Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ποιός ευθύνεται για το φιάσκο Trump με το Obamacare

00:01 - 29/03/17

 

 

Κακά τα ψέματα η προσπάθεια ακύρωσης του Obamacare ήταν επί της ουσίας η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον D. Trump. Και στην πρώτη αυτή μεγάλη πρόκληση, ο νέος αμερικανός πρόεδρος έφαγε τα «μούτρα του», μια εξέλιξη μάλιστα η οποία προκάλεσε αναστάτωση και στις αγορές, με μια μίνι διόρθωση, η οποία προς στιγμήν διακόπηκε από την άνοδο της Τρίτης.  

Και στο ερώτημα ποιος φταίει για την ακύρωση της αντικατάστασης του νομοσχεδίου, ο Hans Izaak Kriek (σχολιαστής διεθνούς πολιτικής για το European Business Review (EBR) και αρχισυντάκτης στην Kriek Media έγραψε … Ο πρόεδρος Donald Trump, ο εισηγητής Paul Ryan ή η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Κάτω Βουλή; Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων, απέσυρε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο Paul Ryan για την υγεία. Περί αυτού πρόκειται, ενώ η αντίδραση του Trump στο Twitter ήταν η εξής: «Δεν κατηγορώ τον Paul.»

Ήταν σαφές ότι το νομοσχέδιο αποσύρθηκε μετά από αίτημα του Προέδρου Trump παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι ο Πρόεδρος επιθυμούσε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, είτε το νομοσχέδιο είχε τις ψήφους για να περάσει, είτε όχι. Αργότερα, αναφορές έδειξαν ότι ήταν ο Ryan εκείνος ο οποίος πίεσε τον Trump να αποσύρει το νομοσχέδιο. Δεν ήταν σαφές μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα ποιος ήταν υπεύθυνος για την απόφαση της απόσυρσης του νομοσχεδίου. Η ψηφοφορία είχε ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη το βράδυ, αλλά ακυρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες από τον Λευκό Οίκο, εξασφαλίζοντας βέβαια ότι θα υπάρξει μελλοντική ψηφοφορία.

Ο Αντιπρόεδρος Mike Pence ακύρωσε τα σχέδια του να ταξιδέψει και να προωθήσει το AHCA σε δύο Πολιτείες, για να παραμείνει στην Ουάσιγκτον και να εργαστεί με τον Πρόεδρο. Ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Mick Mulvaney, δήλωσε ότι αν κατάπεφτε το νομοσχέδιο, τότε το Obamacare θα εξακολουθούσε να ισχύει και αυτός ήταν ο λόγος που ενήργησαν έτσι.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όλοι οι 193 Δημοκρατικοί αντιπρόσωποι ήταν ενάντια στο ξήλωμα του Obamacare από τους Ρεπουμπλικάνους. Σε περίπτωση που περισσότεροι από 22 Ρεπουμπλικάνοι αντιπρόσωποι ψήφιζαν κατά του νομοσχεδίου Trump για την υγεία, αυτό θα ακυρωνόταν. Ένας αριθμός Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι το προτεινόμενο από τον Πρόεδρο Trump νομοσχέδιο εξακολουθούσε να έχει υψηλό κόστος και έμοιαζε αρκετά με το Obamacare.

Άλλοι απέρριψαν το προτεινόμενο νομοσχέδιο, διότι στις εκλογικές τους περιφέρειες υπήρχαν αρκετοί πολίτες που κινδύνευαν να μείνουν εκτός του συστήματος ασφάλισης υγείας. Νωρίτερα, είχε εκτιμηθεί ότι το βράδυ της ψηφοφορίας 36 αντιπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα καταψήφιζαν την πρόταση στο σύνολό της. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων θα πρέπει να μάθουν πώς να χειρίζονται τις ίδιες τους τις προτάσεις στο μέλλον.

Η απόφαση του Trump να αποσύρει την πρότασή του σημαίνει ότι το Obamacare εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Παραμένει όμως ακόμη άγνωστο το πότε ο Πρόεδρος θα επανέλθει με νέα πρόταση. Στην πρώτη του ομιλία προς το Κογκρέσο, δήλωσε ότι στην ατζέντα του βρίσκονται ζητήματα όπως η μετανάστευση, η οικονομία, οι εξωτερικές σχέσεις  και το σύστημα υγείας και περίθαλψης. Ο Πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι πεπεισμένος για το ότι το Obamacare καταρρέει σιγά σιγά, λέγοντας: «Θα καταλήξουμε σε έναν νόμο για την υγεία και την περίθαλψη που θα είναι άψογος». 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....