Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 31/01/18

 

 

Σκόπια – Σχεδόν κλείδωσε το όνομα

Ξεκινώντας με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για τα «βαφτίσια», με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που στο τέλος θα επιλεγεί. Ξέρουμε ότι το θέμα δεν είναι έτσι απλό. Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν προς αυτό.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα διαρρέονται από το Μέγαρο Μαξίμου, η ελληνική πλευρά πέτυχε η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η σκοπιανή πλευρά είχε αρχικά ζητήσει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Από την δέσμη προτάσεων του Νίμιτς επελέγη μια τρίτη λύση το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) στην οποία συμφώνησαν και οι δύο χώρες.

Η συμφωνία αναμένεται να κατατεθεί στον ΟΗΕ και μέχρι τα τέλη Μαρτίου μπορεί και να έχουμε φθάσει στο τέλος του ζητήματος, με τα Σκόπια να έχουν πλέον και επίσημη ονομασία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

 
 
 

 

 

3 επισημάνσεις

 

Στα παραπάνω να κάνουμε και 3 επισημάνσεις.

 

Πρώτον ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα μια τέτοια ονομασία να περάσει από την ελληνική βουλή. Ούτε να υπάρξει πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης.  Ο Καμμένος δε θα ψηφίσει, θα απέχει από τη Βουλή (μειώνεται δηλαδή το ποσοστό της πλειοψηφίας που απαιτείται) και με τη βοήθεια του Ποταμιού (το οποίο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ψηφίσει) θα περάσει το ζήτημα από τη βουλή.

 

Δεύτερον, κρατάμε αρκετές επιφυλάξεις τι θα συμβεί στο εσωτερικό των Σκοπίων και αν θα περάσουν όλα αυτά που πρέπει να περάσουν από την βουλή των Σκοπίων, στην οποία ο Ζάεφ έχει οριακή πλειοψηφία. Βέβαια τις τελευταίες δύο ήμερες υπάρχουν ενδείξεις ότι το ζήτημα θα προχωρήσει, χωρίς πάντως τίποτα να είναι σίγουρο. 

 

Τρίτον, προσωπικά δεν πιστεύουμε ότι το όνομα Republika GornaMakedonija θα τηρηθεί. Σε λίγο καιρό, οι σκοπιανοί θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά το Makedonija, το Μακεδονία δηάδή αν και ουσιαστικά αυτό συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το έχουν αποδεχθεί σχεδόν οι πάντες στον πλανήτη.

 
 
 

 

Τσίπρας ο αγαπημένος των ξένων


Και κακά τα ψέματα, αν ο Α. Τσίπρας καταφέρει να κλείσει και αυτό το ζήτημα, θα κάνει τους ξένους να τον αγαπήσουν ακόμη περισσότερο. Και πώς να μην γίνει αυτό, αφού επί των ημερών του και μετά το μαύρο πρώτο εξάμηνο του 2015 (το οποίο βέβαια στοίχισε αρκετά δις ευρώ στη χώρα) κλείνει όλα τα ανοιχτά ζητήματα που υπήρχαν, τόσο επί της εποχής των μνημονίων (ασφαλιστικό, εργασιακά για παράδειγμα), όπως και ζητήματα που υπήρχαν ανοιχτά εδώ και δεκαετίες, όπως αυτό των Σκοπίων. Και αυτός είναι ο λόγος που οι ξένοι αξιωματούχοι στάζουν μέλι για τον Α. Τσίπρα.  

 
 
 

 

Χρέος

Και συνεχίζοντας, ευχόμαστε ειλικρινά όλη αυτή η καλή διάθεση που έχει δείξει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια (αφού πρώτα έκανε τη ζημία που έκανε) να πείσει του ξένους να δώσουν κάτι πιο σπουδαίο στο χρέος. Και για πολλοστή φορά θα επαναλάβουμε ότι έχουμε μια κρυφή ελπίδα ότι μπορεί να γίνει η έκπληξη και η Ελλάδα να πάρει κάτι καλύτερο από ότι έχουμε φανταστεί.

Και στα πλαίσια των παραπάνω, θα λέγαμε ότι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η άποψη του πρόεδρου του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου DIW, ο οποίος εκτίμησε ότι θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους εντός του 2018, απλώς θα λέγεται «αναδιάρθρωση».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απάντησε: «Φυσικά (…) Φέτος». Όπως είπε, «θα γίνει κούρεμα χρέους φέτος. Δεν θα ονομαστεί έτσι επειδή η υπόσχεση (σ.σ. της γερμανικής κυβέρνησης και δη του πρώην υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε) ήταν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα. Θα του δώσουν το όμορφο όνομα "αναδιάρθρωση", μειώνοντας εν τέλει ξανά το ύψος των επιτοκίων ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής. Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το ίδιο με ένα κούρεμα, λίγο ή πολύ, αλλά έχει διαφορετικό όνομα».

Όπως επισήμανε ο γερμανός οικονομολόγος, «είναι απόλυτα σαφές. Μπορείς να επιμένεις να μην παρέχεις κούρεμα χρέους στην Ελλάδα, μόνο που έτσι δεν θα πάρεις τίποτα πίσω. Είναι καλύτερα να προσφέρεις τώρα μια μικρή απομείωση χρέους προκειμένου να ορθοποδήσει πάλι (η Ελλάδα), να μπορέσει η οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο χρέος της».

--------------------

Επαναλαμβάνουμε πως δε θέλουμε να έχουμε αυταπάτες. Ωστόσο νιώθουμε πως η Ελλάδα μπορεί αυτή τη φορά να πάρει κάτι καλό στο χρέος, κάτι καλό (όχι φυσικά θαύματα) το οποίο με τη σειρά του θα πυροδοτήσει μια σειρά θετικών εξελίξεων, την περαιτέρω βελτίωση της ψυχολογίας μέχρι και μια μικρή μείωση των φόρων.

 
 
 

 

Παρακμιακό

Και όπως και αν το δει κανείς για τη χώρα μας, ο παρακάτω πίνακας δείχνει τι πραγματικά έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Τι λέει αυτός ο πίνακας; Ότι οι έλληνες έχουν υποστεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του πλούτου κατά την περίοδο του 2007 – 2017. Για την ακρίβεια έχει χαθεί το 37% του συνολικού πλούτου, με τους πολίτες  της Βενεζουέλας να έχουν χάσει το 48%.

 

Για την ιστορία, στις παρακάτω 10 χώρες έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση πλούτου.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....