Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο πιο στενός συνεργάτης του καρφώνει τον D. Trump για τις μεγάλες ανακρίβειες του..

00:01 - 23/01/17

 

 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υποσχέθηκε τη διάλυση εμπορικών συμφωνιών, την επιβολή δασμών και την ανέγερση τοιχών. Ωστόσο σύμφωνα με τον Anthony Scaramucci, ο οποίος από την Παρασκευή ηγείται του γραφείου δημοσίων σχέσεων του Λευκού Οίκου, αυτά δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Όπως έγραψε σε άρθρο της στο World Economic Forum η Stéphanie Thomson, «o Trump ίσως αποτελεί μια από τις τελευταίες ελπίδες για την παγκοσμιοποίηση», δήλωσε ο «βετεράνος» του Νταβός σε συνεδρίαση κατά την πρώτη μέρα της Ετήσιας Συνάντησης.

Εργαζόμενος σκληρά για να αναστήσει την μαστιζόμενη μεσαία τάξη της Αμερικής, ο Trump θα μπορούσε παραδόξως να αποδειχθεί «σωτήρας» της παγκοσμιοποίησης: «Αν μπορείς να δημιουργήσεις αυξανόμενους μισθούς στις ΗΠΑ, μπορείς να δημιουργήσεις μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Και αυτός ο ενάρετος κύκλος της κατανάλωσης θα οδηγήσει σε παγκόσμιο εμπόριο, σε περισσότερη παγκόσμια ειρήνη και περισσότερη παγκόσμια ευημερία», δικαιολόγησε ο Scaramucci.

Αυτό δεν είναι το μοναδικό σημείο το οποίο έχουμε παρεξηγήσει σχετικά με τον επόμενο αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με τον Scaramucci.

Όχι, ο Trump δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τα πρωτοσέλιδα γέμιζαν με την επιθετική στάση του Trump προς την Κίνα, κατηγορώντας την κινεζική υπερδύναμη για χειραγώγηση των νομισμάτων, προστατευτισμό ή ακόμη και για την επινόηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αυτό έκανε αρκετούς να ανησυχήσουν για το ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα χειροτέρευαν υπό τη διοίκηση Trump.

Επρόκειτο για ανοησίες, σύμφωνα με τον Scaramucci: «Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν έναν κοινό σκοπό και θα πρέπει να έχουν ισχυρές διμερείς σχέσεις. Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε εμπορικό πόλεμο. Επιθυμούμε ομαλή διεξαγωγή ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου».

Μέχρι σήμερα, σημείωσε, οι εμπορικές σχέσεις της Αμερικής με χώρες όπως η Κίνα υπήρξαν «ασύμμετρες» -που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ επέτρεπαν την ελεύθερη εισροή αγαθών και υπηρεσιών ωστόσο αυτό δεν συνέβαινε πάντα ανταποδοτικά. «Το μόνο που ζητούμε για την ώρα είναι δημιουργήσουμε περισσότερη συμμετρία σε αυτές τις εμπορικές συμφωνίες».

Όχι, δεν επιθυμεί την κατάρρευση του ΝΑΤΟ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν «έκπληκτοι» από την επιλογή του Trump να χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ –μια στρατιωτική συμμαχία που ιδρύθηκε το 1949- «παρωχημένο». 

Όμως σύμφωνα με τον Scaramucci, η άποψη του Trump είχε εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που αντιλήφθηκαν οι περισσότεροι. Στην πραγματικότητα, έκανε έκκληση για μεταρρύθμιση ενός ξεπερασμένου θεσμού.

«Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε για να προασπίσει τις Δυτικές δημοκρατίες έναντι της κομμουνιστικής απειλής… Σήμερα, όμως, ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με τότε». Και ακριβώς λόγω αυτής της αλλαγής πρέπει να αλλάξει και το ΝΑΤΟ.

 «Πιστεύει ότι αν ρίξουμε μια ματιά στο σήμερα, εν έτει  2017, ίσως θα πρέπει να εστιάσουμε λιγότερο στην πάταξη του κομμουνισμού και περισσότερο στην προοπτική να εξαλείψουμε την ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία».  

Όχι, δεν θα ήθελε να δει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 Σε πολλές περιπτώσεις εκφράστηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης –μόλις πριν από μερικές μέρες, περιέγραψε την ΕΕ ως ένα «όχημα για τη Γερμανία», προβλέποντας ότι περισσότερες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και θα αποχωρήσουν. 

Όμως ακριβώς όπως και στην περίπτωση του ΝΑΤΟ, ο Scaramucci θεωρεί ότι στην πραγματικότητα ο Trump απλώς καλεί για την απαραίτητη μεταρρύθμιση ενός θεσμού που βλέπει ότι δεν επιτελεί το σκοπό του.

 «Όλοι οι υποψήφιοι εκείνη την περίοδο έλεγαν: «Ίσως αυτοί που βρίσκονται στις Βρυξέλλες να μην ξέρουν ακριβώς τις σωστές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στο Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι λοιπόν τώρα ακούστε και πράξτε σωστά».

Όχι, δεν είναι πολεμοχαρής

Ο Trump έχει κατηγορηθεί ως υποκινητής πολεμοχαρούς κλίματος, και μίλησε για τα σχέδιά του να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Όμως αυτή η εικόνα δεν ανταποκρίνεται στον άνθρωπο που γνωρίζει ο Scaramucci.

«Δεν προσβλέπει σε αύξηση του μιλιταρισμού. Κάθε άλλο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Θυμάμαι αφότου του επιτέθηκε κάποιος για το ότι θα μπορούσε εύκολα να πατήσει το κουμπί για έναν πυρηνικό πόλεμο, γύρισε προς το μέρος μου και μου είπε: «Θεέ μου, έχω εγγόνια και παιδιά τα οποία αγαπώ, θα ήμουν ο τελευταίος άνθρωπος που θα ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο».

Και αν ο Scaramucci θεωρείται αξιόπιστος, οι ανακρίβειες που κάποιοι πιστεύουν για τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεπεραστούν: «Τον βλέπω πολύ διαφορετικά από ότι ίσως τον βλέπετε εσείς, νομίζω όμως στα επόμενα τέσσερα χρόνια…θα αρχίσετε κι εσείς να τον βλέπετε περισσότερο όπως τον βλέπω εγώ».

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....