| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

«Και όμως η συμφωνία δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται»

00:01 - 31/01/20

 

Με το BREXIT να έχει περάσει στα ψιλά. Και λογικό μετά τα όσα έχουνε γίνει τα τελευταία περίπου 3,5 χρόνια, σχετικά με την πραγματοποίηση ή όχι της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.. Μια ενδιαφέρουσα άποψη έγραψε στο Reuters, ο  David Lawder, σχολιάζοντας πως η Βρετανία είναι ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά η μακροχρόνια φιλία τους ενδέχεται να δοκιμαστεί έντονα, όσο οι δύο χώρες προσπαθούν να διαμορφώσουν μια νέα εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

 

Όπως έγραψε ο αρθρογράφος του Reuters, ο Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε το Σάββατο στο Λονδίνο ότι είναι αισιόδοξος πως θα μπορούσε να επιτευχθεί φέτος εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Ωστόσο, ο Μνούτσιν δεν συμβιβάστηκε με κανένα αίτημα της Βρετανίας στη δεύτερη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Σαγίντ Τζαβίντ. Ο Τζαβίντ επιμένει ότι η Βρετανία θα προχωρήσει με την επιβολή ψηφιακού φόρου, παρά τις απειλές των ΗΠΑ για εφαρμογή τιμωρητικών δασμών στα βρετανικά αυτοκίνητα. Ο Μνούτσιν σχολίασε μετά τη συνάντηση του Σαββάτου ότι οι δασμοί αυτοί θα επιβαρύνουν τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι Google, Apple, Facebook και Amazon.

 

Η διαμάχη αναδεικνύει τα επικείμενα εμπόδια που θα προκύπτουν όσο η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει τη σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία. Πρόκειται για μέρος μιας συνολικής προσπάθειας αναζωογόνησης των σχέσεων των ΗΠΑ με όλους τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους. Στην εμπορική συμφωνία διακυβεύονται πολλά – ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ότι με την επίτευξη της συμφωνίας θα εξομαλυνθεί η σχέση της χώρας με την Ευρώπη, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί μια «τεράστια» εμπορική συμφωνία, ώστε να υποστηρίξει το Brexit, το οποίο αποτελεί προϊόν μιας λαϊκιστικής κίνησης αντίστοιχης με το πρόγραμμα «America First».

 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters. Ακόμη και πριν προκύψει το ζήτημα του ψηφιακού φόρου, η κυβέρνηση Τραμπ είχε απειλήσει για επιβολή φόρων στις εισαγωγές αυτοκινήτων, που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις βρετανικές Jaguar, Land Rover, Mini. Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, που ενδεχομένως να είναι δύσκολη για τη βρετανική κουλτούρα των βιολογικών τροφίμων. Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης από τη Βρετανία να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και να επιτρέψει την πρόσβαση σε περισσότερες αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες, ένα αίτημα το οποίο θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά απεχθές στους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης.

 

Οι εντάσεις αυξήθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Ο Μνούτσιν επανέφερε την απειλή των δασμών μετά την υπόσχεση του Τζαβίντ να προχωρήσει με την επιβολή ψηφιακού φόρου. 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....