Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 30/10/17

 

Πολύ δύσκολα δε θα έλθουν νωρίτερα τα μέτρα του 2019

 

Όπως είχαμε γράψει και στα τελευταία μας σχόλια και σύμφωνα με το τελευταίο ρεπορτάζ απολύτως ικανοποιημένοι είναι όλοι για τον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων, με συμφωνία για δημοσιονομικά, αν και υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει. Κυρίως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει να κλείσει τα πολλά (περίπου 75) προαπαιτούμενα που είναι ακόμη ανοιχτά. Και μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως θα αυτό θα γίνει σύντομα, εντούτοις εμείς κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις για αυτό. Σε κάθε περίπτωση εμείς δε θέλουμε να επαναλάβουμε τα ίδια …. Ότι δηλαδή αν και τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα από ότι περιμέναμε η αξιολόγηση, πιστεύουμε ότι θα αργήσει να κλείσει. Θα κάνουμε μια άλλη πρόβλεψη. Ότι παρά τα όσα λέγονται, είναι εξαιρετικά πιθανό αρκετά από τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για το 2019 να έλθουν αρκετούς μήνες νωρίτερα, μέσα στο 2018, στην προσπάθεια να κλείσει μια πιθανή μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά του 2018.   

 
 
 

 

Αργεντινή και Ελλάδα

 

Πριν από μερικές εβδομάδες διαβάσαμε πως η συρρίκνωση του κράτους, η κατάργηση των περιορισμών στο εμπόριο και οι μεταρρυθμίσεις στη δημοσιονομική και τη φορολογική πολιτική, αλλά και στις αγορές εργασίας και κεφαλαίου, περιλαμβάνονται στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του προέδρου της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι. Από τον Μάρτιο του 2016, οπότε επέστρεψε στις διεθνείς αγορές έπειτα από μακρόχρονη απουσία, η Αργεντινή έχει καταφέρει να πουλήσει σε διεθνείς επενδυτές ομόλογα αξίας 54 δισ. δολαρίων. Σήμερα, η μεγαλύτερη πρόκληση για το Μπουένος Αϊρες είναι να πείσει τους επενδυτές ότι η αστάθεια ανήκει στο παρελθόν, με το στόχο του προέδρου Μάκρι, όπως έγρψαν προσφάτως και οι Financial Times να είναι να προσελκύσει αρκετές επενδύσεις, ώστε να μπορέσει να «ξεκλειδώσει» την ανάπτυξη και να αντιστρέψει την πτωτική πορεία.

 

Τώρα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί τα γράφουμε αυτά; Τα γράφουμε στα πλαίσιο μιας αρκετά δυσοίωνης πρόβλεψης για τη χώρα μας. Έχουν λοιπόν περάσει περίπου 12 χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης στην Αργεντινή (μια κρίση η οποία επί της ουσίας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίες του 90 και κορυφώθηκε στις αρχές του νέου αιώνα) και ακόμη και τώρα διαβάζουμε για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και άλλα πολλά που πρέπει στη χώρα αυτή. Στην Ελλάδα έχουνε περάσει σχεδόν 8 χρόνια κρίσης και επί της ουσίας κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, με ελάχιστες ουσιαστικές αλλαγές – μεταρρυθμίσεις. Και κάπως έτσι και όπως στην Αργεντινή, πολύ φοβούμαστε ότι θα φθάσουμε στο έτος 2022, 2023, 2024, 2025, 2026 …… και ακόμη θα μιλάμε για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του δημοσίου. Και πώς να μην είναι κανείς απαισιόδοξος, όταν μετά από 8 χρόνια και τα όσα έχει περάσει ο ελληνικός λαός, ακόμη δε μπορούμε να κάνουμε μια αξιολόγηση της προκοπής για τους δημοσίους υπαλλήλους.

 
 
 

 

Πως πάνε μετά καλά τα πράγματα στον πλανήτη;

 

Πιστεύουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μια είδηση η οποία πέρασε στα «ψιλά».

 

Εικασίες για την κατάσταση της ψυχικής υγείας του Ντόναλντ Τραμπ έχουν γίνει πολλές. Αλλά ένα βιβλίο Αμερικανών ψυχολόγων που κυκλοφόρησε πρόσφατα δίνει μια νέα διάσταση στο θέμα, καθώς οι συγγραφείς του θεωρούν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο των ΗΠΑ «τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο του κόσμου.»

 

Για το βιβλίο της με τίτλο "The Dangerous Case of Donald Trump" («Η επικίνδυνη περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ») η ψυχίατρος δρ Μπράντι Λη του Πανεπιστημίου του Yale συγκέντρωσε τις γνώμες 27 συναδέλφων της που ασχολήθηκαν με την «κλινική» εικόνα του Τραμπ. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο «πλανητάρχης» πιθανώς να πάσχει από μια σοβαρή διαταραχή της προσωπικότητας, πράγμα που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις όχι μόνον για τις ΗΠΑ, αλλά και εκτός συνόρων.

 

Ο δρ Λανς Ντόουντς, πρώην ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, γράφει π.χ. ότι ο Τραμπ παρουσιάζει «κοινωνιοπαθητικές ιδιότητες» καθώς και μια «επίμονη απώλεια της αίσθησης της πραγματικότητας».

 

Ο ψυχολόγος Φίλιπ Ζιμπάρντο σχολιάζει με αφορμή την απόφαση του Τραμπ να βομβαρδίσει την περασμένη άνοιξη μια στρατιωτική βάση στη Συρία μετά τη φονική επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Σεϊχούν: «Πιστεύουμε ότι ο Τραμπ είναι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο, ένας ισχυρός ηγέτης μιας ισχυρής χώρας, ο οποίος ενόψει των θλιβερών σκηνών ανθρώπων που δέχθηκαν επίθεση με χημικά επειδή υπέφερε ψυχικά ο ίδιος (ή ένα μέλος της οικογένειάς του) δίνει εντολή επίθεσης με πυραύλους σε άλλες χώρες.»

 

Οι επιστήμονες λένε ότι ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για να ηγείται των ΗΠΑ: «Κάποιος τόσο ψυχικά ασταθής όπως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα έπρεπε να έχει στα χέρια του την ισχύ της προεδρίας που αποφασίζει για θέματα ζωής και θανάτου.»

 

Και επαναλαμβάνουμε ότι όλα αυτά μπορεί να πέρασαν στα «ψιλά». Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δεν είναι απλό πράγμα μια σειρά κορυφαίων ψυχολόγων να λέει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πλανητάρχης είναι ψυχολογικά άρρωστος.

 
 
 

 

Εμείς το πιστεύουμε από την πρώτη στιγμή

 

Στην διεθνή ειδησεογραφία τώρα, πιστεύουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα πράγματα στο BREXIT εξελίσσονται κάπως περίεργα, όπως θα λέγαμε από την πρώτη στιγμή, χωρίς να μπορεί κανείς να ξέρει πως θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία. Να θυμίσουμε ότι πριν από περίπου 2 εβδομάδες για πρώτη φορά και επίσημα ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν για το ενδεχόμενο να μην συμβεί στο BREXIT. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εκτίμηση ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην συμβεί ποτέ, εξέφρασε πριν λίγο καιρό κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με τοCNNi.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι είναι στην αρμοδιότητα του Λονδίνου να εξασφαλίσει ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία, πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, τον Μάιο του 2019.

 

«Είναι στο χέρι της Βρετανίας να υπάρξει μία καλή συμφωνία, να μην υπάρξει συμφωνία ή να μην γίνει Brexit» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τουσκ σε δηλώσεις του έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

 

Παράλληλα προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα υποφέρει» αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αποτυχία και συμπλήρωσε μιλώντας σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου:

 

Εμείς πάντως προσωπικά από την πρώτη στιγμή πιστεύουμε ότι υπάρχουν πραγματικά μεγάλες πιθανότητες το BREXIT στο τέλος να μην συμβεί. Και αν και είναι αλήθεια ότι οι πιθανότητες η Βρετανία να φύγει από την Ε.Ε. έχουν αυξηθεί (από ότι πιστεύαμε στην αρχή), οι πιθανότητες το BREXIT να μην συμβεί στο τέλος δεν είναι αμελητέες. Μάλιστα πιστεύουμε ότι αν η Γερμανία από την πρώτη στιγμή είχε φανεί λίγο πιο διαλλακτική και δεν πίεζε από τις πρώτες κιόλας ημέρες να επισπευστεί το BREXIT, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο διαφορετικά και το BREXIT για το καλό της Ε.Ε. θα μπορούσε να αποτραπεί.  

 
 
 

 

Μετά αναρωτιόμαστε

 

Πρωθυπουργός που θα είναι και υπουργός Δικαιοσύνης, ομάδες πολιτών που θα αντικαταστήσουν τα ΜΑΤ και λουκέτο σε ΜΜΕ. Αυτά περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας την οποία παρουσίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενη στη δικαιοσύνη και την τάξη είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ: «Ο πρωθυπουργός της χώρας θα είναι και υπουργός Δικαιοσύνης και στα δικαστήρια της χώρας θα συμμετέχουν οι πολίτες σε όλα τα επίπεδα». Επίσης πρότεινε τη συμμετοχή των πολιτών στις μονάδες αποκατάστασης τάξης που δεν θα είναι τα ΜΑΤ.


Να θυμίσουμε ότι η κα Κωνσταντοπούλου μαζί με τον κ. Βαρουφάκη και το «παράλληλο σύμπαν του» ήταν από τους βασικούς συνεργάτες του κ. Α. Τσίπρα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί οδηγηθήκαμε στα capital controls, τη χρεοκοπία των τραπεζών και όλα τα γνωστά ….

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....