Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η κερδοφορία των εταιρειών & Τα χρηματιστήρια

00:01 - 14/08/19

 

Όπως και άλλες φορές έχουμε γράψει στο www.greekfinanceforum.com δύο πράγματα είναι αυτά που κρίνουνε την πορεία των χρηματιστηρίων. Η πορεία της οικονομίας (μακροοικονομικά). Και η κερδοφορία των εισηγμένων. Και όπως προσφάτως σχολίασαν στο Reuters οι David Randall και Noel Randandewich, ανεξαρτήτως των μαζικών πωλήσεων μετοχών το τελευταίο διάστημα, οι αμερικανικοί όμιλοι, οι οποίοι εμφανίζουν ρωμαλέα κέρδη εξακολουθούν και παίρνουν εύσημα από τους επενδυτές. Κι αυτό δείχνει ότι δεν επίκειται μία συλλήβδην πώληση μετοχών αδιακρίτως ποιων εταιρειών είναι, όπως αυτή, που έλαβε χώρα μετά την υποτίμηση του γουάν. Μέχρι στιγμής η τιμή των μετοχών ομίλων, όπως η αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου φαγητού Chipotle Mexican Grill, η αλυσίδα καφέ Starbucks και η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών KLA, έχουν μία άνοδο περίπου 8%. Οι προαναφερθείσες εταιρείες έχουν παρουσιάσει υγιή κέρδη και προβλέψει ανάλογα ευνοϊκές επιδόσεις και για τα προσεχή τρίμηνα. Η τάση των επενδυτών να αγοράζουν τις μετοχές τους συνεχίζεται και ήδη τις έχει ενισχύσει από τις αρχές του χρόνου κατά 40% ή και περισσότερο. Εν τω μεταξύ, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έχει απολέσει 2,3% της αξίας του από την αρχή του τρέχοντος (τρίτου) τριμήνου, διότι οι ανησυχίες για νομισματικό πόλεμο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα κάνουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές να διερωτώνται για τη δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Σημειωτέον, πως στις αρχές της εβδομάδας η Κίνα επέτρεψε στο νόμισμά της, το γουάν, να διαρρήξει το ψυχολογικό όριο των 7 γουάν προς ένα δολάριο, και αυτό συνέβη πρώτη φορά μέσα σε μία δεκαετία. Ηταν η απάντηση του Πεκίνου στις απειλές νέων δασμών από την Ουάσιγκτον.

 

Όπως πάντα γράφουνε στο άρθρο τους οι David Randall και Noel Randandewich. Στη συνέχεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την Κίνα χώρα η οποία κάνει χειραγώγηση του νομίσματός της. Ο χαρακτηρισμός αυτός διατυπώθηκε από τις ΗΠΑ πρώτη φορά μετά το 1994. Αρκεί να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, πως μία ανάλογα απροσδόκητη υποτίμηση του γουάν το 2015 είχε προκαλέσει πτώση του S&P 500 πλησίον των επιπέδων εκείνων, όπου θεωρείται πως εισέρχεται σε φάση υποτονικότητας της αγοράς. Οι πρόσφατες μαζικές πωλήσεις οδήγησαν τον δείκτη αυτό σε επίπεδα χαμηλότερα σχεδόν 5% από το ρεκόρ του της 26ης Ιουλίου, ενώ ο Nasdaq σημείωσε κάμψη της τάξεως του 6% και πλέον. Στα μέσα της εβδομάδας ο S&P 500 είχε άνοδο 0,08%, ενώ χθες Πέμπτη σημείωνε άνοδο πριν από το κλείσιμο 1,67%. Επιπλέον, την Τρίτη οι τιμές των μετοχών των τραπεζών και άλλων ομίλων του χρηματοπιστωτικού κλάδου δέχθηκαν επιπλέον πλήγμα λόγω νέων προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τρεις φορές ακόμη έως τη λήξη του έτους.

 

Η Κέιτι Νίξον, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Northern Trust Wealth Mana-gement, επισήμανε πως η αγορά ασχολείται κυρίως με όσες εταιρείες έχουν καλές προοπτικές. «Εάν υπάρξει κατόπιν κάποια ένδειξη εκεχειρίας στο πεδίο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, τότε θα ανέλθουν οι δείκτες σε προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ», παρατηρεί. Συνολικά μιλώντας, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το κύμα των πωλήσεων αναλόγως των κερδών τους. Λόγου χάριν, από όσες εταιρείες ανακοίνωσαν κέρδη μετά τις 26 Ιουλίου, η μετοχή αυτών, που υπερέβησαν τις προβλέψεις κατά 30% και πλέον, εξασθένησε 3% κατά μέσον όρο. Οσες εταιρείες υστέρησαν των προσδοκιών είδαν απώλειες στη μετοχή τους 7% κατά μέσον όρο. Τα στοιχεία προέρχονται από τη Refinitiv. Επιπροσθέτως, καλές επιδόσεις έχουν και οι εταιρείες του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500, για τις οποίες οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσεις προς τα άνω τα ανά μετοχή έσοδά τους – αυτές ξεπέρασαν την απόδοση του δείκτη από τις 26 Ιουλίου και μετά, οπότε και άρχισε την καθοδική του πορεία. Το ότι συνέβη αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές εμπιστεύονται την κερδοφορία τους. Τέλος, όπως παρατηρεί ο Τζιμ Πόλσεν, ανώτατο στέλεχος επενδυτικής στρατηγικής στην εταιρεία επενδυτικών ερευνών The Leuthold Group, «το ουσιαστικό στοιχείο είναι πως τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας βρίσκονται σε καλή κατάσταση και τα εταιρικά αποτελέσματα εξακολουθούν να κατευνάζουν τους χειρότερους φόβους των ανθρώπων». 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....