Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Τα ρομπότ και οι τράπεζες

00:01 - 27/01/17

 

 
Όλο και πιο συχνά συναντάει κανείς δημοσιεύματα – αναλύσεις για τις πιθανές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας από την μελλοντική επέκταση των ρομπότ. Το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει στη βιομηχανία και σε κάποιους κλάδους υπηρεσιών, όπως τα ξενοδοχεία.

Όμως επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν και στην αγορά εργασίας στο χρηματοοικονομικό κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους Financial Times, κεφάλαια 270 δισ. δολαρίων κοστίζουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο οι υπάλληλοι οι οποίοι ασχολούνται με το ρυθμιστικό πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και τη συμμόρφωση προς αυτό. Τα επόμενα χρόνια, αυτοί οι εργαζόμενοι ενδεχομένως να αντικατασταθούν από ρομπότ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το ποσόν των 270 δισ. δολαρίων τον χρόνο ισοδυναμεί με το σχεδόν 10% των λειτουργικών δαπανών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο αμερικανικός κολοσσός Citigroup έχει υπολογίσει πως οι μεγαλύτερες τράπεζες διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan και HSBC, έχουν διπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων που ασχολούνται με τη συμμόρφωση στους νέους κανόνες. Η ισπανική τράπεζα ΒΒVA αναφέρει ότι κατά μέσον όρο οι διεθνείς τράπεζες δεσμεύουν το 10% - 15% του προσωπικού τους για τη συγκεκριμένη εργασία και αυτή η βαριά επένδυση είναι αναγκαία λόγω των αυστηρότερων κανόνων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η Citi εκτιμά ότι την τελευταία πενταετία ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες κατέβαλαν σε πρόστιμα και συναφές κόστος περισσότερα από 150 δισ. δολάρια.

Με τα τεχνολογικά επιτεύγματα περνάμε «από το εξελικτικό στάδιο της εργασίας με την ανάθεση έργου σε τρίτους στην επόμενη φάση με την επανάσταση του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές των ρυθμιστικών αρχών με δραστικά χαμηλότερες δαπάνες», δήλωσε στο Νταβός ο Ρίτσαρντ Λαμπ, επικεφαλής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της εταιρείας επιχειρηματικών συμβούλων Accenture. «Ο εσωτερικός έλεγχος και η παρακολούθηση στα πιστωτικά ιδρύματα μπορεί να αυτοματοποιηθεί.

Σε έκθεσή της η Citigroup αναφέρει ότι «υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία να μειωθεί το κόστος για τις τράπεζες χάρις στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία. Ο Ρόνιτ Γκόουζ, αναλυτής στη Citi κι ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, επισημαίνει ότι «ακόμη λειτουργούμε με τον παλιό τρόπο και πρέπει να υπογράφουμε πάμπολλα χαρτιά, δηλαδή να κάνουμε κάτι ξεπερασμένο από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία σε συνδυασμό με τη βιομετρική ταυτοποίηση μπορεί να διευκολύνει πολύ τα πράγματα».

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....