Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Τα Commodities και ο Trump

00:01 - 24/01/17

 

 

Τα εμπορεύματα κατάφεραν να επανέλθουν στο προσκήνιο το 2016 αφού είχαν παραγκωνιστεί ένα χρόνο πριν. Θα ανακοπεί, άραγε, η ανάκαμψη αυτή το 2017 με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ;

Όπως σχολίασε το Reuters, ακριβώς ένα χρόνο πριν γραφόταν πόσο καταστροφικό ήταν το 2015 για τα εμπορεύματα. Οι αποδόσεις των περισσοτέρων από τα 18 εμπορεύματα με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών κινούνταν στο «κόκκινο», σηματοδοτώντας έναν τραγικό επίλογο σε μια ανοδική αγορά. Οπότε τι άλλαξε το τελευταίο 12μηνο για να κλείσουν οι τιμές του πετρελαίου, των βασικών και των πολύτιμων μετάλλων με κέρδη; Οπως αναμενόταν, η αλλαγή των αποδόσεων από αρνητικό σε θετικό πρόσημο μέσα σε μια διετία αποδίδεται ως επί το πλείστον στην Κίνα. Ωστόσο η πορεία τους επηρεάστηκε και από τον ενθουσιασμό λόγω της εκλογικής νίκης του κ. Τραμπ, ο οποίος προεκλογικά είχε υποσχεθεί μεγάλα έργα υποδομών, χαλαρούς κανόνες στις αγορές, μείωση της φορολογίας και μεγαλύτερη έμφαση στις παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

Στο ξεκίνημα του 2017 φαίνεται πια πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές πολιτικής και δημοσιονομικής αβεβαιότητας που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα ο κλάδος των εμπορευμάτων. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία και τα εμπορεύματα.

Σημαντικό είναι, πάντως, να εστιάσει κανείς στους βασικούς παράγοντες που κρύβονταν πίσω από τις θετικές αποδόσεις των εμπορευμάτων πέρυσι. Ενας από αυτούς είναι η Κίνα. Η προπέρσινη πτώση των τιμών είχε προκληθεί από την υποχώρηση της ζήτησης στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εμπορευμάτων. Η κατάρρευση των κινεζικών αγορών το καλοκαίρι του 2015 και στις αρχές του 2016 αντανακλούσε φόβους για μια απότομη προσγείωση της υπ’ αριθμόν 2 μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Το Πεκίνο αντέδρασε με μέτρα στήριξης στο δημοσιονομικό και νομισματικό μέτωπο. Παράλληλα, απομάκρυνε περιορισμούς στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Οι κινήσεις αυτές εκ μέρους της κυβέρνησης ανέστησαν την οικονομία της Κίνας και ενίσχυσαν τη ζήτηση για εμπορεύματα.

Δεύτερον, το επενδυτικό ενδιαφέρον επανήλθε στις αγορές εμπορευμάτων το 2016 επειδή το αδύναμο γουάν, οι μετοχές και τα κρατικά ομόλογα προσέφεραν απογοητευτικές αποδόσεις.

Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε αρχικά ένα θετικό κλίμα στις αγορές εμπορευμάτων λόγω προσδοκιών για δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, αύξησης του πληθωρισμού και μεγαλύτερης ανόδου του βασικού επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ευνοήθηκαν το δολάριο, οι αμερικανικές μετοχές και τα βιομηχανικά εμπορεύματα. Τα κέρδη των πολύτιμων μετάλλων, ωστόσο, αναδιπλώθηκαν λόγω των προβλέψεων για πιο επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού στην αμερικανική οικονομία, ανατρέποντας έτσι τη μεγάλη άνοδο που είχε σημειωθεί ως αντίδραση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit. Στις 23 Ιουνίου, οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επίσης, η ανάκαμψη των τιμών ενέργειας το διάστημα του περυσινού έτους έδωσε ώθηση στις τιμές των εμπορευμάτων. Η συναίνεση για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου ήταν ένα λίαν θετικό αποτέλεσμα στη συνάντηση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο. Κατά πάσα πιθανότητα, η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας ισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση, μια πρόβλεψη που εάν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου. Αρνητικά μπορεί να επιδράσει η άνοδος του δολαρίου, με την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι καλαθιού ξένων νομισμάτων να ενισχύεται κατά, σχεδόν, 4% τους τελευταίους μήνες του 2016.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....