Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο πληθωρισμός «σώζει» τον Μ. Ντράγκι ….

00:01 - 06/06/17

 

Χωρίς καμία αμφιβολία τα ζητήματα που σχετίζονται με την ΕΚΤ και τη διαμάχη στους κόλπους της ΕΚΤ για το QE, θα συνεχίσουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Μια σημαντική εξέλιξη ήταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος τον Μάιο υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο, εξαιτίας της υποχώρησής του στη Γερμανία και στην Ισπανία, μεταξύ άλλων χωρών, ευνοώντας τους κεντρικούς τραπεζίτες που τάσσονται υπέρ της αργής μεταβολής των επιτοκίων δανεισμού και των μέτρων υποστήριξης της οικονομίας.

 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,4% τον Μάιο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο, από 1,9% που ήταν τον Απρίλιο, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Οικονομολόγοι που είχαν πάρει μέρος σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει υποχώρηση του πληθωρισμού στο 1,5%. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και μη επεξεργασμένων τροφίμων) υποχώρησε επίσης – στο 1% από 1,2% προηγουμένως.

 

Όπως σχολίασε το Reuters, στόχος της ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συναντάται την ερχόμενη εβδομάδα, είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα κάτω αλλά κοντά στο 2%, ενώ αγοράζει περιουσιακά στοιχεία ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα στην προσπάθεια να οδηγήσει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο της.

 

Το Reuters είχε μεταδώσει την Τρίτη πως οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης αναμένεται να αναθεωρήσουν προς το θετικότερο την άποψή τους για την οικονομία όταν συναντηθούν στις 8 Ιουνίου και μάλιστα πως ενδέχεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο να απαλείψουν από την ανακοίνωση Τύπου, που εκδίδεται έπειτα από κάθε συνεδρίαση, την υπόσχεση να λάβουν ακόμη περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας αν χρειαστεί. Εχοντας αποκρούσει την απειλή του αποπληθωρισμού λαμβάνοντας επί χρόνια μέτρα στήριξης της οικονομίας, πλέον η συζήτηση στο εσωτερικό της ΕΚΤ στρέφεται στον ρυθμό εξομάλυνσης των επιτοκίων δανεισμού, φέρνοντας σε αντιπαράθεση όσους τάσσονται υπέρ των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού και υποστηρίζουν πως οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με πολύ αργό ρυθμό και με όσους τάσσονται υπέρ των υψηλών επιτοκίων δανεισμού και υποστηρίζουν πως αν καθυστερήσει υπερβολικά η ΕΚΤ, τότε θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πιο απότομα στη συνέχεια. Ο Τζακ Αλεν, οικονομολόγος της Capital Economics, είπε πως η υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάιο δεν πρόκειται να σταματήσει την ΕΚΤ από το να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους επενδυτές. Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται σε μια στιγμή που παρατηρείται βελτίωση της οικονομίας. Τον Απρίλιο η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 9,3%, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Κατά τον κ. Αλεν, αυτό θα σήμαινε στο παρελθόν πως ο ρυθμός αύξησης των μισθών θα αυξανόταν στο 2% ή και ακόμη περισσότερο, υποδηλώνοντας πως θα ακολουθήσει και η σταδιακή άνοδος του δομικού πληθωρισμού.

 

Η οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 1,7% που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, αλλά πάντως υψηλότερος απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια. Ο οικονομολόγος της ING Μπερτ Κόλιν αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα πως η υποχώρηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης αποτελεί «επιστροφή στην πραγματικότητα», τον Απρίλιο ο πληθωρισμός είχε ενισχυθεί και από τη γιορτή του Πάσχα, αν και η ΕΚΤ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση έχοντας να ελιχθεί μεταξύ ισχυρής ανάπτυξης και ασθενικών πληθωριστικών πιέσεων. «Ο αδύναμος πληθωρισμός του Μαΐου υποδηλώνει πως είναι απίθανο η ΕΚΤ να σπεύσει να αλλάξει κάτι πέρα από την ανακοίνωση», είπε. Τον Μάιο οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 4,6%, από 7,6% τον Απρίλιο. Οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, από 2,2% τον Απρίλιο. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 1,3%, από 1,8% που είχαν αυξηθεί τον Απρίλιο.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....