Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

H Wall Street, ο Trump και οι υπόγειες διαδρομές

00:01 - 28/02/17

 

 

Πριν από μερικές ημέρες οι New York Times έγραφαν πώς ο Καρλ Αϊκαν είναι ένας από τους πολλούς δισεκατομμυριούχους επενδυτές που στοιχημάτισαν στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν τόσο αισιόδοξος, που στοιχημάτισε ένα δισ. δολάρια στο χρηματιστήριο το πρωί της ημέρας που εξελέγη πρόεδρος ο Τραμπ.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στο ενημερωτικό δελτίο που κατέθεσε την Τρίτη στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο 80χρονος κ. Αϊκαν αποκάλυψε ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχήματά του το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Αγόρασε πάρα πολλές μετοχές της δικής του εταιρείας, της Icahn Enterprises, και αύξησε τις επενδύσεις του στη Herbalife, την εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής, της οποίας κατείχε ήδη περισσότερο από το 20%. Οι συναλλαγές του στο χρηματιστήριο μετά την εκλογή Τραμπ τράβηξαν το ενδιαφέρον ορισμένων Δημοκρατικών γερουσιαστών, που έθεσαν προσφάτως θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς ο κ. Αϊκαν είναι ειδικός σύμβουλος του κ. Τραμπ για τις αλλαγές σε ρυθμίσεις.

Σε επιστολή τους προς τον Λευκό Οίκο, επτά Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν διαβεβαιώσεις πως ο κ. Αϊκαν δεν θα προτείνει αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, που να ευνοούν τις προσωπικές του επενδύσεις. Και δεν είναι μόνον ο κ. Αϊκαν. Ολη η Wall Street κινείται ανοδικά μετά την εκλογή του Τραμπ, καθώς αποβλέπει σε μεγάλες φοροαπαλλαγές και σε ευνοϊκές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, τώρα που το Κογκρέσο θα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο κ. Αϊκαν ήταν ένας από τους εκατοντάδες διαχειριστές κεφαλαίων που ενημέρωσαν την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το ποιες μετοχές αγόρασαν το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτά τα ενημερωτικά δελτία δίνουν στους επενδυτές μια ιδέα περί του πού στοιχηματίζουν αυτοί οι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων, αν και υποβάλλονται περίπου 45 ημέρες μετά το τέλος του τριμήνου. Είναι, όμως, ατελής η εικόνα που αποκαλύπτουν, καθώς αφορούν μόνον όσες μετοχές έχουν αγοράσει εντός των ΗΠΑ, δεν περιλαμβάνουν τις ανοικτές πωλήσεις μετοχών που έχουν δανειστεί, ούτε τα στοιχήματα στην πτώση μιας μετοχής. Δεν περιλαμβάνουν, επίσης, τα στοιχήματα για τη μελλοντική πορεία της αγοράς, που είναι και η προσφιλής ενασχόληση του κ. Αϊκαν και της εταιρείας του.

Αυτήν τη φορά, όμως, αποκάλυψαν τη μεγάλη εισροή κεφαλαίων στην αγορά μέσα στο τρίμηνο που συνέπεσε με την εκλογική νίκη του κ. Τραμπ. Πολλοί από τους διαχειριστές των hedge funds αγόρασαν μαζικά μετοχές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όταν κάλπαζαν οι μετοχές της Goldman Sachs και της Bank of America. Ορισμένα από τα πιο ηχηρά ονόματα του κλάδου, των οποίων οι εταιρείες αγόρασαν μετοχές τραπεζών τους τελευταίους μήνες του 2016, ήταν οι Ντάνιελ Λομπ, Τζούλιαν Ρόμπερτσον, Ντέιβιντ Τέπερ και Αντρέας Χάλβορσεν. Η εταιρεία του Νέλσον Πελτζ, η Trian Fund Management, αγόρασε το 4,86% των μετοχών της Procter & Gamble. Ο κ. Πελτζ φημίζεται για την επιθετική επενδυτική του τακτική να αγοράζει μερίδια σε εταιρείες και στη συνέχεια να ασκεί πιέσεις για αλλαγές που θα αυξήσουν τον πλούτο για τους μετόχους. Η εταιρεία του αγόρασε επίσης μετοχές στην τράπεζα Bank of New York Mellon.

Οι μετοχές των δύο ημικρατικών κολοσσών της στεγαστικής πίστης, Fannie Mae και Freddie Mac, που βρέθηκαν υπό την εποπτεία του κράτους στη χρηματοπιστωτική κρίση, σημείωσαν επίσης ιλιγγιώδη άνοδο μετά την εκλογή Τραμπ. Οι μετοχές της Fannie έχουν καταγράψει κέρδη άνω του 160%. Το οφείλουν εν μέρει στη δήλωση του Στίβεν Μνάτσιν, υπουργού Οικονομικών του Τραμπ και πρώην διευθυντή ενός hedge fund, που τάχθηκε υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των δύο κολοσσών και εξέφρασε την πρόθεση να τους απαλλάξει από τον εναγκαλισμό του κράτους. Η επίμαχη δήλωση, στην οποία προέβη μία ημέρα μετά τον διορισμό του, ικανοποίησε ιδιαίτερα μια ομάδα hedge funds όπως τα Paulson & Co. και Pershing Square Capital Management που στοιχηματίζουν σε εταιρείες χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων.

Τα στοιχήματα του κ. Αϊκαν, πάντως, είναι αυτά που θα προσελκύσουν περισσότερο το ενδιαφέρον των πολιτικών στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, οι γερουσιαστές ζητούν από τον Λευκό Οίκο να προνοήσει ώστε να μην έχει ο κ. Αϊκαν πρόσβαση σε εμπιστευτική πληροφόρηση την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για τον προσωπικό του πλουτισμό.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....