Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 30/10/18

 

Αναμενόμενο

Ημέρα με την ημέρα αυξάνονται οι πληροφορίες πως οι δανειστές αν και είναι ανοιχτοί στις όποιες προτάσεις καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο δηλώνουν ότι δε μπορούνε να αποδεχθούνε τις ελληνικές προτάσεις στο σύνολο τους, αφού αυτό κρύβει μεγάλους κινδύνους για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος.

Και δεν ξέρουμε αν ισχύουν τα ρεπορτάζ πως μετά από τη συνεδρίαση του Euroworking Group, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν πως καταγράφουν μια διαφορά 300 – 400εκ ευρώ σε σχέση με τους υπολογισμούς του βασικού σεναρίου που έχει εκπονήσει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ. Μια διαφορά μάλιστα η οποία αυξάνεται κοντά στο 1δις εφόσον κανείς λάβει υπόψη και τα 500εκ ευρώ του μαξιλαριού ασφαλείας.  Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι πως οι δανειστές, αν και έχουνε καλές προθέσεις, ζητάνε από την ελληνική πλευρά να καταρτίσει ένα σχέδιο το οποίο δεν κινείται στο όριο του βγαίνουνε δε βγαίνουνε τα νούμερα. Και αυτό είναι ότι πιο λογικό, αν και στη χώρα συνεχίζουμε να προσπαθούμε να χαϊδέψουμε τους ψηφοφόρους, βάζοντας κάθε λίγο και λιγάκι σε κίνδυνο τις θυσίες που έχουνε γίνει εδώ και τόσα χρόνια.

Εμείς πάντως με αφορμή όλα τα παραπάνω θα συστήσουμε για ακόμη μια φορά στην ελληνική πλευρά να εκμεταλλευτεί αυτές τις αντιρρήσεις των δανειστών για το συμφέρον της χώρας. Και απλά να καταρτίσει ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο, με ένα μίγμα και μικρότερων μειώσεων στις συντάξεις, αλλά και όσο το δυνατόν περισσότερων αντιμέτρων που θα βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία να πάρει ακόμη περισσότερο μπρος.  

 
 
 

Μέρκελ

Κακά τα ψέματα, μια από τις σημαντικές ειδήσεις, όχι μόνο της χθεσινής ημέρας, αλλά και γενικά των τελευταίων μηνών ήταν η απόφαση της Α. Μέρκελ να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος της. Αν και πιστεύουμε πως η πολιτική της Γερμανίας τα τελευταία 10 χρόνια έχει κάνει πολλά και μεγάλα λάθη στο τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων της Ευρώπης. Ωστόσο κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως η Α. Μέρκελ είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας και φυσικά της Ευρώπης. 

Και αν και σίγουρα κάθε εποχή είναι διαφορετική. Εμείς θα μείνουμε στο παρακάτω διάγραμμα, στο οποίο παρουσιάζεται η πορεία της ανεργίας στη Γερμανία κατά τις τελευταίες δεκαετίες και ανά καγκελάριο. Νομίζουμε πως τα σχόλια είναι περιττά.

 

 
 
 

Μάλιστα

Και σε σχέση με αυτά που αναφέραμε κλείνοντας το πρώτο σχόλιο, για μεγάλα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015).

Χθες εμφανίστηκε και ο ΓιάΝης!!!

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αποκάλυψε ότι ο Τζορτζ Σόρος ήταν αυτός που ζήτησε να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση!!!!!

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Σόρος τηλεφώνησε στον Τσίπρα και ζήτησε την αποπομπή του τον Ιούλιο του 2015. «Η σχέση μου με τον Σόρος περιορίζεται σε αυτό το τηλεφώνημα», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ουγγροαμερικανό μεγιστάνα: «έχει κάνει κάποια καλά, αλλά και κάποια περίεργα πράγματα».

Και εμείς εδώ θα πούμε ένα μεγάλο …. Μάλιστα !!!!

Καλό θα ήταν λοιπόν ο κ. Βαρουφάκης να σταματήσει τις ανοησίες. Και καλό θα είναι από το να προσπαθεί να εμφανίσει τον εαυτό του ως το μεγάλο θύμα που τον έφαγαν τα συμφέροντα και το κατεστημένο. Ο κ. Βαρουφάκης να ζητάει με κάθε ευκαιρία συγνώμη για το κακό το οποίο έκανε στη χώρα και τον ελληνικό λαό.

 
 
 

Βασίλης Κορκίδης

Ένα πρόσωπο του οποίου τις δηλώσεις παρακολουθούμε και σε γενικές γραμμές τις θεωρούμε σωστές είναι o κ. Βασίλης Κορκίδης. Ο κ. Κορκίδης λοιπόν έγραψε στο ΑΜΠΕ ένα άρθρο με τίτλο: “Τα αληθινά στοιχεία της πραγματικής οικονομίας”. Ένα άρθρο στο οποίο αναφέρει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία αξίζει κανείς να διαβάσει.

-------------------------------------

Η πραγματική οικονομία της χώρα μας έχει μία ακόμα ευκαιρία έπειτα από μια δεκαετή πρωτοφανή οικονομική κρίση που βίωσε να κάνει βήματα μπροστά και να ανακτήσει σταδιακά τις τεράστιες απώλειες τζίρου, ύψους 102 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των μνημονίων, ως γνωστό, τα έσοδα μειώθηκαν, οι φόροι αυξήθηκαν και τα χρέη 4 εκ. φορολογουμένων τριπλασιάστηκαν. Ταυτόχρονα η πραγματική οικονομία θα πρέπει να κατορθώσει να αποπληρώσει ένα εξωτερικό χρέος που φέτος εκτοξεύτηκε στα 335 δις ευρώ και στο 183% του ΑΕΠ, αλλά και ένα «εσωτερικό» χρέος που ξεπερνά τα 225 δις ευρώ και το 125% του ΑΕΠ. Για να επιτύχει αυτόν τον άθλο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να υλοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον σε βάθος χρόνου. Οι «βιώσιμες» μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα δημιουργήσουν ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα μέσα στο οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη να γνωρίζουν επιτέλους οι επιχειρηματίες μέσα σε ποιο οικονομικό περιβάλλον θα δραστηριοποιηθούν σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα γνωρίζοντας εκ των προτέρων τους κανόνες της αγοράς. Να σταματήσουν να γίνονται αποδέκτες ανατροπών και εκπλήξεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναδρομικές και δυσάρεστες. Η οικονομική σταθερότητα θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα μας να επιστρέψει σε μια «κανονικότητα». Προς αυτή την κατεύθυνση οι μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν θα πρέπει να αντέχουν τόσο σε εγχώριες όσο και εξωτερικές οικονομικές πιέσεις. Η κρίση στην Ιταλία και στην Τουρκία απέδειξε με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι η ελληνική οικονομία είναι ρηχή και ιδιαίτερα ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες. Η Ελλάδα οφείλει το συντομότερο να ξεπεράσει τον κίνδυνο του παρατεταμένου αποκλεισμού εξόδου στις αγορές και δεν επιτρέπεται να παραμείνει μια απομονωμένη χώρα, στον κατάλογο των «μη εμπορεύσιμων κινδύνων».

Οι υποψήφιοι ξένοι επενδυτές όσο σοβαρά λαμβάνουν υπόψη τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας άλλο τόσο δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και στην ανθεκτικότητά της από εξωγενείς παράγοντες και τα επιθετικά «short funds», που δημιουργούν αναταράξεις στη κεφαλαιαγορά. Για αυτόν τον λόγο η οικονομία μας θα πρέπει να θωρακιστεί εκ των έσω, με μεταρρυθμίσεις που θα πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά εξίσου καλά «οργανωμένη». Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σταματήσει η υπερφορολόγηση, που όχι μόνο δεν προσελκύει επενδύσεις, αλλά διώχνει τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Κύπρο και τη Βουλγαρία με την οικονομική μετανάστευση να έχει αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 30%. Δυστυχώς ακόμα παρατηρούμε ότι εξακολουθεί να υφίσταται η μετανάστευση εξωστρεφών μεγάλων και μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, προσπαθώντας να αποφύγουν τη φορολογική αφαίμαξη στην Ελλάδα και να αναζητήσουν πρόσβαση στη φθηνότερη χρηματοδότηση, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Είναι παράδοξο να απαιτεί κανείς από υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που οφείλουν σχεδόν 103 δις ευρώ στο δημόσιο και 89 δις ευρώ από «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες να πληρώνουν το 67% της φορολογητέας ύλης των 73 δις ευρώ, σε άμεσους και έμμεσους φόρους που αγγίζουν τα 49 δις ευρώ ετησίως.

Είναι λοιπόν αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε το κράτος να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο ευέλικτο και αξιόπιστο. Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει το βασικό σύμμαχο για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, που στόχο θα έχουν να γίνει η χώρα μας πιο ελκυστική στους επενδυτές. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά τις υπάρχουσες ελληνικές επιχειρήσεις, όλους τους μικρομεσαίους «οικονομικούς πατριώτες» που έμειναν συνεπείς και κατάφεραν να επιβιώσουν, μέσα σε ένα πρωτοφανές δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Με αλλαγή νοοτροπίας και την βοήθεια της τεχνολογίας σίγουρα θα μειωθεί η γραφειοκρατία και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ενώ θα εξασφαλισθεί η διαφάνεια και θα περιοριστεί η παραοικονομία.

Με την επαναλειτουργία των συστημικών τραπεζών θα σταματήσει η ανυπαρξία των τραπεζικών συναλλαγών και θα τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων με νέα δάνεια σε συνεπείς επιχειρήσεις. 'Αλλωστε η τραπεζική χρηματοδότηση είναι αυτή που καθορίζει τον ρυθμό ανάπτυξης κάθε οικονομίας. Επίσης τα Επιμελητήρια της Χώρας μπορούν να προσφέρουν σε μια επιχείρηση τη δυνατότητα να συναλλάσσεται με το κράτος σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας από την έδρα της και χωρίς «χειραψίες» είτε αφορά αδειοδοτήσεις, είτε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μιας εταιρείας. Δυστυχώς όμως η χώρα μας προσαρμόζεται και εκσυγχρονίζεται με αργούς ρυθμούς συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού δύσκολα τα Υπουργεία παραχωρούν αρμοδιότητες και δυσκολότερα συνεργάζονται μεταξύ τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ πως η πλειοψηφία των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν από εδώ και στο εξής στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα προσαρμόζονται ανάλογα. Η μεταμνημονιακή περίοδος διαθέτει αναπτυξιακές ευκαιρίες, αλλά απαιτεί πολλά και δύσκολα βήματα, ενώ προϋποθέτει ότι στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας μας θα πρέπει να σκεφτόμαστε πρώτα σε «μικρομεσαία κλίμακα». 'Αλλωστε αυτή είναι κατά 99,9% η δομή της ελληνικής επιχειρηματικότητας που προσφέρει το 57% των θέσεων απασχόλησης και το 34% της προστιθέμενης αξίας και δεν απέχει από το 99,8% των 28 χωρών της ΕΕ.

 
 
 

Ο Πάνος, ο Τζέφρι και ο… Σόρος

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Ο υπερδραστήριος αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ συναντάται συχνά με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Τον επισκέπτεται στο υπουργείο, τον υποδέχεται στην πρεσβεία, τον καλωσορίζει ακόμη και στην πρεσβευτική κατοικία. Ο Πάνος ομιλεί με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Πάιατ, τον οποίο, να σημειώσω, χαρακτήρισε ως τον καλύτερο αμερικανό πρεσβευτή που πέρασε από την Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια! Τόση αγάπη και συμπάθεια δείχνει ο ένας στον άλλον…

nnn

Ο Νίκος Κοτζιάς όμως αποκάλυψε τις αναφορές του Πάνου στο Υπουργικό Συμβούλιο περί χρηματισμού της κυβέρνησης από τον Σόρος (τις οποίες ο κ. Καμμένος μετά τον σάλο που προκλήθηκε τις… διαψεύδει) και τις αναφορές περί χρηματισμού σκοπιανών βουλευτών για να ψηφίσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πώς άραγε εξέλαβε αυτές τις αναφορές ο κ. Πάιατ; Δεν ένιωσε την ανάγκη να κάνει κάποια δήλωση; Δεν απασχολούν αυτές οι κατηγορίες την αμερικανική διοίκηση και την εδώ αμερικανική πρεσβεία; Ή μήπως θεωρούνται… χάδια του κ. Καμμένου;

nnn

Αμ το άλλο; Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ο κ. Καμμένος θα βρίσκεται τη Δευτέρα στη Μόσχα εκτός απροόπτου. Το περίεργο είναι ότι πραγματοποιεί ένα τέτοιο ταξίδι πιστεύοντας ότι αυτά που πρότεινε στους Αμερικανούς στην Ουάσιγκτον για συμμαχίες προκειμένου να αποκοπεί η ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια (ως Plan Β για τη συμφωνία των Πρεσπών) οι Ρώσοι θα τα ξέχασαν. Το θέμα δεν είναι εάν τα ξέχασαν ή όχι οι Ρώσοι (που δεν τα ξέχασαν), αλλά μαθαίνω ότι το Μαξίμου σφόδρα ανησυχεί για το τι θα του προκύψει πάλι από την επίσκεψη Πάνου στη Ρωσία. Θυμάται πολύ καλά τι προέκυψε από την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....