Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

«Η FED μάχεται μόνη της»

00:01 - 23/08/18

 

Μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων, 3ημερης διόρθωση καταγράφηκε στο δολάριο, με αφορμή τις νέες δηλώσεις Tramp εναντίον της FED. Και όλα δείχνουν πως πέραν όλων των άλλων μετώπων που έχει ανοίξει ο αμερικανός πρόεδρος (κυρίως με το ζήτημα των εμπορικών δεσμών), η επίθεση του στη FED θα συνεχιστεί.  Όπως σχολίασε το Reuters, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχωράει σταθερά στην αύξηση των επιτοκίων και σχεδιάζει να συνεχίσει έως το 2020. Είναι, όμως, πολύ πιθανό να κάνει παύση λόγω της αβεβαιότητας που παρατηρείται στις αναδυόμενες αγορές. Επί του παρόντος, οι απειλές από τον αναδυόμενο κόσμο αυξάνονται αντί να υπαναχωρούν. Και όπως όλο και περισσότεροι αναλυτές σχολιάζουν, ορισμένες αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, κυρίως η τουρκική οικονομία που εξασθενεί μαζί με τη διολίσθηση της λίρας.

 

Σημάδια επιβράδυνσης αρχίζουν να διαφαίνονται ακόμη και στην Ευρώπη και είναι πολύ πιθανό να καθυστερήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Fed μπορεί να είναι η μοναδική κεντρική τράπεζα του πλούσιου κόσμου που θα εφαρμόζει περιοριστική νομισματική πολιτική σε πολλά επίπεδα. Δηλαδή είναι πιθανόν να είναι η μοναδική κεντρική τράπεζα σε μια μεγάλη οικονομία που θα αυξάνει το βασικό της επιτόκιο, θα μειώνει τους ισολογισμούς της και θα οδηγεί σε άνοδο το δολάριο, με πιθανό αποτέλεσμα να ακριβύνει το κόστος των εξαγωγών από τις ΗΠΑ. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνει σε μια οικονομία που θα ενισχύεται ο πληθωρισμός, εξαιτίας της εφαρμογής επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

 

«Οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι πολύ ευμετάβλητες. Η κατάσταση στην Τουρκία δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η πτώση της τουρκικής λίρας ήταν απότομη, αιφνιδιάζοντας αρκετούς επενδυτές», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση του κόστους δανεισμού στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. «Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε τις συνθήκες που επικρατούν στον αναδυόμενο κόσμο, αλλά είμαστε και πολύ προβληματισμένοι», δήλωσε ο κ. Μπόστικ.

 

Αυτήν την εβδομάδα, οι κεντρικοί τραπεζίτες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου θα συναντηθούν στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου που διοργανώνει η Fed. Κατά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αυτήν την Παρασκευή, οι παρευρισκόμενοι θα διερωτώνται για πόσο καιρό ακόμη η Fed θα μπορεί να αυξάνει το βασικό επιτόκιό της, όντας η μοναδική κεντρική τράπεζα που εφαρμόζει περιοριστική νομισματική πολιτική; Προς το παρόν, οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά και της Βρετανίας έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού στις οικονομίες τους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις οικονομίες τους.

 

Αλλά αν οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων παικτών στην παγκόσμια οικονομία δεν κινηθούν ανάλογα –ιδιαίτερα η ΕΚΤ–, τότε η επίδραση μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από τη Fed θα είναι πολύ μεγαλύτερη στην παγκόσμια οικονομία. Η άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε ένα περιβάλλον ισχυρής ανάπτυξης, ενδεχομένως, να οδηγήσει στην ενίσχυση του δολαρίου. Ετσι, οι εξαγωγές των αμερικανικών επιχειρήσεων θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Την ίδια ώρα οι εταιρείες που έχουν εκδώσει ομόλογα σε δολάρια θα δεχθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις.

 

Οι εξελίξεις στη Γερμανία δεν είναι ενθαρρυντικές. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη μειώνει τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, δηλαδή από τα τέλη του επόμενου έτους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι έχουν ενταθεί οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία ακόμη και αν η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή. Ηδη το δολάριο έχει ενισχυθεί έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Εχει, επίσης, διευρυνθεί το χάσμα ανάμεσα στις αποδόσεις των αμερικανικών και των γερμανικών ομολόγων από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της CME Group, η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και πιθανώς θα το ξανακάνει τον Δεκέμβριο.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....