Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 17/12/18

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική», Οδ. Ελύτης / Λουκάς Αποστολίδης

 

Η συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να βαραίνει το πολιτικό κλίμα και διχάζει τον λαό μας. Τα γεγονότα τρέχουν και χαλάνε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Τα γεγονότα ως αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τους κυβερνόντες. Στην προκειμένη περίπτωση « γλώσσα» και «εθνότητα» προκαλούν σεισμικές δονήσεις.

 

 

Οι δηλώσεις Ζάεφ πυροδοτούν νέες πολιτικές εξελίξεις: «Δεν είμαστε Βορειομακεδόνες, είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη Μακεδονική γλώσσα ..» Και η συμφωνία μας επιτρέπει να διδάσκεται και στην Ελλάδα, η μακεδονική γλώσσα!!! Επιτέλους «να νοιαστούμε για τα αδέλφια μας που βρίσκονται εκεί και τα έχουμε εγκαταλείψει εδώ και 27 χρόνια»!! Η κυβέρνηση «μασάει» κοινώς τα λόγια της. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι: «θα τραβούσε τα αυτιά στον κ. Ζάεφ»  αν ήταν ακόμη υπουργός. Ο κ. Τσίπρας με άρθρο του μας ενημερώνει ότι δεν δέχεται «μύγα στο σπαθί του» για εθνικά θέματα και δεν υποκύπτει σε πιέσεις». Χθες στο Κοινοβούλιο ανέφερε ότι αν τα Σκόπια συνεχίζουν να παραβιάζουν τη συμφωνία δεν θα έρθει η συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος δηλώνει ότι θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, γιατί έχει έργο μπροστά της να κάνει. Τα γεγονότα διαμορφώνουν την πραγματικότητα διαφορετικά.

Βούλιαξαν τα Σκόπια από κορυφαία στελέχη των ΗΠΑ, της Ε.Ε.  και το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση δηλώνει ότι ούτε άκουσε, ούτε είδε αυτά τα γεγονότα!!! Εδώ ο κ. Ζάεφ συνεχίζει να προκαλεί πριν καν έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει μετά από τον κάθε φορά κ. Ζάεφ. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά για την Ελλάδα μας. Η υπόθεση για την κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στη λαϊκή ρήση «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος».

 

Το πρόβλημα όμως δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά η Ελλάδα. Λίγη σοβαρότητα και συναίσθηση της ευθύνης δεν βλάπτει. Η αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «εθνότητας» αποτελεί μία μαχαιριά στην καρδιά του ιστορικού, γλωσσικού πολιτισμού μας. Δημιουργεί πολλαπλά ζητήματα και εντάσεις.

 

Πρακτικά τα τρία και πλέον εκατομμύρια Έλληνες Μακεδόνες θα αγωνίζονται στο άμεσο μέλλον στο διεθνή χώρο να αυτοπροσδιορίζονται γλωσσικά. Θα χρειάζεται να θυμίζουν ότι είναι Έλληνες Μακεδόνες και μιλάνε Ελληνικά, διότι δεν υπάρχει «μακεδονική γλώσσα».

 

Και το γαϊτανάκι των δηλώσεων από τον κ. Ζάεφ συνεχίζεται με δηλώσεις ότι «η Ελλάδα έχει αποδεχτεί ότι υπάρχει μακεδονική γλώσσα» και η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει. Αρνείται να δηλώσει το αυτονόητο ότι στην αρχαία και την τωρινή Μακεδονία η γλώσσα είναι ελληνική. Οι στοχαστές και οι ποιητές μας από τον Όμηρο μέχρι σήμερα κεντρίζουν τη συνείδησή μας, το νου και την καρδιά μας, να μην αρνηθούμε την «κατοικία μας που είναι η γλώσσα», όπως ένας περιπλανώμενος Πολωνός στοχαστής αναφέρει. Η παράφραση του κ. Τσίπρα ότι  «κατοικία μας είναι τα λόγια μας», είναι τουλάχιστο ατυχής. Τα λόγια τους στο δημόσιο διάλογο έχουν γίνει κουρελόχαρτο. Προσβάλλουν τόσο το νόημα, όσο και την αισθητική της ελληνικής γλώσσας. Τη γλώσσα υμνεί στο Άξιον Εστί ο Οδ. Ελύτης.

 

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου». Αυτή είναι η γλώσσα των Μακεδόνων και καμία άλλη… «Από την εποχή που μιλούσε ο Όμηρος ως σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδάμε με την ίδια γλώσσα», συμπληρώνει ο  Γ. Σεφέρης «Δοκιμές». «Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες», αναφέρει ο Νικηφόρος Βρεττάκος, στο ποίημα «Η ελληνική γλώσσα» και στον «Αγρό των λέξεων» τονίζει: «Ευχαριστώ τις μακριές σειρές των προγόνων, που δούλεψαν τη φωνή, την τεμάχισαν σε κρίκους, την κάμαν νοήματα, τη σφυρηλάτησαν, όπως το χρυσάφι οι μεταλλουργοί κ’ έγινε Όμηροι, Αισχύλοι, Ευαγγέλια κι άλλα κοσμήματα».  Αυτή είναι η γλώσσα των Μακεδόνων και καμία άλλη.

 

Το γλωσσικό και το εθνοτικό στοιχείο ακυρώνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη μεγάλη, κορυφαία επιτυχία της κυβέρνησης. Τα γεγονότα και οι δηλώσεις Ζάεφ πυροδοτούν νέες εντάσεις και πολιτικές συγκρούσεις. Είναι προφανές ότι στην πολιτική ατζέντα το Μακεδονικό θα αποτελέσει μέχρι τις εκλογές κεντρικό  διακύβευμα για τα εθνικά μας θέματα. Πολύ πιθανό να προσδιορίσει σύντομα και τις εθνικές εκλογές. Τα γεγονότα δημιουργούν εξελίξεις. Οι ΑΝΕΛ βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Από  τη μία οι δημοσκοπήσεις μαρτυρούν την έξοδο τους από το Κοινοβούλιο. Από την άλλη ο αρραβώνας της συγκυβέρνησης έχει πλέον ημερομηνία λήξης.

 

Η κυβέρνηση εγκαλεί το ΠΟΤΑΜΙ να μαρτυρήσει τι θα κάνει. Θα περάσει τον Ρουβίκωνα και θα ψηφίσει τη Συμφωνία ή όχι. Το γλωσσικό και το εθνοτικό βάζει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό. Φαίνεται θα απομείνει μόνη της η κυβέρνηση, αλλά τα κουκιά δεν φτάνουν. Η υπόθεση κινδυνεύει να ναυαγήσει στη Βουλή, όπως το σχέδιο αποχώρησης της Αγγλίας από την Ε.Ε.  Και μπορεί ο κ. Καμμένος να μην καταδικάσει με ψήφο μομφής την κυβέρνηση, αλλά θα έχει χαθεί οριστικά η λαϊκή νομιμοποίηση των κυβερνόντων. Αλλά και άλλος γείτονάς μας, η Αλβανία συμπεριφέρεται προσβλητικά, ταπεινωτικά στην ελληνική μειονότητα. Και εκεί που ο κ. Κοτζιάς πανηγύριζε ότι «μεγάλωσε την Ελλάδα», ότι έλυσε το Μακεδονικό, τίποτα δεν φαίνεται από τα γεγονότα να πηγαίνει καλά. Οι Αλβανοί απαλλοτριώνουν ακίνητα της ελληνικής μειονότητας και ο κ. Ζάεφ μας προκαλεί με τις δηλώσεις του. Να κατανοήσουμε ότι στον εθνικό ορίζοντα τα μεγάλα ζητήματα για την ασφάλεια και το μέλλον του έθνους, βρίσκονται σε κρίσιμη  κατάσταση. Οι Σκοπιανοί παίζουν με τη γλώσσα μας στην Μακεδονία. Οι Αλβανοί απαλλοτριώνουν περιουσίες. Οι Τούρκοι με δηλώσεις και έργα αμφισβητούν την κυριαρχία μας στο Αιγαίο και απειλούν τους Κύπριους αδελφούς μας ότι θα αυξήσουν τον κατοχικό στρατό.

 

Οι πανηγυρικές δηλώσεις για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και προστασία των εθνικών συμφερόντων συνεχώς ακυρώνεται από τα γεγονότα. Αλλά και το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη είναι βαρύ.  Δεν προχωράει μία βασική  προτεραιότητα για τα εθνικά μας θέματα, η ενίσχυση της κοινής πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας δεν προχωράει. Το Brexit από τη μία. Τα κίτρινα γιλέκα στη  Γαλλία. Η διαδοχή στο CDU στη Γερμανία. Ο αδύναμος κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία. Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλες φουρτούνες και καθυστερήσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. Μάλιστα, σε μία περίοδο με έντονες ανακατατάξεις δυνάμεων στην παγκόσμια σκακιέρα. Η ρευστή πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού δημιουργούν επίσης μία κατάσταση αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τον λαό και το μέλλον της χώρας.

 

Αυτός «ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» όπως τον υμνεί ο Οδ. Ελύτης έχει ανάγκη από μία πολιτισμική διαδικασία αναγέννησης. Ο πολιτικός κόσμος οφείλει να αλλάξει τη γλωσσική συμπεριφορά του και να συμβαδίζει περισσότερο με την αλήθεια και τα γεγονότα. Η «ξύλινη» πολιτική πρέπει να αλλάξει, να ξαναβρεί τους πολύχρωμους κυματισμούς και τα νοήματα της ελληνικής γλώσσας. Η γλώσσα μας είναι η κατοικία μας, είναι η τροφός και ο φωτοδότης του πολιτισμού μας στο χθες και το αύριο. Οφείλουμε γι’ αυτό οι πάντες και προπάντων οι κυβερνόντες να την προστατεύσουμε, για να φωτίζει το μέλλον του έθνους μας.

 

Λουκάς Αποστολίδης (Το Βήμα)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....