Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Βασικό θέμα στους κόλπους των αναλυτών, το πότε θα αρχίσει η απόσυρση του QE

00:01 - 24/07/17

 

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το βασικότερο θέμα μεταξύ των αναλυτών είναι το πότε θα αρχίσει η απόσυρση του QE από την ΕΚΤ. Απόδειξη της σημασίας που υπάρχει, είναι η κακή εικόνα που είχαν οι ευρωπαϊκές αγορές τις τελευταίες ημέρες και κυρίως την Παρασκευή, με φόντο τις ανησυχίες από τις επιπτώσεις της απόσυρσης του QE.  Όπως έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank Holger Schmieding ο σταδιακός περιορισμός του QE από το 2018, το πιθανότερο σενάριο. Η ΕΚΤ επέλεξε να υιοθετήσει αμυντική στάση αναλογιζόμενη την υπερβολική αντίδραση των επενδυτών μετά την ομιλία Ντράγκι στη Σίντρα της Πορτογαλίας στα τέλη Ιουνίου. Στην ανακοίνωση Τύπου για τη νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ διατήρησε την υπόσχεση να αυξήσει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων, αν επιδεινωθούν οι οικονομικές ή χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Η ΕΚΤ «παραμένει έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή τη χρονική διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου. Πολλοί αναλυτές περίμεναν πως η ΕΚΤ θα απάλειφε ή θα τροποποιούσε κατά πολύ αυτή τη δέσμευση. Ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε λίγο πιο αισιόδοξος πως ο δομικός πληθωρισμός όντως θα αυξηθεί σταδιακά, χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας. Συνολικά, οι αλλαγές που έκανε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ήταν μικρές. Οπως εξήγησε ο κ. Ντράγκι, οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν να αποτρέψουν μια αδικαιολόγητη επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, κάτι που, κατά την ΕΚΤ, θα εμπόδιζε την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό ελάχιστα κάτω από 2%.

 

Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε καλή κατάσταση και τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ αλλά και τις δικές μας προβλέψεις περί συνεχούς ανάπτυξης, αλλά και περί πολύ αργής ανόδου του δομικού πληθωρισμού. Αν τα στοιχεία των επόμενων μηνών επιβεβαιώσουν αυτή την εκτίμηση, τότε το πιθανότερο είναι πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να βαδίζει, αργά, προς το τέλος της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Προβλέπουμε πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στις 7 Σεπτεμβρίου ότι εξετάζει διάφορες εναλλακτικές επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο θα περιορίσει την ποσοτική χαλάρωση (αγορά περιουσιακών στοιχείων) από τον Ιανουάριο του 2018. Προβλέπουμε πως στις 26 Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα αποφασίσει να μειώσει το ύψος των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων από τα 60 δισ. ευρώ τον μήνα στα 45 δισ. ευρώ τον μήνα και πως θα διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό για τουλάχιστον τρεις μήνες. Περιμένουμε πως στη συνέχεια η ΕΚΤ θα μειώνει το ύψος των μηνιαίων αγορών κατά 15 δισ. ευρώ κάθε τρεις μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων τον Σεπτέμβριο του 2018. Στη συνέχεια προβλέπουμε πως η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού για τράπεζες από το -0,4% στο -0,25% στα τέλη του 2018 και πως θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού από το 0% στο 0,25% τον Σεπτέμβριο του 2019.

 

Φυσικά, αν μεταβληθούν σημαντικά οι οικονομικές προοπτικές, τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να κινηθεί είτε πιο γρήγορα είτε πιο αργά. Αν και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η ΕΚΤ να προσπαθήσει να κατευνάσει τα μέλη της που τάσσονται υπέρ των υψηλών επιτοκίων δανεισμού και τους εξωτερικούς επικριτές της, μειώνοντας λίγο περισσότερο τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού πριν από το τέλος του 2018, η υπερβολική αντίδραση των επενδυτών στην ομιλία Ντράγκι στη Σίντρα μάλλον θα έχει κάνει πιο επιφυλακτική την ΕΚΤ. Επειδή παραμένει υποτονικός ο δομικός πληθωρισμός, είναι πιθανότερο η ΕΚΤ να προτιμήσει να τηρήσει πιο επιφυλακτική στάση απ’ ό,τι θα έπρεπε. Δηλαδή να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού πιο αργά απ’ όσο προβλέπουν πολλοί παρατηρητές παρά πιο γρήγορα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....