Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι κινεζικές μετοχές & Οι παγκόσμιες επιπτώσεις

00:01 - 02/07/18

 

Με τη πρόσφατη πτώση των κινεζικών μετοχών είναι βασικό θέμα συζήτησης, την άποψη του έγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HSBC China, David Liao, προειδοποιώντας πως θα ήταν λάθος οι επενδυτές ανά τον κόσμο να αγνοήσουν την άκρως ανησυχητική πτώση των κινεζικών μετοχών. Όπως έγραψε ο David Liao, ο μεγαλύτερος παραγωγός γιγαντιαίων ανεμογεννητριών της Ασίας. Ο δημιουργός των αγαπημένων κινητών τηλεφώνων της Αφρικής. Και η start up εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως. Αυτά είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα εταιρειών που αναπτύχθηκαν στην Κίνα τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι εταιρείες είναι το αποτέλεσμα μιας σταδιακής αλλά αξιοσημείωτης μετάβασης από την «βαριά» παραγωγή χαμηλής τεχνολογίας στην καινοτομία υψηλής τεχνολογίας και την εσωτερική κατανάλωση.

 

Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών, οι οποίοι σήμερα κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 2% των μετοχών και των ομολόγων της Κίνας, δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη.

 

Αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

 

Το άνοιγμα των κεφαλαιαγορών της ηπειρωτικής Κίνας – που ξεκίνησε προσεκτικά περίπου 16 χρόνια πριν- έχει επιταχυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και κυρίως με τις δύο συνδέσεις (που αποκαλούνται “stock connect”) των χρηματιστηρίων της Σανγκάης και του Σεντζέν με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κόμβο του Χονγκ Κονγκ.

 

Η Διατραπεζική Αγορά Ομολόγων της Κίνας (China Interbank Bond. Market – η «CIBM») εγκαινιάστηκε το 2016, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το αποκαλούμενο πρόγραμμα “bond connect” με το Χονγκ Κονγκ τον περασμένο Ιούλιο . Και ένα νέο πρόγραμμα stock connect θα μπορούσε να συνδέσει την ηπειρωτική Κίνα με το Λονδίνο ακόμα και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Ένα άλλο σημαντικό ορόσημο ήταν η 1η Ιουνίου 2018, όταν ο MSCI, ο πάροχος των χρηματιστηριακών δεικτών με τη μεγαλύτερη επιρροή, συμπεριέλαβε περισσότερες από 200 μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης εταιρειών από την ηπειρωτική Κίνα, γνωστές και ως “A shares” στον δείκτη αναδυόμενων Emerging Markets Index.

 

Αυτό ενώ ακούγεται σαν μια αφηρημένη τεχνική εξέλιξη είναι στην ουσία πολύ σημαντικό: το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μετοχές συμπεριλήφθηκαν στο συγκεκριμένο δείκτη αποδεικνύει ότι η Κίνα γίνεται αποδεκτή στο παγκόσμιο οικοσύστημα των κεφαλαιαγορών.

 

Θα μπορούσε, επίσης, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις σε κινεζικές μετοχές αξίας πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια καθώς οι θεσμικοί επενδυτές προσαρμόζουν το χαρτοφυλάκιο τους με βάση την αλλαγή του MSCI.

 

Σαφώς, οι επενδυτές είτε είναι ευρωπαϊκά hedge funds, συνταξιοδοτικά ταμεία από την Αυστραλία, κρατικά επενδυτικά ταμεία από την Ασία είτε απλοί ιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο - θα πρέπει να εξετάσουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία για τις Κινεζικές κεφαλαιαγορές.

 

Το ίδιο τους το μέγεθος από μόνο του καθιστά τις μετοχές αυτές απαραίτητες: η αγορά μετοχών της Κίνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, με πάνω από 3.000 μετοχές “Α-shares” εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης (που συγκεντρώνει μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης) και στο Χρηματιστήριο του Σεντζέν (το οποίο εστιάζει στην υψηλή τεχνολογία) με αξία περίπου 8,7 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Ταυτόχρονα, η εγχώρια αγορά ομολόγων είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

 

Επιπλέον, η οικονομία της Κίνας είναι τώρα ουσιαστικά διαφορετική από ότι ήταν πριν από 20 ή 30 χρόνια, επομένως η σύνθεση των επενδύσιμων στοιχείων χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ποικιλομορφία.

 

Οι ευέλικτες και συχνά καινοτόμες ιδιωτικές εταιρείες παραγκωνίζουν ολοένα και περισσότερο τις γιγαντιαίες κρατικές επιχειρήσεις, με το συγκεκριμένο κλάδο να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις πόλεις σε ποσοστό 90%.

 

Στο μέτωπο της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας, κυβερνητικές πολιτικές όπως η πρωτοβουλία "Made in China 2025" οδήγησαν σε θεαματική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, των ηλεκτρικών οχημάτων και σε εξέλιξη του κατασκευαστικού κλάδου. Και οι προσπάθειες της Κίνας να καταστεί ηγέτιδα χώρα στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης οδήγησαν στη δημιουργία μιας εταιρείας αναγνώρισης εικόνων, η οποία πρόσφατα έγινε η νεοφυής εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.

 

Στο μέτωπο της κατανάλωσης, η αύξηση των εισοδημάτων έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες στα πάντα, από την αθλητική ένδυση, τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες μέχρι το εθνικό αλκοολούχο ποτό της Κίνας (baijiu)

 

Οι Κινέζικες εταιρείες προσχωρούν στην πρωτοβουλία Belt and Road, μια στρατηγική που σε βάθος δεκαετιών θα αυξήσει την οικονομική σύνδεση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Μεταξύ όσων έχουν επωφεληθεί από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ο λιγότερο γνωστός κατασκευαστής με βάση το Σεντζέν που λάνσαρε το πιο δημοφιλές κινητό της Αφρικής.

 

Και οι προσπάθειες για την προώθηση μιας ανάπτυξης που εστιάζει όχι μόνο στην παραγωγή υψηλής αξίας αλλά είναι θετική και για το περιβάλλον πρόκειται να προσελκύσουν «πράσινους πρωταθλητές». Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ο κορυφαίος κατασκευαστής ανεμογεννητριών της Κίνας, ο οποίος είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Σεντζέν και δραστηριοποιείται στον κλάδο για μόλις 20 χρόνια, είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, μετά τη Δανέζικη Vestas και την Siemens της Ισπανίας την Gamesa.

 

Βεβαίως, η επένδυση στην Κίνα μπορεί κάποιες φορές να μοιάζει ότι δεν είναι για τους «δειλούς»: θυμηθείτε τις διακυμάνσεις των A-shares το 2015.

 

Ο MSCI έχει προειδοποιήσει για παρατεταμένες περιόδους αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών A-shares,  και θέλει επίσης να επιβάλει αξιολόγηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών παραγόντων και θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες εταιρείες της ηπειρωτικής Κίνας που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη.

 

Το ίδιο συμβαίνει και για τα Κινέζικα ομόλογα. Το Bloomberg, το οποίο ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι σχεδιάζει να συμπεριλάβει τα κρατικά και τραπεζικά ομόλογα σε Κινέζικο νόμισμα RMB στον δείκτη Global Aggregate Index τον Απρίλιο του 2019, ζήτησε να γίνουν επιπλέον κινήσεις ώστε να «ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα της αγοράς».

 

Αυτές οι αλλαγές θα πάρουν λίγο χρόνο. Αλλά μακροπρόθεσμα οι εξελίξεις που ενθαρρύνουν περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς -όπως το ότι οι μετοχές συμπεριλήφθηκαν στον δείκτη MSCI- θα ενδυναμώσουν τις Κινέζικες κεφαλαιαγορές και θα ενισχύσουν τη χρηματοδότηση του οικονομικού μετασχηματισμού της Κίνας.

 

Οι εισροές διεθνών κεφαλαίων θα παράσχουν τις πολυπόθητες εναλλακτικές πηγές ανάπτυξης στις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν μεγάλη ανάγκη για μετρητά αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί να εστιάζει στη δημοσιονομική απομόχλευση προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους στην οικονομία της.

 

Η αυξημένη συμμετοχή ξένων στις Κινεζικές αγορές μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση των χρηματοοικονομικών προτύπων και των προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών. Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει όχι μόνο τους επενδυτές από το εξωτερικό αλλά και τους εγχώριους.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να αναμένουμε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς τους επόμενους μήνες και χρόνια: Για το Πεκίνο, οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, το άνοιγμα της κεφαλαιαγοράς και η αυξανόμενη διεθνής χρήση του RMB που θα έρθει ως επακόλουθο – αποτελούν μέρος της οικονομικής επανεξισορρόπησης που θέλει να επιτύχει.

 

Η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη και ο ρυθμός γίνεται πιο έντονος. Για τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο, το μεγαλύτερο λάθος θα είναι να αγνοήσουν τις Κινέζικες αγορές και τις τεράστιες προοπτικές που έχουν τώρα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....