Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 30/12/16

 

Αυτό είναι θετικό νέο …

Θα ξεκινήσουμε με τα θετικά νέα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, χωρίς προσωπικά να μπορούσε να δεχθούμε (αν και σίγουρα υπάρχουν κάποια ζητήματα) τα όσα γράφονται για πλασματικά πρωτογενή πλεονάσματα (αυτό γράφονταν ουσιαστικά και από την εποχή Σαμαρά).

Είναι άδικο να μην χαίρεται κανείς από το ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ το πρωτογενές πλεόνασμα του 11μηνου ήταν υψηλότερο κατά 3,8δις. Τα φορολογικά έσοδα ήταν κατά 1 δισ ευρώ περισσότερα του στόχου, ενώ κάποιες κατηγορίες εσόδων πέτυχαν τον ετήσιο εισπρακτικό στόχο από τα τέλη Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, οι δαπάνες εμφανίζονται κατά 2,3 δισ ευρώ λιγότερες από ότι είχαν προβλεφθεί, με το υπουργείο Οικονομικών να συνεχίζει την πολιτική συγκράτησης των εξόδων όπου αυτό είναι εφικτό.

Εμείς θα μείνουμε ειδικότερα στην πορεία των εσόδων, τονίζοντας πάντως ότι κατηγορηματικά πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αυξήσεις φόρων. Το ακριβώς αντίθετο θα πρέπει σταδιακά να επιδιωχθεί, έστω μικρή, μια μείωση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών (φυσικά αυτό από τα τέλη του 2017 προς αρχές του 2018).

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 47,94 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,50 δισ. ευρώ ή 3,2% έναντι του στόχου για το 2016 που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 44,65 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.447 εκατ. ευρώ ή 3,3% έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,68 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 201 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,882 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

·          Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 144 εκατ. ευρώ ή 1,9%,

·         Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 423 εκατ. ευρώ ή 13,7%,

·         Φόρος Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών κατά 11 εκατ. ευρώ ή 1,0%,

·         Άμεσοι Φόροι ΠΟΕ κατά 40 εκατ. ευρώ ή 2,6%,

·         Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 71 εκατ. ευρώ ή 2,6%,

·         ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 15 εκατ. ευρώ ή 1,0%,

·         ΦΠΑ καπνού κατά 46 εκατ. ευρώ ή 7,7%,

·         ΦΠΑ λοιπών κατά 176 εκατ. ευρώ ή 1,5%,

·         Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 17 εκατ. ευρώ ή 3,9%,

·         Φόρος ασφαλίστρων κατά 19 εκατ. ευρώ ή 6,0%,

·         Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κλπ) κατά 133 εκατ. ευρώ ή 5,2%,

·         Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 12 εκατ. ευρώ ή 4,5%,

·         Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 36 εκατ. ευρώ ή 5,2%,

·         Λοιποί έμμεσοι φόροι κατά 12 εκατ. ευρώ ή 3,9%

·         Απολήψεις από την Ε.Ε. κατά 25 εκατ. ευρώ ή 6,9%,

·         Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 176 εκατ. ευρώ ή 4,7%,

Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:

·         Φόροι στην περιουσία κατά 29 εκατ. ευρώ ή 0,9%,

·         ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 34 εκατ. ευρώ ή 0,9%,

·         Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 28 εκατ. ευρώ ή 20,4%,

·         Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 29 εκατ. ευρώ, ή 26,1%.

 
 
 

Στα μέσα Ιανουαρίου σημαντικές επαφές με επενδυτές ….

Χωρίς ακόμη να έχει επιβεβαιωθεί, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι στα τέλη της δεύτερης εβδομάδας του 2017, θα βρεθούν στην Αθήνα εκπρόσωποι δύο εκ των μεγαλύτερων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών για να έχουν συναντήσεις με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και όχι μόνο (θα συναντηθούν και με τις διοικήσεις κάποιων εκ των ελληνικών τραπεζών). Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες τις πληροφορίες, ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν θα είναι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια δοκιμαστική έκδοση ομολόγων μέσα στους επόμενους μήνες, εφόσον φυσικά πρώτα έχει κλείσει η περιβόητη β΄ αξιολόγηση (όπως γράψαμε χθες, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου).

Τώρα θα μας πει κανείς. Πολύ αισιόδοξο ότι η Ελλάδα κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες θα βγει στις αγορές. Ημέρες εορτών είναι θα πούμε εμείς … Και οι ευχές επιτρέπονται …

 
 
 

Αυτό να το λάβουμε σοβαρά υπόψη  

Αν και όπως ανακοινώθηκε η εγχώρια καταθετική βάση διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή των capital controls, καθώς επιστρέφει σταδιακά μέρος των κεφαλαίων που είχαν διαρρεύσει λόγω της αβεβαιότητας το πρώτο εξάμηνο του 2015, εντούτοις υπάρχει ένα στοιχείο που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Αυτό είναι ότι σε πληρωμές προς το Δημόσιο κατευθύνθηκαν καταθέσεις άνω των 1 δισ. ευρώ που εισέρρευσαν στο τραπεζικό σύστημα το Νοέμβριο, μήνα πληρωμής της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η ρευστότητα του συστήματος την υπό εξέταση περίοδο αξήθηκε κατά 1,25 δισ. ευρώ στα 136,4 δις. ευρώ, εάν συνυπολογιστούν και οι καταθέσεις που διαττηρεί η κυβέρνηση στις εμπορικές τράπεζες.

Την ίδια περίοδο, τα υπόλοιπα νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά μόλις 172 εκατ. ευρώ, καθώς σχεδόν το σύνολο των εισροών από καταθέσεις χαρτονομισμάτων και από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, χρησιμοποιήθηκαν για την τακτοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων.
 
 
 

Μην λαϊκίζουμε με τα πόθεν έσχες ….

Και να γράψουμε και κάτι άλλο. Ότι προσωπικά δεν μας αρέσει ο λαϊκισμός αυτός που υπάρχει με τα πόθεν έσχες κάποιων βουλευτών του Σύριζα και της κυβέρνησης (όπως και γενικά όλων των κομμάτων). Δεν υπάρχει κανένας λόγος ένας πολιτικός που είναι φτωχός ή να οδηγεί αυτοκίνητο 1000cc. Άλλο πράγμα χρειάζεται και ας είναι πλούσιοι οι πολιτικοί – βουλευτές – υπουργοί. Αφενός να δικαιολογούν τα χρήματα που παρουσιάζουν και αυτά να προέρχονται από τη νόμιμη εργασία τους και να έχουν φορολογηθεί. Αφετέρου να δουλεύουν σωστά και να παράγουν έργο. Ας το κάνουν αυτό και μακάρι οι άνθρωποι από την εργασία τους να είναι όσο πλούσιοι θέλουν (καλό είναι αυτό θα πληρώνουν και περισσότερους φόρους).

 
 
 


Λεβέντης εναντίον βουλευτών του

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» ….. Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά άκουσα αρχηγό κόμματος να καταφέρεται εναντίον των βουλευτών του, χαρακτηρίζοντάς τους δημοσίως περίπου ως... άχρηστους! Αυτό έγινε από τον Β. Λεβέντη, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος σε ραδιοφωνική εκπομπή (του Alpha) απ΄όπου επιτέθηκε εναντίον των βουλευτών του.

Είπε ότι εάν δεν ήταν αυτός, αυτοί δεν θα έβγαιναν βουλευτές, τους κατηγόρησε ότι δεν έχουν φέρει ούτε μία ψήφο στο κόμμα και είπε ότι εάν οι εκλογές διεξαχθούν με λίστα, τότε θα το σκεφθεί εάν θα τους έχει και πάλι υποψήφιους. Από την οργή του δεν εξαίρεσε και τον γιο του Μάριο Γεωργιάδη, βουλευτή του κόμματος Κεντρώων: «Ακουσε να δεις Μάριε, ούτε μία ψήφο δεν μου έφερες», του είπε και ο βουλευτής γιος του, όπως είπε ο κ. Λεβέντης «έσκυψε το παιδί το κεφάλι και δεν είπε τίποτα». Φαίνεται ότι τον κ. Λεβέντη πολύ ενόχλησε η πρόσφατη αποχώρηση από το κόμμα του βουλευτή κ. Καρρά και όταν ενοχλείται ο «αρχηγός» δεν κρατιέται «Δεν έπρεπε να ακούσω συγγενή μου που μου τον πρότεινε.

Είναι 70 ετών και αντί να ασχολείται στη Βουλή με τους συνταξιούχους, ησχολείτο με την αντισυνταγματικότητα του νόμου Σπίρτζη», έλεγε για να προσθέσει: «Στο διάολο να πάει  η αντισυνταγματικότητα, εδώ οι συνταξιούχοι χάνουν συντάξεις...»

***
Αλλά δεν έμεινε μόνον στην κριτική έναντι των βουλευτών του ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων (ο οποίος στο πόθεν έσχες του δήλωσε βουλευτικά εισοδήματα 20.192,98 ευρώ, ένα ακίνητο, τέσσερα οικόπεδα, ένα αυτοκίνητο, μία μηχανή και τραπεζικές καταθέσεις που ανέρχονται σε 40.857,35 ευρώ) ζήτησε και την περικοπή κατά 50% του βουλευτικού μισθού.

Πράξη ηρωική τολμώ να πω όχι μόνον επειδή οι βουλευτές όλων των κομμάτων την αγνόησαν επιδεικτικά (γιατί δεν θέλουν από τα 7.000 ευρώ να πάνε στα 3.500 ευρώ) αλλά επειδή ο ίδιος είναι βουλευτής, ο γιος του επίσης, ενώ η σύζυγός του διευθύντρια του γραφείου του.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....