Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 30/05/18

 

Ανοιχτή η παράταση

Τώρα ξεκινώντας με την τελευταία ειδησεογραφία και εν μέσω κακού χαμού στην Ευρώπη, οι πληροφορίες αναφέρουνε πως τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις του ΔΝΤ με το Βερολίνο είναι επί της ουσίας παγωμένες και δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη.

 

Και με τις ημέρες να περνάνε χωρίς συμφωνία, ζωντανεύει και πάλι ένα ενδιαφέρον, περίπλοκο ενδεχομένως για τη χώρα μας, σενάριο. Ότι εν μέσω μιας αρκετά μπερδεμένης κατάστασης στην Ευρώπη, το Βερολίνο να είναι για ακόμη μια φορά δυσκίνητο και αρνητικό στα πάντα, αλλά και αρκετές χώρες να ζητάνε με κάθε τρόπο να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αυξάνονται οι πιθανότητες παράτασης του τρέχοντος προγράμματος και αναβολή των αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα για μια περίοδο περίπου 3-4 μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018. Και όπως όλοι καταλαβαίνουμε, από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και τις όποιες αποφάσεις για το χρέος, κρίνονται πάρα πολλά, ανάμεσα στα οποία και ο χρόνος των εκλογών.

 
 
 

Πάλι τα ίδια

Και την ώρα που γίνεται ο κακός χαμός σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αφορμή αυτή τη φορά την Ιταλία και τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτοξεύονται, στελέχη της κυβέρνησης άρχισαν και πάλι να υπόσχονται πράγματα, καλλιεργώντας ένα κλίμα πως οι μειώσεις των συντάξεων μπορεί και να αποφευχθούν, μετά από δήθεν επαναδιαπραγμάτευση.

 

Και μπορεί προσφάτως το Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως ο κ. Τσακαλώτος να είπανε πως το ζήτημα έχει κλείσει και ότι θα γίνουνε οι μειώσεις που έχουν αποφασισθεί (εκνευρισμός είχε επικρατήσει μεταξύ των ευρωπαίων και στο τελευταίο Eurogroup), ωστόσο από το εσωτερικό της κυβέρνησης ένα μεγάλο κομμάτι προσπαθεί να μιλήσει για ένα σκηνικό έντασης με τους δανειστές με στόχο να μην γίνουν οι μειώσεις. Πάντως θα πρέπει να πούμε πως κυρίως αυτές οι πληροφορίες διακινούνται από το υπουργείου της κα  Έφη Αχτσιόγλου, δηλαδή το υπουργείο εργασίας. Βεβαίως και πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε πει πως η κυβέρνηση θα συζητήσει ξανά την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί.

 

Εμείς απλώς θα επαναλάβουμε ότι η συνεχής συζήτηση του όλου θέματος μόνο κακό κάνει, ενώ οι αναφορές κυβερνητικών στελεχών δημιουργούν και πρόβλημα στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές, σε μια στιγμή που υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα του ελληνικού χρέους και η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει πως είναι αξιόπιστη και θα σεβαστεί τα συμφωνηθέντα.

 
 
 

Σοκαριστικό νούμερο

Πάμε τώρα σε ένα άλλο ζήτημα. Όπως και αν το δει κανείς και αν και ως γνωστών είμαστε κάπως συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι έχουμε δει τα χειρότερα ως οικονομία (απλά θα σερνόμαστε για χρόνια), τα τελευταία στατιστικά από την Eurostat είναι εντυπωσιακά.

 

Αναφερόμαστε στο γεγονός πως σύμφωνα με έρευνα, το 2016 (το 2017 και το 2018 που διανύουμε η εικόνα θα μπορούσε να είναι και ελαφρώς χειρότερη), το 47,9%, δηλαδή σχεδόν το 50% του πληθυσμού, είχε σε καθυστέρηση τις υποχρεώσεις του και μάλιστα με μεγάλη απόσταση από τις επόμενες χώρες.

 

Στη δεύτερη θέση είναι η Βουλγαρία με σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού να πληρώνει καθυστερημένα τις υποχρεώσεις του, στην τρίτη θέση η Κύπρος με το 26,6% των πολιτών να δηλώνουν ότι καθυστερούν την αποπληρωμή δανείων, ενοικίων και λογαριασμών και πολύ κοντά βρίσκεται η Κροατία με ποσοστό 26,4%.

 

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, η ζοφερή πραγματικότητα φαίνεται και από τα στοιχεία που δείχνουν τις καθυστερήσεις στεγαστικών δανείων και των ενοικίων όπου και πάλι η Ελλάδα καταγράφει αρνητική πρωτιά με το 15,3% του συνολικού πληθυσμού να έχει χρέη ποσοστό τριπλάσιο από το 2008 όπου μόλις το 5,5% καθυστερούσε δάνεια και ενοίκια.

 

Το ποσοστό της Ελλάδας, όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα ήταν το υψηλότερο από όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Το επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στην Κύπρο (8,6%), ακολουθούμενη από την Ισπανία και τη Γαλλία (5,2%), την Ουγγαρία (5,1%), τη Φινλανδία (4,9%) και την Ιταλία (4,2%).

 

Αντίθετα, το ποσοστό του πληθυσμού σε καθυστέρηση ήταν κάτω από 2% σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ: Εσθονία (1,8%), Γερμανία (1,6%), Ιρλανδία και Λιθουανία (και 1,4%), Κροατία και Πολωνία Ρουμανία (0,9%). Ωστόσο, αυτά τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να σχετίζονται εν μέρει με το μικρό ποσοστό του πληθυσμού που είχε υποθήκη ή ενοικιάζονταν σε τιμές αγοράς, υποδεικνύοντας ότι είχαν ήδη πληρώσει την υποθήκη τους ή δεν πληρώνουν ενοίκιο σε τιμές αγοράς.

 

Σε σύγκριση με το 2008, το ποσοστό του πληθυσμού που έμεινε πίσω με τις υποθήκες ή τις πληρωμές μισθωμάτων σχεδόν τριπλασιάστηκε στην Ελλάδα από 5,5% σε 15,3%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε στην Κύπρο (από 3,4% το 2008 σε 8,6% το 2016 ), καθώς και στο Λουξεμβούργο (από 1,1% έως 2,7%) και στην Πολωνία (από 0,6% έως 1,3%). Ωστόσο, για το Λουξεμβούργο και την Πολωνία, το συνολικό μερίδιο των καθυστερημένων ατόμων παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Και επαναλαμβάνουμε ότι όπως και αν το δει κανείς, αυτά τα νούμερα είναι σοκαριστικά, με μεγάλη ανησυχία για ένα πιθανό σκάσιμο της συνολικής κατάστασης, σε περίπτωση που έχουμε μια νέα επιδείνωση της κατάστασης.   

 
 
 

Απορεί κανείς γιατί η Τουρκική Λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά

Τώρα για την εκτός ελέγχου κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ερντογάν τι να πούμε; Τα λέμε χρόνια και προτού ο «Σουλτάνος» αρχίσει να χάνει τον έλεγχο, βάζοντας τη χώρα του και δυστυχώς τη χώρα μας σε επικίνδυνες καταστάσεις. Εμείς απλώς θα σχολιάσουμε το τελευταία video με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (στο οποίο πρωταγωνιστεί και ο ίδιος). Για την ακρίβεια θα εκφράσουμε την ανησυχία μας ότι μάλλον τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά από ότι πιστεύαμε. Και αναρωτιόμαστε τώρα. Βλέποντας κανείς το παρακάτω video, απορεί γιατί η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Και με τον Ερντογάν να συνεχίζει έτσι, όλα δείχνουν ότι σε λίγο καιρό τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο άσχημα.

 

 
 
 

Έτσι

Και για να μην ξεχνιόμαστε, έχουμε και το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο. Και όταν έχεις τέτοιο σχέδιο, τι να φοβηθείς τις εξελίξεις στην Ιταλία.

 

Νομίζουμε πως το παρακάτω σκίτσο περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το σχεδιασμό της κυβέρνησης.  

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....