Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 31/05/17

 


Η τελευταία ειδησεογραφία

Με την προσωπική μας άποψη να είναι ότι σχεδόν αποκλείεται (και πολύ χαιρόμαστε για αυτό) η κυβέρνηση να μπει στη λογική μιας ρήξης με τους δανειστές (λόγω της μη ρύθμισης του χρέους) θα αναφερθούμε σε κάποιες τελευταίες πληροφορίες. 

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, οι αποφάσεις για το χρέος θα μετατεθούν για αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει τη συγκατάθεση της, αφού πρώτα πάρει κάποιες εγγυήσεις για το τελικό αποτέλεσμα, στη βάση των σεναρίων που έχει εξετάσει το EuroWorking Group και πρότεινε ο ESM στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Και σύμφωνα πάντα με αυτές τις πληροφορίες, αλλά και τις ενδείξεις που υπάρχουν, το επικρατέστερο σενάριο φαντάζει αυτό που είχε προτείνει η γαλλο – ιταλική πλευρά και φαίνεται να αποδέχεται και η Γερμανία (αν και μέχρι να το δούμε κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις).

ΥΓ: Βέβαια να λάβουμε υπόψη ότι εφόσον μιλάμε για μετά γερμανικές εκλογές, αν λάβει κανείς υπόψη και τον χρόνο που πιθανόν να χρειαστεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση, επί της ουσίας μιλάμε για το τέλος του 2017 ή πλέον για το 2018, όπως έτσι και αλλιώς λέει η γερμανική πλευρά.

 
 

Τι λέει αυτό το σχέδιο;

Και να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο τι έλεγε το γαλλό – γερμανικό σχέδιο. Σε αυτό το σενάριο λοιπόν, η πρόβλεψη είναι για μια μέση ανάπτυξη 1,5% έως το 2060. Παράλληλα και όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, αυτά προβλέπονται στο 3,5% μέχρι το 2022 και σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια στο 1,8% αντί στο 2,2% για την περίοδο 2023-2060.

Στην βάση των παραπάνω, και με βάση πάντα αυτό το σενάριο, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο με την παράταση των μέσων σταθμισμένων λήξεων των δανείων του EFSF κατά 15 έτη (με τα τελευταία δάνεια να λήγουν το 2080), με την επιβολή ανώτατου ορίου στα επιτόκια των δανείων στο 1% έως το 2050 (αυτό κρατάμε επιφυλάξεις πως θα αποδεχθεί η γερμανική πλευρά) και τον καθορισμό του ανώτατου ορίου απόσβεσης στο 0,4% του ελληνικού ΑΕΠ.

 
 
 

«Εμείς θα βγούμε στις αγορές»

 

Και σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε και σε κάτι άλλο. Στη δήλωση την οποία έκανε χθες ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ (στα πλαίσια και των δηλώσεων του κ. Τσακαλώτου) ότι ασχέτως τι θα γίνει με το ζήτημα του χρέους η Ελλάδα πολύ σύντομα θα επιχειρήσει μια έξοδο στις αγορές.  Μάλιστα το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο εμφανίζεται αρκετά σίγουρο να συμβεί αυτό. Εμείς απλώς μεταφέρουμε την είδηση, τονίζοντας πάντως και εμείς ότι κανείς δε μπορεί να αποκλείσει να υπάρξει κάποια προσυμφωνημένη έξοδος στις αγορές, καθαρά για ψυχολογικούς λόγους. Αλλά και για να πάρει κάποιος ξένος επενδυτής την προμήθεια των 3εκ ευρώ (για να τα λέμε και όλα). 

 
 
 

Στουρνάρας

Και να πούμε και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον. Ότι σήμερα Τετάρτη και στο συνέδριο του Economist, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια λύση για το χρέος. Συγκεκριμένα την πρόταση αυτή ο κ. Στουρνάρας θα την παρουσιάσει ως έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο «Βιωσιμότητα του χρέους και ελληνική οικονομία».

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο την πρόταση την οποία είχε κάνει η ΤτΕ πριν από μερικούς μήνες. Η βάση της πρότασης ήταν η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και της διάθεσης των πλεονασμάτων για επιτάχυνση της ανάπτυξης, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

 

Ο κ. Στουρνάρας είχε σταθεί στην ανάγκη λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, μεταξύ άλλων, με στοχευμένη αναδιάρθρωση των δανείων του EFSF, με επιμήκυνση των ωριμάνσεων ή και μείωση των επιτοκίων.

 

Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι ένα συγκυριακό πρόβλημα αλλά σύμπτωμα μιας σειράς συσσωρευμένων διαρθρωτικών προβλημάτων είχε είπε, ενώ τόνισε πως τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι αναγκαία, όμως όχι ικανά να το καταστήσουν βιώσιμο. Επεσήμανε επιπλέον ότι χρειάζεται μακρόπνοη αναπτυξιακή πολιτική με αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

 
 
 

Υπάρχουν λεφτά;

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Υπάρχουν λεφτά στον κυβερνητικό κορβανά ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί, με δεδομένο ότι η αξιολόγηση δεν έχει ακόμα κλείσει; Το ερώτημα αυτό δεν απασχολεί μόνο την κυβέρνηση (η μόνη ίσως που γνωρίζει με ακρίβεια ποια είναι τα χρηματικά διαθέσιμα), αλλά και την αντιπολίτευση, η οποία, μαθαίνω, προσπαθεί να μάθει από διάφορες εξωκυβερνητικές πηγές. Χωρίς να μου αποκαλύψει τις πηγές του ένας γαλάζιος τομεάρχης μου είπε ότι έχει συλλέξει ορισμένες πληροφορίες, τις οποίες και μεταβίβασε αμέσως στην ηγεσία της ΝΔ. Σύμφωνα λοιπόν με τον γαλάζιο τομεάρχη, εάν η κυβέρνηση μπορέσει να βρει (και το έχει δεδομένο ότι μπορεί να βρει) 3 δισ. ευρώ σε repos και εξοικονομήσει άλλα 2 δισ. ευρώ από στάση εσωτερικών πληρωμών (πράγμα σύνηθες για αυτή την κυβέρνηση), τότε (θα σας μεταφέρω ακριβώς τη φράση που μου είπε) «θα τη σκαπουλάρει έως το τέλος Ιουνίου». Αυτά, για να ξέρετε τι θα συμβεί εάν δεν κλείσει πλήρως η αξιολόγηση.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....