Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η παγκόσμια οικονομία, οι κίνδυνοι & Ο βασιλιάς

00:01 - 30/06/17

 

Όπως ,μεταξύ σοβαρού και αστείου έχουμε γράψει, να δείτε ότι αν και όλοι εδώ και χρόνια περιμένουμε την καταστροφή της ευρωζώνης, στο τέλος τα πράγματα πολύ καλύτερα από ότι σχεδόν όλοι πιστεύουμε.

Όπως λοιπόν πριν από μερικές ημέρες έγραψε ο  Christopher Dembik επικεφαλής Μακροοικονομικών Αναλύσεων της Saxo Bank: “είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που αισθάνομαι τόσο αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία - και κυρίως για το μέλλον της ευρωζώνης, καθώς όπως απέδειξε το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών οι επενδυτές έκαναν λάθος που επικεντρώθηκαν τόσο πολύ στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα το 2017. Η νέα άποψη εστιάζει στη θετική δυναμική της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, καθώς και στην επιβράδυνση του πιστωτικού κύκλου σε ΗΠΑ και Κίνα - κάτι που ωστόσο δεν προκαλεί ανησυχία, αφού πρόκειται για τη συνηθισμένη πορεία των οικονομικών κύκλων.

Στο πλαίσιο αυτό, το δολάριο παραμένει ο βασιλιάς, με μερίδιο αγοράς 88%, ενώ το ευρώ δεν έχει κατορθώσει να πείσει τους επενδυτές - και ιδιαίτερα τις κεντρικές τράπεζες - και για αυτό φταίει η έλλειψη οικονομικής ενοποίησης. Από την άλλη πλευρά το μερίδιο αγοράς του κινεζικού γουάν θα μπορούσε ως το 2019 να ξεπεράσει το αντίστοιχο της στερλίνας.

Στο 99% των περιπτώσεων ο Τραμπ πέφτει έξω σε οτιδήποτε λέει. Παρ' όλα αυτά οι εκτιμήσεις του σχετικά με την ανισορροπία των ισοτιμιών ήταν απόλυτα ορθές. Με βάση την ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης, η αξία του δολαρίου είναι υπερεκτιμημένη κατά 7% έναντι του ευρώ και 11% έναντι του γεν. Ωστόσο δεν είναι πιθανή μια νέα «Συμφωνία του Πλάζα», δεδομένου ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο.

Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός και οι μισθοί στις ΗΠΑ είναι οι πιο αδύναμοι οικονομικοί δείκτες, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη Fed να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια. Στην ευρωζώνη οι αγορές αναμένουν μια επιτυχημένη πρωτοβουλία Μέρκελ - Μακρόν (ή «Merkcron») για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής ιδέας μετά τις γερμανικές εκλογές και αυτό έχει αντίκτυπο στην ισοτιμία του ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, πάλι, θα αντιμετωπίσει τις πραγματικές μακροοικονομικές συνέπειες του Brexit.

Οι βασικότεροι κίνδυνοι στον κόσμο αφορούν σήμερα τη χαμηλή μεταβλητότητα και τον εφησυχασμό της αγοράς, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Γέιλ τον Μάρτιο του 2017 το 99% των ιδιωτών και των θεσμικών επενδυτών προβλέπει άνοδο των μετοχών το επόμενο έτος. Εμφανίζονται αυξημένες ενδείξεις χρηματοοικονομικών εντάσεων, όπως η τεράστια απόκλιση μεταξύ του VIX και του δείκτη αβεβαιότητας οικονομικής πολιτικής ή η απόκλιση ανάμεσα στα επιτόκια των πενταετών ομολόγων ΗΠΑ - Ελλάδας, που αγγίζει ρεκόρ 28ετίας και συνήθως θεωρείται προάγγελος διόρθωσης της αγοράς.

Ο Τραμπ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Πρόκειται σίγουρα για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά. Αν, μάλιστα, μέχρι τον Σεπτέμβριο ο Τραμπ δεν καταφέρει να παρουσιάσει κάποια πρώτα σχέδια για μείωση της φορολογίας, η αγορά ενδέχεται να αντιδράσει αρκετά άσχημα και να υπάρξει μια υγιής διόρθωση στις ΗΠΑ (και κατά συνέπεια στις αγορές στον υπόλοιπο κόσμο). Ωστόσο τυχόν διόρθωση θα είναι βραχύβια αν λάβουμε υπόψη ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα αποτελέσματα εσόδων στηρίζουν την αγορά.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....