Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο Trump είναι πάντα μια εστία κινδύνου για τις αγορές

00:01 - 05/02/18

 

 

Μπορεί ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος να πανηγυρίζει σε κάθε ευκαιρία για τα ρεκόρ της Wall Street, την οποία παρέλαβε σε άψογη κατάσταση και σε ένα πολυετές ανοδικό trend θα προσθέταμε εμείς, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που προειδοποιούν ότι ο τρόπος που διαχειρίζεται πολλά ζητήματα ο Trump, θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βάλει φωτιά στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έγραφε πριν λίγο καιρό το Reuters, όποιος ελπίζει ότι η σημερινή ομιλία Τραμπ για την «κατάσταση της Ενωσης» θα προκαλέσει άνοδο των αγορών, αντίστοιχη με αυτήν που είχε προκαλέσει πριν από ένα χρόνο, ενδέχεται να απογοητευτεί. Αυτή τη φορά είναι πιθανόν να υπάρξει υποχώρηση των μετοχών, αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν χειριστεί πολύ προσεκτικά διάφορα κρίσιμα θέματα.

Πέρυσι ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 είχε σημειώσει άνοδο 1,4% μετά την ομιλία Τραμπ, καθώς το μετρημένο ύφος που είχε χρησιμοποιήσει ο διαβόητος για τους τραχείς τρόπους του πρόεδρος είχε ενισχύσει την αισιοδοξία των επενδυτών πως θα καταφέρει να προωθήσει τις φιλικές για τις επιχειρήσεις προεκλογικές του υποσχέσεις. Εχοντας, όμως, περάσει τη φορολογική μεταρρύθμιση από το Κογκρέσο, ο Τραμπ αναμένεται ότι θα χρησιμοποιήσει τη σημερινή ομιλία ως ευκαιρία για να καυχηθεί γι’ αυτήν τη νίκη και για να αναφερθεί σε θέματα όπως οι εμπορικές συμφωνίες, η μετανάστευση και η επένδυση στις υποδομές. Κάτι που ίσως να μην αποδειχθεί αρκετό ώστε να εμπνεύσει περαιτέρω τους επενδυτές.

Ο ενθουσιασμός τους για τη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ συνέβαλε στην άνοδο του S&P 500 κατά 19% το 2017 και κατά 6% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

«Προβλέπω ότι ο πρόεδρος θα πανηγυρίσει για τη νίκη του και η συνηθισμένη αντίδραση της αγοράς θα είναι να πουλήσει στο άκουσμα της είδησης, σε αντίθεση με πέρυσι», λέει ο Κέβιν Ο’ Ρουρκ, επικεφαλής αναλυτής της Jones Trading. Το 2018 ο S&P 500 είχε μόλις 4 πτωτικές συνεδριάσεις. Η σκληρή γλώσσα Τραμπ για το μεταναστευτικό είναι πιθανόν να αναστατώσει τους επενδυτές, καθώς το θέμα έχει διχάσει το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο και έχει ήδη οδηγήσει στην τριήμερη διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Πρέπει να είναι προσεκτικός στα σημαντικά θέματα», εξηγεί ο Φιλ Μπλανκάτο, διευθύνων σύμβουλος της Thalmann Asset Management, αναφερόμενος στη μετανάστευση και στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Επισημαίνει ότι μια φιλική προς τη μετανάστευση ατζέντα αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο να αυξηθεί το αμερικανικό εργατικό δυναμικό. Οι αναλυτές ανησυχούν, επίσης, για το πώς θα προσεγγίσει ο Τραμπ το θέμα του διεθνούς εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της NAFTA, λόγω της τάσης του να προωθεί το μήνυμα «πρώτα η Αμερική». «Γνωρίζουμε ότι ο οικονομικός προστατευτισμός είναι αρνητικός για την οικονομία και τις αγορές. Θα προκαλέσεις μεγάλη αβεβαιότητα αν επιμείνεις σε αυτό το θέμα», προσθέτει ο Ο’ Ρουρκ. Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέτασαν προτάσεις που έχουν καταθέσει οι Καναδοί για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA, ωστόσο υπάρχουν ελάχιστα σημάδια προόδου τη στιγμή που βρισκόμαστε στον προτελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων.

Βέβαια, ο Τραμπ θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρέχοντας λεπτομέρειες για το σχέδιό του να ενισχύσει τις αμερικανικές υποδομές. Την περασμένη εβδομάδα είχε υποσχεθεί την υλοποίηση επενδύσεων 1,7 τρισ. δολαρίων την ερχόμενη δεκαετία. Ωστόσο, τα όποια κέρδη στις αγορές είναι πιθανόν να περιοριστούν στον κλάδο των πρώτων υλών και της βιομηχανίας. Γενικότερα, οι μεγάλες μεταβολές του χρηματιστηριακού δείκτη μία ημέρα μετά την εκφώνηση της ομιλίας για την «κατάσταση της Ενωσης» είναι σχετικά σπάνιες. Η αγορά ενισχύθηκε ή υποχώρησε κατά περισσότερο από 1% μόλις 15 φορές από το 1965, οπότε άρχισε να μεταδίδεται τηλεοπτικά η ομιλία. Πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι μετά το ταραχώδες 2017 έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Αντιθέτως, επικεντρώνονται στα οικονομικά στοιχεία και στα εταιρικά κέρδη – και τα δύο εξελίσσονται καλά. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 για το τέταρτο τρίμηνο θα είναι αυξημένα κατά 12,7%, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Αν ο Τραμπ δεν κηρύξει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ή αποχώρηση από τη NAFTA, οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να μη δίνουν τόσο βάρος στην πολιτική.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....