Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο Μακρόν & Τα πυροτεχνήματα

00:01 - 08/05/19

 

 

Έχοντας ως GFF αρκετά θετική άποψη για τον Ε. Μακρόν, ο οποίος παρά τα λάθη του, συνεχίζει να μένει μακριά από λαϊκισμούς, πιστός στις απόψεις του. Είναι αλήθεια πως ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων, αλλά και με αφορμή διάφορα ζητήματα. Αυξάνεται η δυσπιστία στο πρόσωπο του γάλλου προέδρου. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε πριν από μερικές ημέρες το Reuters, είναι σπάνιο φαινόμενο να αποτελέσει είδηση στη Γαλλία το να προσλάβει μια εγχώρια τράπεζα έναν ημεδαπό διευθυντή για θέματα στρατηγικής ή λιανικής τραπεζικής. Ωστόσο, όταν πριν από ένα χρόνο οι τράπεζες ΒΝΡ και Societe Generale προσέλαβαν στελέχη για την πλήρωση των εν λόγω θέσεων, η είδηση απασχόλησε όλα τα γαλλικά ΜΜΕ και τα διεθνή ακόμη. Ο λόγος δεν ήταν ούτε η προϋπηρεσία τους σε ανάλογες θέσεις ούτε η αρχαιότητά τους. Αντιθέτως, εκείνο που κίνησε την προσοχή των εφημερίδων ήταν πως αμφότερα τα τραπεζικά στελέχη, ήτοι ο Σεμπαστιάν Προτό της SocGen και η Μαργκερίτ Μπεράρ - Ντριέ της ΒΝΡ, είχαν διατελέσει συμφοιτητές του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην ΕΝΑ (Εcole Nationale d’ Administraiton), τη σχολή που εκπαιδεύει τη γαλλική ελίτ όσον αφορά τη διοίκηση των δημόσιων οργανισμών αλλά και των ιδιωτικών ομίλων. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο με την ΕΝΑ εκτός Γαλλίας, είτε πρόκειται για τα ολιγάριθμα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, είτε για την Οξφόρδη και το Κέμπριτζ στη Βρετανία, είτε τις πρωτοπόρους σχολές της Ιαπωνίας. Το εκτόπισμα του πτυχίου της ΕΝΑ, που λαμβάνουν 90 γυναίκες και άνδρες κάθε χρόνο, δεν ισοδυναμεί με όλους τους Αμερικανούς υποτρόφους του περίφημου προγράμματος των Rhodes Scholars, που προσφέρει σε διακεκριμένους πτυχιούχους ανεξαρτήτως πανεπιστημίου η Οξφόρδη. Αφ’ ης στιγμής ιδρύθηκε το 1945 επί προεδρίας Σαρλ ντε Γκωλ, η ΕΝΑ έχει λειτουργήσει έκτοτε ως το εργοστάσιο που γαλουχεί προέδρους (τέσσερις επί συνόλου έξι), διευθύνοντες συμβούλους (της SocGen και της Οrange μεταξύ άλλων), πρωθυπουργούς και υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς. Απόφοιτοι της ΕΝΑ είναι και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ.

 

Τα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν για την κατάργηση της ΕΝΑ στο πλαίσιο όλων όσων υποσχέθηκε ως ανταπόκριση στα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων» βρίθει συμβολισμών. Eπίσης, είναι αληθές ότι διοχέτευσε από πέρυσι τον Δεκέμβριο κεφάλαια σχεδόν 10 δισ. ευρώ για να απαντήσει στα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων», αυξάνοντας τον ελάχιστο μισθό, καταργώντας τους φόρους επί των υπερωριών και λαμβάνοντας μέτρα ανακούφισης των φτωχών συνταξιούχων. Αλλά, προ διετίας, στην τότε προεκλογική εκστρατεία του είχε παρουσιάσει τον εαυτό του ως ένα είδος αντίδοτου στους λαϊκιστές πολιτικούς, οι οποίοι υπόσχονται γρήγορες και εύκολες λύσεις σε ακανθώδη προβλήματα.

 

Όπως έγραψε το Reuters, βέβαια, ο Εμανουέλ Μακρόν ουδέποτε υποσχέθηκε ένα τείχος όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ούτε θέσπισε ένα καθολικό βασικό εισόδημα, όπως έκανε ο ένας εκ των Ιταλών αντιπροέδρων, ο Λουίτζι ντι Μάιο. Ομως, τώρα, φαίνεται πως και αυτός μπήκε στον πειρασμό να προσφέρει «πυροτεχνήματα» αντί ρεαλιστικών λύσεων. Απαλλασσόμενη η Γαλλία από τους αποφοίτους της ΕΝΑ, δεν θα αποδεσμεύσει αυτόματα θέσεις στην κυβέρνηση, στις τράπεζες ή στις εταιρείες.

 

Το βέβαιον είναι πως το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας χρειάζεται μεταρρύθμιση, ώστε να προσφέρει στους νέους και στις νέες περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας και εισοδηματικής εξέλιξης. Οπως ανέφερε προ καιρού ο ΟΟΣΑ, χρειάζονται έξι γενιές για ένα άτομο στη Γαλλία να ξεκινήσει από τα χαμηλότερα κλιμάκια του συστήματος κατανομής του πλούτου για να φθάσει στον μέσο όρο. «Ανω του 15% των δεκαπεντάχρονων Γάλλων σήμερα στη χώρα έχει περιορισμένες ικανότητες κατανόησης ενός κειμένου και γνώσεις μαθηματικών, κάτι που πιθανώς θα τους δυσκολέψει να βρουν αργότερα δουλειά», παρατηρεί ο Λόρεν Μπουν, ανώτατος οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. «Μόνο η Ουγγαρία δείχνει πιο πολύ κοινωνικό ντετερμινισμό από τη Γαλλία».

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....