Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 31/10/17

 

Μπορεί μέχρι τέλη Φεβρουαρίου

 

Με τη σημασία του έγκαιρου κλεισίματος της αξιολόγησης να είναι τεράστια για την ελληνική οικονομία, θα ξεκινήσουμε και σήμερα με αυτήν, λέγοντας ότι οι πληροφορίες που προστίθενται καθημερινά (όπως και αυτές της Δευτέρας) επιβεβαιώνουν αυτό που θα λέγαμε πως τελικά τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από ότι τουλάχιστον οι περισσότεροι περιμέναμε στο ξεκίνημα.

 

Και προσωπικά δεν τρέχουμε αυταπάτες ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι το τέλος του 2017, ωστόσο και εμείς για πρώτη φορά θα πούμε ότι δεν αποκλείεται αυτή η αξιολόγηση να κλείσει μέχρι το  τέλος Φεβρουαρίου του 2018, κάτι το οποίο θα θεωρούσαμε μια πολύ θετική εξέλιξη. Μια εξέλιξη την οποία θα μπορούσε και με έξυπνο τρόπο να εκμεταλλευτεί ο Σύριζα και ειδικά αν έχει τη συμπαράσταση των ξένων (πράγμα πολύ πιθανόν) να το εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο. 

 
 
 

 

Μέχρι και αυτή αισιόδοξη ..

 

Εδώ θα πείτε, αισιόδοξη για την 3η αξιολόγηση έφθασε να είναι η Citi, η οποία δεν το συνηθίζει, ειδικά όταν αναφέρεται στη χώρα μας. Δεν κρύβουμε ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που η Citi μιλάει με σχετικά θετικά λόγια για τη χώρα μας και τις προοπτικές να κλείσει σχετικά σύντομα η αξιολόγηση.

 

Ειδικότερα και για όποιον δεν έχει διαβάσει τα σχόλια, οι αναλυτές της Citi σχολιάζοντας την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων, ανέφεραν πως όλα τείνουν στο ότι η τρίτη αξιολόγηση φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς σημαντικά εμπόδια.

 

Όπως σημειώνεται, ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων έκλεισε χωρίς σημαντικές διαφωνίες, με τη Citi να σχολιάζει πως οι πιστωτές συμφώνησαν με την κυβέρνηση για το δημοσιονομικό στόχο του 2017 (το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε περαιτέρω στο 2,8% του ΑΕΠ από 2,2% ) και διαπιστώθηκε μόνο ένα μικρό δημοσιονομικό χάσμα για το 2018 (όταν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος εξακολουθεί να είναι στο 3,5% του ΑΕΠ). Πάντως όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Citi, αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μιας και ο στόχος του 2018 θα μπορούσε πιθανώς να καθυστερήσει ακόμη και στην τέταρτη αξιολόγηση.

 

Οι πιστωτές αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα έως το τέλος Νοεμβρίου και η κυβέρνηση εξακολουθεί να "βλέπει" την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους σχολιάζει η Citi. Τέλος, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ανέφεραν ότι παρά την ακόμα πολύ αδύναμη οικονομία, η δημοσιονομική υπεραπόδοση θα βοηθήσει στην ταχεία ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης.

 
 
 

 

 

S&P – Έξοδος στις αγορές

 

Και από το τελευταίο ρεπορτάζ, κρατάμε και κάτι άλλο. Ότι αμοιβές συμφώνησε να καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο στον οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας Standard & Poor’s, στα πλαίσια της προσπάθειας εξόδου στις αγορές, με την έκδοση ομολόγων.

 

Όπως σχολιάστηκε και όπως προβλέπεται στην απόφαση, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θα αμείβεται από το Ελληνικό Δημόσιο με τόσο υψηλότερα ποσά όσο πιο μεγάλο θα είναι το ύψος της ονομαστικής αξίας ομολόγων που θα εκδίδει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε κάθε προσεχή απόπειρά εξόδου της χώρας μας στις αγορές!

 

Και αν και δεν είναι έτσι (τουλάχιστον κατά την άποψη μας). Αρκετοί είναι αυτοί που σχολιάζουν πως η S&P έχει πλέον κίνητρο να αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας καθώς όσο μεγαλύτερο θα είναι το ύψος της κάθε επόμενης έκδοσης ελληνικών ομολόγων.

 

Συγκεκριμένα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη που εκδόθηκε από τις 23 Οκτωβρίου προβλέπεται ότι:

 

1) Εγκρίνεται, κατ’ αρχήν, η καταβολή ποσού 42.500 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο στον διεθνή οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας Standard & Poor’s, «ως βασική αμοιβή για την ανανέωση της παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για το χρονικό διάστημα από 01-11-2017 έως 31-10-2018.

 

2) Επιπλέον, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, για όλες τις νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων θα καταβάλλεται σωρευτική αμοιβή επί της ονομαστικής αξίας των εκδιδόμενων τίτλων, η οποία θα υπολογίζεται κλιμακωτά, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

 

 

Σύμφωνα δηλαδή με την απόφαση Χουλιαράκη, αν η χώρα μας βγει στις αγορές τον προσεχή Δεκέμβριο με νέα έκδοση ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα πληρώσει ως αμοιβή στην Standard and Poor’s το ποσό 1.148.000 ευρώ (123.000 ευρώ για τα πρώτα 200 εκατ. ευρώ της έκδοσης, 300.000 ευρώ για τα επόμενα 800 εκατ. ευρώ, 375.000 ευρώ για το επόμενο 1 δισ. ευρώ και 350.000 ευρώ για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της έκδοσης). Αν η έκδοση φθάσει τα 5 δις. ευρώ η αμοιβή που θα καταβληθεί στην Standard and Poor’s θα φθάσει το 1.748.000 ευρώ, ενώ αν η έκδοση φθάσει τα 10 δις. ευρώ, η αμοιβή του διεθνούς οίκου αξιολόγησης θα εκτιναχθεί στα 2.748.000 ευρώ!

 
 
 

 

«Πετάει ο γάιδαρος …. πετάει»

 

Αν και σίγουρα κάποιες φορές τα ΜΜΕ μπορεί να υπερβάλουν με κάποια πράγματα τα οποία έχουν να κάνουνε με τον Σύριζα (λογικό θα λέγαμε εμείς, μετά τα όσα έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία περίπου 2,5 - 3 χρόνια), ωστόσο για ακόμη μια φορά από ένα στέλεχος αυτής της κυβέρνησης ακούσαμε τη γνωστή λογική του «πετάει ο γάιδαρος …. πετάει» … ή όπως τη λέμε εμείς τη «λογική της Βενεζουέλας». Τι άλλο μπορούμε να πούμε για τα όσα είπε ο κ. Τόσκας τη Δευτέρα ότι: «Ο Ελληνας πολίτης ζει σε πιο ήσυχο περιβάλλον παρά ποτέ», αποδίδοντας σε «φθηνά κολπάκια των συνδικαλιστών και φθηνή προπαγάνδα της ΝΔ» τα περί ανομίας. O κ. Τόσκας είπε ότι ο Ελληνας ζει σήμερα σε πιο ήσυχο περιβάλλον παρά ποτέ.

 

Και ο Μαδούρο στην Βενεζουέλα κάτι τέτοια τους λέει.

 
 
 

 

Ο αιφνιδιασμός του Τσίπρα

 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. η σπουδή που δείχνει ο Αλέξης Τσίπρας να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αξιολόγηση, η συχνή παρουσία του σε περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, η εμφάνισή του ανάμεσα σε πλήθος οπαδών που τον χειροκροτούν έχουν έναν και μοναδικό σκοπό. Προετοιμάζεται για εκείνη την ώρα που θα μπορέσει να αιφνιδιάσει. Υπό τον όρο βεβαίως ότι θα μπορέσει να παίξει, όπως λένε οι συριζαίοι, τον Κ. Μητσοτάκη στα ίσια. Αλλά τι ακριβώς περιμένει;

 

nnn

 

Περιμένει εν πρώτοις τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους, και την άνοιξη να εξασφαλίσει μια ριζική δέσμευση από τους Ευρωπαίους ότι το χρέος θα ρυθμιστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως μαθαίνω, που πιέζει τους υπουργούς του να τρέξουν όσο γρηγορότερα γίνεται και να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα. Οταν έχει αυτή τη δέσμευση στα χέρια του, τότε μακροπρόθεσμα μπορεί να αιφνιδιάσει και να αποφασίσει να πάει σε εκλογές.

 

nnn

 

Τώρα όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα φαίνεται ότι πάει έως τώρα καλά. Εκλεισαν τα δημόσια οικονομικά, ο δημοσιονομικός αναλογισμός του 2017, με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται εφέτος στο 2,2% του ΑΕΠ (από 1,75% που ήταν ο στόχος). Από το υπερπλεόνασμα που υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ. Οι δανειστές θέλουν το ποσό αυτό να κατευθυνθεί στην πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου και στις εκκρεμούσες συντάξεις, ενώ η κυβέρνηση θέλει να δοθεί ένα μέρος σε οικογένειες ανέργων με παιδιά. Η απόφαση όμως για τη διανομή του μερίσματος θα ληφθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

 

Ηρθε να πληρωθεί... 500.000 ευρώ

 

Δύο παλαιοί γνώριμοι, ο Αμερικανο-κορεάτης Γκλεν Κιμ και ο συνεργάτης του Πίτερ Λεγκλέρ, μέχρι πρότινος σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου,εμφανίστηκαν ξανά στο υπουργείο Οικονομικών. Δεδομένου ότι η σύμβασή τους έχει τερματιστεί ήδη από τον Ιούνιο, μπήκα στη διαδικασία να πληροφορηθώ τον λόγο της επίσκεψής τους. Πηγή μου στην οδό Νίκης μου είπε ότι οι δύο πρώην σύμβουλοι του Ευκλείδη προσκόμισαν στις υπηρεσίες του υπουργείου τα απαραίτητα παραστατικά-έγγραφα (τιμολόγια, συμβάσεις, κ.ά.) και ζητούν να τους καταβληθεί, όπως έμαθα, το δεύτερο κομμάτι της αμοιβής τους, εκτιμώμενο (άκουσον-άκουσον) σε ύψος 500.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα είναι μέρος της συνολικής αμοιβής που λέγεται πως έλαβαν οι δύο σύμβουλοι, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Βλέπετε, τα έγγραφα αυτά έχουν ζητηθεί εδώ και καιρό και από βουλευτές των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούσαν και ζητούν επίμονα να πληροφορηθούν το περιεχόμενο των υπηρεσιών που παρείχαν Κιμ και Λεγκλέρ στον έλληνα υπουργό. Τραπεζική πηγή μου με ενημέρωσε πάντως πως οι δύο κύριοι αξιοποίησαν πλήρως τον χρόνο παραμονής τους στην Αθήνα και έκαναν και άλλα «θεσμικά» ραντεβού με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Βλέπετε, πλέον εμφανίζονται ως στελέχη λονδρέζικης συμβουλευτικής εταιρείας, η οποία επικουρεί τράπεζες και funds. Αλλά καταλαβαίνω πως από τη στιγμή που απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η αξία τους για παλαιούς φίλους, τραπεζίτες και στελέχη φορέων, όπως το ΤΧΣ και το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, είναι πλέον ανύπαρκτη.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....