Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η Αβεβαιότητα επιστρέφει και μάλιστα επιθετικά

00:01 - 06/03/18

 

 

Όπως όλα δείχνουν σε νέα φάση αβεβαιότητας εισέρχονται οι διεθνείς αγορές, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες κατά τις τελευταίες ημέρες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, με επιδείνωση μάλιστα και της διαγραμματικής εικόνας βασικών δεικτών, όπως σημειώνεται και σε επιμέρους σχόλια του GFF. Όπως σχολίασε το Reuters, οι σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, από τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι τους εμπορικούς πολέμους, θα επισκιάσουν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, κρατώντας τους επενδυτές σε κατάσταση συναγερμού, ενώ είναι πιθανό να συνεχιστεί η αναταραχή στις αγορές.

 

Ενδέχεται η Γερμανία να αποκτήσει, επιτέλους, κυβέρνηση σχεδόν μισό χρόνο μετά τις εκλογές. Ομως στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η πολιτική μάχη μόλις αρχίζει, καθώς η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι πολύ πιθανό να μην αναδείξει κυβέρνηση. Η πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη σημειώνεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, αφού η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι εξαπολύει εμπορικό πόλεμο μετά την ανακοίνωση των δασμών στις εισαγωγές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες πως «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολο να κερδηθούν».

 

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι από τις ιταλικές εκλογές δεν θα προκύψει κάποιο κόμμα που να διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει πως θα ακολουθήσουν εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

 

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός που θα είναι ασταθής και θα δυσκολευτεί να συγκεράσει απόψεις σε σημαντικά πολιτική ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Περιμένουμε ότι μια τέτοια κυβέρνηση, ασχέτως του αν θα σχηματιστεί μόνο από κεντροδεξιά κόμματα ή αν θα συμμετέχουν και κεντροαριστερά, θα παραμείνει εκτεθειμένη στην απειλή μιας κυβερνητικής κρίσης ή πρόωρων εκλογών», λέει ο Φάμπιο Φουά της Barclays. «Θεωρούμε ότι το φάσμα της πολιτικής αστάθειας θα ρίξει μακρά σκιά, καθώς μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού ενδέχεται να περιλαμβάνει πολλά κόμματα με πολύ διαφορετικές απόψεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως η δημοσιονομική πολιτική, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι σχέσεις με Ευρωπαίους εταίρους και Αρχές», προσθέτει ο Φουά.

 

Στη Γερμανία, η δοκιμασία που περνάει η Αγκελα Μέρκελ ίσως να φτάσει στο τέλος της την Κυριακή, οπότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της εσωτερικής ψηφοφορίας που οργανώνουν οι Σοσιαλδημοκράτες, ώστε να αποφασίσουν αν, τελικά, θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας ή όχι. Ωστόσο, η μακρόχρονη προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση θεωρείται πως έχει αποδυναμώσει τη Μέρκελ, ακόμη και αν καταφέρει να σχηματίσει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα μπορούσε, επιτέλους, να προωθήσει την ατζέντα για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Η πολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να περιπλέξει την απάντηση της Ε.Ε. στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, ανησυχητική προοπτική για τους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες, δεδομένου πως η Ε.Ε. ίσως να είναι ο μοναδικός αρκετά ισχυρός παίκτης που θα μπορούσε να δώσει μια πραγματικά αποτελεσματική απάντηση στις ΗΠΑ.

 

Η προοπτική κήρυξης εμπορικού πολέμου και η προσπάθεια ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων να οδηγήσουν χαμηλότερα τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου είναι πιθανόν να κάνει δύσκολη τη ζωή των κεντρικών τραπεζιτών που συνεδριάζουν την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, είναι πιθανόν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης να συζητήσουν την Πέμπτη κατά πόσον θα πρέπει να απαλείψουν από το μήνυμά τους προς τις αγορές τη δέσμευση της ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές ομολόγων εάν επιδεινωθεί η οικονομία. Ωστόσο, η ευρύτερη αλλαγή του μηνύματος που στέλνει η κεντρική τράπεζα στους επενδυτές είναι πιθανό να έρθει αργότερα, ίσως στη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα τερματίσει την ποσοτική χαλάρωση στο τέλος του έτους. Είναι απίθανο να ενισχύσει ο Ντράγκι την Πέμπτη την προοπτική για έξοδο από το QE, αλλά ίσως και να μην την απορρίψει, κάτι που θα επιβεβαίωνε το βασικό σενάριο των επενδυτών που είναι ολοκλήρωση του QE τον Δεκέμβριο.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....