Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Τα κινεζικά ομόλογα και οι επενδυτικές ευκαιρίες

00:01 - 07/04/17

 

 

Σύμφωνα με την άποψη του Justin Chan (επικεφαλής για τις αγορές Ασίας - Ειρηνικού στην τράπεζα HSBC) η τρίτη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο είναι πλέον ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις, παρέχοντας ένα σημαντικό κανάλι διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου και υψηλότερων αποδόσεων.

‘Όπως έγραψε ο Chan, η Κίνα επιταχύνει το άνοιγμα των χρηματοοικονομικών της αγορών, με τους ξένους επενδυτές να απολαμβάνουν ένα χωρίς προηγούμενο επίπεδο πρόσβασης σε μετοχές και ομόλογα της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο. Όσο η χώρα ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, τα Κινέζικα χρεόγραφα αρχίζουν να καθίστανται πλέον μια συνήθης προσθήκη στα διεθνή χαρτοφυλάκια.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές, έχουν προκύψει στις αγορές μετοχών, υπό τη μορφή δύο προγραμμάτων τα οποία συνδέουν τις εγχώριες συναλλαγές στην Κίνα με τη διεθνή αγορά στο Χονγκ Κόνγκ. Τα σχήματα σύνδεσης των Χρηματιστηρίων – της Σανγκάης το 2014 και του Σενζέν το 2016- ήταν οι στιγμές της «μεγάλης έκρηξης», οι οποίες έδωσαν άμεσα στο ξένο κεφάλαιο εύκολη πρόσβαση σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές μετοχών του κόσμου. Αυτός ο νέος τύπος πρόσβασης στην Κίνα είναι μια βολική εναλλακτική στο παλαιό καθεστώς Εγκεκριμένων Ξένων Θεσμικών Επενδυτών, το οποίο είναι γνωστό ως QFII (Qualified Foreign Institutional Investor) και στον πιο πρόσφατο «συγγενή» του το RQFII - RMB Qualified Foreign Institutional Investor system.

Η περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς κεφαλαίου επεκτείνεται και στην αγορά ομολόγων. Το 2010, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας λάνσαρε ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο επέτρεπε σε ένα περιορισμένο φάσμα ξένων ιδρυμάτων να επενδύσουν στη διατραπεζική αγορά ομολόγων της Κίνας (CIBM)- πρωτίστως σε ξένες Κεντρικές Τράπεζες, νομισματικές αρχές, τράπεζες εκκαθάρισης σε RMB και τράπεζες διακανονισμού στο Χονγκ και στο Μακάο. Το 2012-2013 ακολούθησε περαιτέρω χαλάρωση που να επιτρέπει στους QFII και τους RQFII να συμμετέχουν στη διατραπεζική αγορά ομολόγων της Κίνας.

Το 2015, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άλλαξε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις ξένες Κεντρικές Τράπεζες και τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια που ενδιαφέρονται για τη διατραπεζική αγορά της χώρας από σύστημα υποβολής εγκρίσεων σε σύστημα εγγραφής. Αυτό μπορεί να ακούγεται ως απλώς μια μικρή διοικητική λεπτομέρεια, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον εξορθολογισμό της διαδικασίας «εισόδου» στη χώρα.

Η πιο πρόσφατη σημαντική εξέλιξη στη διατραπεζική αγορά ομολόγων ήρθε το Μάιο του 2016, όταν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διεύρυνε αυτό το σχήμα σε όλους τους τύπους των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων με μεσο ή μακρο-πρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Στην ουσία, παρέχει άμεση πρόσβαση σε τράπεζες, ασφαλιστικές, και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων (asset managers) από ολόκληρο τον κόσμο.

Ανοίγοντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο στα μεγαλύτερα παγκόσμια χρηματοοικονομικά ιδρύματα, η Κίνα έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία για διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου με ένα στοιχείο ενεργητικού, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση από τις περισσότερες αγορές ομολόγων.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί ώστε να καταστεί το RMB διεθνές νόμισμα δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές θα αρχίσουν να κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο στη διατραπεζική αγορά ομολόγων της Κίνας, η οποία αγγίζει σε αξία τα 55 τρισεκατομμύρια RMB. Τον Οκτώβριο του 2016, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσθεσε το RMB στο «καλάθι» των νομισμάτων «ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων» γνωστό και ως Special Drawing Rights (SDR) – που στην ουσία χορηγεί στο Κινεζικό νόμισμα την υπόσταση ενός διεθνούς αποθεματικού νομίσματος. Οι Κεντρικές Τράπεζες πιθανότατα θα προσαρμόσουν τις εκμεταλλεύσεις τους κατά τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να τηρούν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία εκπεφρασμένα σε RMB, τα οποία με τη σειρά τους θα αυξήσουν τη ζήτηση για εγχώρια ομόλογα.

Οι μεγαλύτερες αποδόσεις, η προσθήκη του RMB στα νομίσματα SDR, οι νέοι «δρόμοι» επένδυσης σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, αποτελούν παράγοντες που διευκολύνουν την αύξηση ξένων επενδύσεων σε Κινέζικα ομόλογα.

H HSBC εκτιμά ότι το ποσοστό των εγχώριων κρατικών ομολόγων που κατέχουν ξένοι επενδυτές θα αυξηθεί από το 2% σήμερα στο 10% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια- μια αύξηση που ισοδυναμεί με εισροές στην αγορά αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Οι διεθνείς επενδυτές που αποφασίζουν να διαθέσουν κεφάλαια στην Κινεζική αγορά ομολόγων θα εισέρχονται σε μια ιδιαίτερα δυναμική αγορά. Η Κίνα, παρά το μέγεθός της, παραμένει ακόμα μια αναδυόμενη οικονομία, και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα έχει ακόμα δρόμο μέχρι να φθάσει το επίπεδο πολυπλοκότητας, το οποίο έχουν οι πιο ώριμες αγορές.

Υπάρχουν εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του εταιρικού χρέους από την παγκόσμια οικονομική κρίση και ύστερα, η οποία έσπρωξε την αναλογία εταιρικού χρέος προς το ΑΕΠ στο 169% . Οι Κρατικές εταιρείες είναι πρωτοπόρες σε αυτή την τάση και η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση αυτού του κλάδου δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Επιπλέον, οι φορείς χάραξης πολιτικών έχουν δεσμευτεί να σταθεροποιήσουν τις τιμές των ακινήτων, μετά από 2 χρόνια σημαντικών κερδών στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Μια ώριμη κεφαλαιαγορά θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα θέματα, αφού θα ενισχύσει τη δυνατότητα της χώρας να διαθέτει και να τιμολογεί κεφάλαιο – με τρόπο που θα ενδυναμώσει την οικονομία αλλά και θα παρέχει ελκυστικές ευκαιρίες απόδοσης. Οι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο επόμενο κύμα ανάπτυξης της Κίνας θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την αγορά ομολόγων της χώρας. Οι βασικοί παγκόσμιοι πάροχοι τίτλων σταθερής απόδοσης έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν την ένταξη στη διατραπεζική αγορά ομολόγων της Κίνας με το άνοιγμα της τρίτης μεγαλύτερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....