Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο φοβερός και τρομερός D. Trump & Οι δύο όψεις της οικονομικής πολιτικής του

00:01 - 03/04/19

 

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως o D. Trump θα μείνει στην ιστορία. Και ευχόμαστε τα όσα χρόνια θα μείνει στην ηγεσία του Λευκού Οίκου, τα πράγματα να μην γίνουνε χειρότερα. Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας.  Το debate μεταξύ των οικονομολόγων είναι μεγάλο. Όπως έγραψε πριν από μερικές ημέρες ο Jim Tankeresley στους New York Times.

 

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε από την εγχώρια οικονομία ακριβώς ό,τι ήθελε, τη στιγμή που αυτή αρχίζει να ανακόπτει ταχύτητα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διέκοψε αιφνιδιαστικά την πορεία προς υψηλότερα επιτόκια, όπως είχε απαιτήσει ο πρόεδρος. Οι φοροαπαλλαγές που ενέκρινε στα τέλη του 2017, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην οικονομία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η απόπειρά του να καταρτίσει εκ νέου τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου. Ο ίδιος διατυμπανίζει πόσο ευτυχής αισθάνεται με τη σωρεία των νέων δασμών που έχει επιβάλει. Τα σχόλιά του αυτά δεικνύουν πως δεν τον αγγίζουν θέματα όπως η επιβράδυνση των οικονομιών της Κίνας και της Ευρώπης, που τις λογίζει ανταγωνίστριες.

 

Εντούτοις, χθες το υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του δ΄ τριμήνου του 2018, επισημαίνοντας πως η οικονομία ανέκοψε δραστικότερα ταχύτητα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οικονομολόγοι εκτός Λευκού Οίκου (και των αξιωματούχων της Fed συμπεριλαμβανομένων) κάνουν εκτιμήσεις για περαιτέρω επιβράδυνση την τρέχουσα χρονιά. Διευθύνοντες σύμβουλοι ορισμένων από τους μεγαλύτερους ομίλους των ΗΠΑ διαβλέπουν ανάσχεση στην αύξηση των επενδύσεων, των προσλήψεων αλλά και των πωλήσεών τους. «Εάν η οικονομική δραστηριότητα αναδιπλωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες γι’ αυτόν διαμορφωθούν σε χαμηλά επίπεδα, τότε ενδεχομένως η πολιτική αύξησης των επιτοκίων να πρέπει να “παγώσει” ή ακόμα και να αποφασίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να εφαρμόσει χαλαρή πολιτική», επισημαίνει ο πρόεδρος της Fed Σικάγου, Τσαρλς Ιβανς.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ στοιχημάτισε ακόμη μία φορά πως έχει την ικανότητα να στηρίξει μια οικονομική ανάπτυξη διαρκείας. Θα προτείνει για το συμβούλιο των διοικητών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Στέφεν Μουρ, ο οποίος ήταν εμπνευστής της οικονομικής πλατφόρμας της προεκλογικής εκστρατείας του και πολέμιος των πρόσφατων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να προβλέπει δυναμική ανάπτυξη, ήδη προσπαθεί να προσάψει κυρίως στη Fed την όποια επιβράδυνση και όχι στη δική του πολιτική. Η ανεργία υποχωρεί στο 3,8%, ο πληθωρισμός είναι υποτονικός και η αύξηση μισθών επιταχύνεται. Οικονομολόγοι του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι στις φοροαπαλλαγές του 2017 πρέπει να πιστωθεί η υψηλή επίδοση της οικονομίας – επίσης, οι φοροαπαλλαγές θα συντείνουν σε αυξημένες επενδύσεις και προσλήψεις και φέτος. Βέβαια, ο κ. Τραμπ έχει απειλήσει και με νέους δασμούς σε εισαγόμενα οχήματα και εξαρτήματα από Ευρώπη και Ιαπωνία, κάτι το οποίο θα γονατίσει οικονομικά τον κλάδο και την πελατεία του.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....