Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται τις προβλέψεις των ανθρώπων του Davos

00:01 - 01/02/18

 

Όπως με πολύ ενδιαφέρον και σκωπτικό τρόπο σχολίασε το Reuters, κάθε Ιανουάριο, πολιτικοί, επιχειρηματίες και τραπεζίτες συγκεντρώνονται στο Νταβός της Ελβετίας αποκαλύπτοντας τι σκέφτεται σε μια δεδομένη στιγμή η οικονομική ελίτ. Ωστόσο, αυτή η «συναίνεση του Νταβός» αποδεικνύεται πολλές φορές λανθασμένη. Τα προηγούμενα χρόνια, οι συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) είχαν αποτύχει να προβλέψουν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και την εκλογή Τραμπ, ενώ πέρυσι είχαν προβλέψει πως ο Τραμπ θα αποδειχτεί πραγματιστής ηγέτης, πως η Κίνα θα γίνει ο νέος υπερασπιστής της παγκοσμιοποίησης και πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα παραλύσει εξαιτίας της εθνικιστικής πολιτικής. Δεδομένου αυτού του άθλιου ιστορικού προβλέψεων, αξίζει ίσως να εξετάσουμε τα δυνητικά παραδείγματα ομαδικού πνευματικού εγκλωβισμού (group thinking) που προκύπτουν από τη φετινή συνάντηση στο Νταβός.

 

Όπως έγραψε ο αρθρογράφος του Reuters, sε δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις ήταν σχεδόν ομόφωνη η αισιοδοξία για τη συγχρονισμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Τέτοιος ενθουσιασμός προσφέρεται για σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2007, όταν οι αισιόδοξοι συμμετέχοντες στη WEF είχαν αποτύχει να εντοπίσουν πόσο ευάλωτο ήταν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι τραπεζίτες που ακόμη έχουν σημάδια από την κρίση ήταν φέτος πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή ξαφνική άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων δανεισμού ή για ενίσχυση του οικονομικού προστατευτισμού. Η πρόβλεψη που θα δοκιμαστεί πρώτη είναι πως οι ιταλικές γενικές εκλογές της 4ης Μαρτίου δεν πρόκειται να υπονομεύσουν την πολιτική υποστήριξη προς την Ε.Ε.

 

Η γενική άποψη Ιταλών επιχειρηματιών και τραπεζιτών στο Νταβός ήταν πως το Κίνημα των 5 Αστέρων, οι ηγέτες του οποίου έχουν απειλήσει με έξοδο από το ευρώ, δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το Δημοκρατικό Κόμμα και το κεντροδεξιό Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα συνασπιστούν, περιλαμβανομένης και της Λέγκας του Βορρά, και θα σχηματίσουν μεγάλο συνασπισμό. Δεδομένων των δημοσκοπήσεων, είναι πιθανό κάτι τέτοιο. Ωστόσο, υπάρχει μία σταθερά στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή: η δυνατότητα της Ιταλίας να αναστατώνει το status quo. Με τους Ιταλούς να δηλώνουν αναποφάσιστοι σε ποσοστό 47%, υπάρχει σημαντικό περιθώριο για μια ιταλική έκπληξη. Αν οι συζητήσεις στο Νταβός αποτελούσαν βάσιμη ένδειξη για τη μελλοντική επικράτηση διαφόρων τάσεων, το bitcoin και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα θα βρίσκονταν ήδη στη φάση εκτοπισμού του δολαρίου, του ευρώ και του γιεν. Είναι πιο πιθανό όμως να εξακολουθήσει να υποχωρεί η κερδοσκοπική τρέλα γύρω απ’ τα κρυπτονομίσματα, αναγκάζοντας όσους επιδίωκαν γρήγορο κέρδος να το αναζητήσουν αλλού.

 

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία, ακόμη και η σύλληψη πριγκίπων και επιχειρηματιών, έτυχαν σχεδόν καθολικής επιδοκιμασίας στο Νταβός και οι όποιες αμφιβολίες γύρω από την πολιτική σταθερότητα στη χώρα που παράγει το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο παραμερίστηκαν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αυξανόμενος αριθμός παρευρισκομένων στο Νταβός αμφισβητούσε την ορθότητα των συμπερασμάτων που εξήχθησαν. Είναι μάλιστα αρκετά πιθανό να επικρατήσει ως άποψη η ιδέα πως είναι συχνά λανθασμένη η «συναίνεση του Νταβός». Εναλλακτικά, οι παρευρισκόμενοι ίσως αναρωτηθούν γιατί μπαίνουν στο κόπο να πάνε στο Νταβός.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....