προσωπικά πιστεύουμε πώς κάτι άλλο συμβαίνει ή διαφορετικά σύντομα θα έχουμε συμφωνία. Δεν μας αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας, αλλά εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι μέσα σε όλη αυτήν την τρέλα η χώρα κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

 
 
 

 

Μια σωστή επισήμανση

Και σε αυτό το σημείο θα αναφερθούμε και σε μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση που γίνεται στην ανάλυση του ΔΝΤ για τη χώρα μας, με οικονομικά στοιχεία στα οποία φαίνονται και τα μεγάλα λάθη τα οποία κάνουν οι ξένοι στο σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, η έκθεση ΔΝΤ είναι πολύ κριτική όσον αφορά τους στόχους που είχαν τεθεί στην Ελλάδα για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως από ένα δείγμα 55 χωρών τα τελευταία 200 χρόνια, υπάρχουν μόνο 15 παραδείγματα που είχαν ύφεση πάνω από πέντε χρόνια και καμία από αυτές τις χώρες δεν διατήρησε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ κατόπιν!!!!! «Είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να κάνει ιστορικό ρεκόρ καταφέρνοντας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% - 4,5% του ΑΕΠ», αναφέρει η έκθεση.

Και φυσικά η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πώς σχεδόν σίγουρα όχι. Σε κάθε περίπτωση και όσα λάθη και αν έχουμε κάνει ως χώρα (με αποκορύφωμα το καταστροφικό Α΄εξάμηνο του 2015), το σίγουρο είναι ότι και οι δανειστές με τέτοιους στόχους δε βοηθάνε τη χώρα να βγει από την κρίση.

 
 
 

Οι «ελληνικές μαγκιές» συνήθως πληρώνονται

Και να κάνουμε και μια επισήμανση για το όλο σκηνικό σύγκρουσης που στήνεται (για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια). Ότι ασχέτως αν οι δανειστές κάνουν λάθος (και μεγάλο) να ζητάνε προκαταβολικά την ψήφιση μέτρων, αυτόν που πλήττει περισσότερο το όλο σκηνικό έντασης είναι η χώρα μας. Οι γερμανοί, οι ολλανδοί και γενικά οι ευρωπαίοι δεν έχουν πρόβλημα από αυτό το σκηνικό έντασης (τουλάχιστον σε πρώτη φάση).

Όσο και προβληματική αν είναι η εικόνα της Ευρώπης, σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη χώρα μας να συγκρούεται με τους δανειστές. Αντιθέτως και δεδομένων των τεραστίων θυσιών του ελληνικού λαού από τη μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι τουλάχιστον χαζό η χώρα και η ελληνική οικονομία να κινδυνεύει για ακόμη μια φορά να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Αν λοιπόν το πρόβλημα είναι η προκαταβολή ψήφιση των μέτρων (προσωπικά κρατάμε επιφυλάξεις) και αν και επαναλαμβάνουμε ότι είναι λάθος των ευρωπαίων να ζητάνε την ψήφιση τους τώρα, το καλύτερο που έχει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να τα ψηφίσει.

 
 
 

Το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί στην Ελλάδα;

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ακούσαμε τον κ. Φλαμπουράρη να λέει ότι αν δεν τα βρουν Σόιμπλε – ΔΝΤ υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η ευρωζώνη. Πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση θα λέγαμε. Βέβαια ο κ. Φλαμπουράρης ξέχασε να μας πει τι θα συμβεί στη χώρα μας, αν δεν τα βρούμε σύντομα με τους δανειστές. Γιατί το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει κ. Φλαμπουράρη είναι η Ελλάδα. Για να είμαστε ειλικρινείς αυτές οι συζητήσεις (ότι οι ευρωπαίοι πρέπει να μας στηρίξουν γιατί αλλιώς θα κινδυνεύσει η ευρωζώνη) θα θυμίζει τις συζητήσεις που γίνονταν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και το τι έγινε τα ξέρουμε όλοι. Γιατί πολύ φοβούμαστε ότι θα κάνουμε πάλι τη χώρα μπάχαλο, θα χάσουμε για ακόμη μια φορά αρκετούς μήνες και στο τέλος θα ψηφίσουμε αυτά που θα έπρεπε να ψηφίσουμε τώρα!!

 
 
 

Ευχόμαστε αυτά να τα λαμβάνει υπόψη η κυβέρνηση…

Και στα πλαίσια των παραπάνω, ευχόμαστε η κυβέρνηση και ο Α. Τσίπρας να λαμβάνουνε υπόψη την άποψη του επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Βουλής. Ειδικότερα, η 20η Φεβρουαρίου είναι η τελική ημερομηνία για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική περιδίνηση, προειδοποίησε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας.

 

Ο κ. Λιαγκόβας μιλώντας μετά από τη δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ότι μετά από την 20η Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα χάσει τη δυνατότητα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Αν δεν υπάρξει 4ο μνημόνιο τότε μιλάμε για το απευκταίο σενάριο της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο κ. Λιαργκόβας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.   

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....