Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

3 κεντρικές τράπεζες & 3 διαφορετικές ιστορίες

00:01 - 13/12/17

 

Οι κεντρικές τράπεζες κατά τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκαν o καταλύτης των εξελίξεων παγκοσμίως. Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία και μετά την κρίση της Lehman Brothers πριν από περίπου 10 χρόνια, οι κεντρικές τράπεζες διαδραμάτισαν τόσο καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Όπως προσφάτως είχε γράψει το Reuters, τρεις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα συνεδριάσουν ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού την επόμενη εβδομάδα, θα αναλύσουν τη διαφορετική πορεία που ακολουθούν οι ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο μέσα στο 2018. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ φαίνεται να κινείται μεσοπρόθεσμα σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς, να σταθεροποιείται στην Ευρωζώνη και να υποχωρεί στη Βρετανία, λόγω της αβεβαιότητας για το Brexit. Οπότε αναμένεται να διαφοροποιηθούν οι νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών σε αυτές τις χώρες, ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες. Αυτήν την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, προβλέποντας ενδεχομένως τρεις ακόμα αυξήσεις το 2018. Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας θα δεσμευτούν να διατηρήσουν τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, υποβαθμίζοντας τα σενάρια για την υιοθέτηση πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

 

Αρχές του 2018, η αμερικανική οικονομία θα στηρίζεται σε γερά θεμέλια, που δημιουργούν όμως ανησυχίες για πιο μετριοπαθείς αποδόσεις τα επόμενα χρόνια. Τον οικονομικό ορίζοντα των ΗΠΑ επισκιάζουν διάφορα ζητήματα, από την εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές. «Οι συνθήκες θα είναι θετικές για το επόμενο έτος, ίσως και περισσότερο, αλλά υπάρχει ένας προβληματισμός για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια», σχολιάζει η BNP Paribas σε σημείωμά της. «Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή το 2018, με τις επιδόσεις της να φθάνουν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2005 και την ανεργία να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969», προσθέτει η γαλλική τράπεζα. «Η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία», επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch.

 

Ισχυρά είναι, επίσης, τα οικονομικά δεδομένα στην Ευρωζώνη και τα περιθώρια ανάπτυξης είναι ακόμα μεγάλα. Αναμένοντας την περαιτέρω σταθεροποίηση της ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διστάζει να τερματίσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. «Η ΕΚΤ βρίσκεται στο καλύτερο οικονομικό περιβάλλον εδώ και πολλά χρόνια: οι μετριοπαθείς ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχιστούν το 2018 και το 2019, ενώ είναι περιορισμένοι οι κίνδυνοι ανατροπής ή επιδείνωσης των δεδομένων», σημειώνει η ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo σε πρόσφατη έκθεσή της.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό έως το 2020. Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα διατυπώσει προβλέψεις για σταδιακή αύξηση των τιμών κατά τη διάρκεια της επόμενης τριετίας. Πάντως, «η ΕΚΤ δίνει την εντύπωση ότι δεν βιάζεται να κοινοποιήσει καμία αλλαγή, ούτε για τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ούτε για τα επιτόκια», προσθέτει η Intesa Sanpaolo.

 

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Αγγλίας καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη συγκράτηση του πληθωρισμού και τη στήριξη της οικονομίας. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στη διαχείριση του κόστους δανεισμού στην οικονομία. Σε καμία περίπτωση η Τράπεζα της Αγγλίας δεν επιθυμεί να αποδυναμώσει περισσότερο τη στερλίνα και να ενισχύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να υπερβεί το 2% την επόμενη τριετία.

 

Η Βρετανία φαίνεται να έχει κάνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με τις Βρυξέλλες. Η πρόοδος αυτή ήταν βραδεία, ενώ το Λονδίνο θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια εναλλακτική εμπορική συμφωνία με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οπότε είναι εύλογο να επικρατεί αβεβαιότητα. Αναλυτές της αγοράς υπολογίζουν ότι είναι πιθανή μία ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου. Μετά, όμως, ενδεχομένως να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....