Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 31/08/18

 

Το πιθανότερο …

Είχαμε αναφερθεί και χθες το πρωί πως οι συζητήσεις για τις περικοπές των συντάξεων θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Και όπως είχαμε γράψει, ειλικρινά δεν ξέρουμε αν οι δανειστές θα αποδεχθούν κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται μεταρρυθμιστικό - διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό. Και επομένως η πιθανή εύρεση ισοδύναμων θα απορριφθεί από τους ξένους αξιωματούχους.

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό ότι όπως έγινε χθες γνωστό, η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (το οποίο φαίνεται να έχει μαζί του και τη Γερμανία) είναι πως οι συντάξεις στην Ελλάδα πρέπει να περικοπούν. Σύμφωνα μάλιστα με συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, αυτό θα μεταφέρει στην κυβέρνηση και ο επικεφαλής του Ταμείου Πίτερ Ντόλμαν όταν στις 12 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στην Ελλάδα, στα πλαίσια της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολή. 

Ο λόγος που το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση των συντάξεων δεν έχει να κάνει με τα δημοσιονομικά. Το Ταμείο επιμένει γιατί θεωρεί το (ήδη ψηφισμένο) μέτρο διαρθρωτικό, στα πλαίσια και των όσων γράψαμε χθες.  

 
 
 

Αυτό όμως είναι ανοιχτό  

Και όλα δείχνουν πως τελικά οι περικοπές στις συντάξεις θα γίνουν. Όμως αυτό θα μπορούσε να συμβεί τμηματικά. Πιθανόν με μια μικρή αναβολή και σταδιακή εφαρμογή των περικοπών από το δεύτερο μισό του 2019.

Και πιστεύουμε πως αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να ακυρώσει τις μειώσεις των συντάξεων, θα προσπαθήσει την αναβολή του μέτρου, αν και επίσημα στην κυβέρνηση το διαψεύδουν αυτό.

Μάλιστα θα λέγαμε πως η αναβολή πάντως των περικοπών συνδέεται και με το σενάριο, το οποίο κατά την άποψη μας είναι το πιθανότερο. Οι εκλογές να γίνουν το Μάιο, μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.

 
 
 

Ας τα αφήσουμε αυτά …..

Και σε σχέση με τα παραπάνω, πάμε τώρα στις πιο αρνητικές ειδήσεις της χθεσινής ημέρας. Τέτοια θα χαρακτηρίζαμε τις δηλώσεις του κ. Παππά, ο οποίος με χαρακτηριστικό προεκλογικό τρόπο είπε: «Η επιμονή του ΔΝΤ στην περικοπή των συντάξεων, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, δεν προκαλεί έκπληξη».

«Έκπληξη -και μάλιστα αρνητική- θα βιώσουν όσοι πολιτεύονται με την ανάγκη εξωτερικών καταναγκασμών, όταν επιτευχθεί η ανάσχεση του μέτρου», προσθέτει με νόημα, για να καταλήξει:

«Ελλάδα και Πορτογαλία βρίσκονται στην ίδια μεταμνημονιακή κατάσταση. Επίσκεψη των θεσμών, συζήτηση και κατάρτιση έκθεσης με τις απόψεις των δύο πλευρών. Ούτε επιβεβλημένα μέτρα, ούτε εποπτεία. Η Πορτογαλία αρνήθηκε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς να υπάρξει καμία κρίση».

Και δεν κρύβουμε πως αυτές οι δηλώσεις μας προβληματίζουν, δίνοντας τον τόνο για αυτά που πιθανόν θα συμβούν προσεχώς, στο δρόμο προς τις κάλπες. 

Κλείνοντας το θα το επαναλάβουμε. Πραγματικά ευχόμαστε η κυβέρνηση να καταφέρει να επιτύχει ότι καλύτερο για την τόνωση των εισοδημάτων και της πραγματικής οικονομίας. Μια έκκληση όμως. Όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν να γίνουν με τη συμφωνία των δανειστών και όχι στα πλαίσια μιας παρατεταμένη προεκλογικής περιόδου, η οποία θα τινάξει για ακόμη μια φορά τις προσπάθειες των ελλήνων στο αέρα.   

ΥΓ: Αντίστοιχες δηλώσεις και ακόμη πιο επιθετικές (αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι) έκανε το απόγευμα της Πέμπτης και ο κ. Δραγασάκης.

 
 
 

Αργεντινή - Ελλάδα

Και γιατί πρέπει η Ελλάδα να είναι πολύ προσεκτική; Για να μην γίνει Αργεντινή.

Σε όλες λοιπόν τις αντίστοιχες ειδήσεις από την Αργεντινή, όπως την τελευταία νομισματική κρίση και το νέο δάνειο από το ΔΝΤ, λέμε το ίδιο πράγμα. Ότι η κρίση στην Αργεντινή ξεκίνησε ουσιαστικά το 2001 – 2002 και περίπου 17 χρόνια  μετά και ανά διαστήματα, η χώρα βιώνει άλλοτε μεγάλες και άλλοτε μικρές νέες οικονομικές κρίσεις. Και επειδή υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες μεταξύ των δύο κρίσεων. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι 18 χρόνια μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης (δηλαδή το 2028) να μιλάμε για νέα ελληνική κρίση και νέα δάνεια από το ΔΝΤ (πράγμα που πολύ το φοβόμαστε). Καλά θα κάνουμε να σοβαρευτούμε.

 
 
 

Μουρμούρα στο ΣΥΡΙΖΑ απ’ όσους έμειναν εκτός… κυβέρνησης

Όπως σχολίασαν και τα Παραπολιτικά, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και πολλά μέλη της κυβέρνησης να εκτιμούν ότι το σχέδιο διεύρυνσης να έχει επιτευχθεί με τις επιλογές του πρωθυπουργού στον πρόσφατο ανασχηματισμό, όμως το γεγονός ότι έμειναν εκτός του κυβερνητικού σχήματος στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε… αντιδράσεις και την αναμενόμενη μουρμούρα στο κόμμα. 

Κάποιοι από τους δυσαρεστημένους μάλιστα εκτιμούσαν ότι η «διεύρυνση έγινε από πρόσωπα που ήταν στα αζήτητα της πολιτικής και που δεν εκπροσωπούν επί της ουσίας κάτι ή κάποιον παρά μόνο το… παλιό» δείχνοντας τις κ. Παπακώστα, Ζομπρά και Ξενογιαννακοπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να αφήσει απ’ έξω τους βουλευτές του που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να «αλλάξουν» ακόμη και την πολιτική της ιδεολογία και να την προσεγγίσουν περισσότερο στην πολιτική στρατηγική των μνημονίων και φυσικά να ψηφίζουν στις δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπάρξει και η σχετική… γκρίνια. Προφανώς όμως είχε και τους λόγους του... 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....