Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 26/01/18

Η Ελλάδα δεν πρέπει να «χάσει» από τα τσικό των Σκοπίων: Το θέμα αφορά την Ιστορία μας… / Μιχάλης Ιγνατίου

 

Η πρώτη, πρόσωπο με πρόσωπο, διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του των Σκοπίων, δεν προκάλεσε «θύματα» στο ελληνικό στρατόπεδο, όπως ανέμεναν -και ίσως εύχονταν- πολλοί στην Αθήνα.

 

 

Ο κ. Τσίπρας έθεσε με ακρίβεια το πλαίσιο επί του οποίου θα μπορούσε να συμφωνήσει, και ο κ. Ζόραν Ζάεφ προχώρησε σε δύο δραματικές υποχωρήσεις, για τις οποίες θα αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις στο ακροατήριό του, στα Σκόπια, το οποίο διακατέχεται από άκρατο εθνικισμό. 

 

Είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων:

 

«Για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση, ανακοινώνω ότι θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους των Σκοπίων. Η δράση αυτή δείχνει την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας».

 

Έγινε γνωστό ακόμα ότι ο αυτοκινητόδρομος που ενώνει τα Σκόπια με την Ελλάδα θα αλλάξει όνομα, και από «Μέγα Αλέξανδρος» θα μετονομαστεί σε «Φιλίας».

 

Καλές και εποικοδομητικές κινήσεις, φτάνει να εφαρμοστούν…

 

Είμαι βέβαιος πως αν αυτό συνέβαινε ανάποδα, οι πλατείες των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας θα γέμιζαν από πολίτες που θα κατακεραύνωναν τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Βεβαίως, όταν ξημερώσει στη γειτονική χώρα θα γνωρίζουμε τις αντιδράσεις των εθνικιστών, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αποδέχονται καμία λύση που θα προβλέπει την αλλαγή της ονομασίας του κράτους τους, που σήμερα είναι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

 

Οι επόμενες ημέρες για τον κ. Ζάεφ θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και πικρές καθώς το Σάββατο θα συγκλιθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο -σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ- στοχεύει σε ευρεία εθνική συναίνεση για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

 

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει τον εθνικιστή πρόεδρο Γκεόργκιε Ιβάνοβ, το δεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE και το αλβανικό DUI. Και τα δύο κόμματα έχουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ονομασία. Επιπλέον οι Αλβανοί, είναι εξαιρετικά θυμωμένοι με την απόφαση του κ. Ιβανόφ για την μη αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας.

 

Τα παραπάνω αφορούν τους Σκοπιανούς, οι οποίοι κυριαρχούνται από άκρατο εθνικισμό, που εντοπίζεται και στους οπαδούς του σημερινού πρωθυπουργού. Ο κ. Ζάεφ, ως φιλελεύθερος και ευρωπαϊστής δείχνει να μην υποτάσσεται στην εθνικιστική φρενίτιδα που κυριαρχεί το 70% και πλέον του πληθυσμού.

 

Σε ότι αφορά τον κ. Τσίπρα δεν «πούλησε» τελικά τίποτα, όπως φοβόντουσαν οι αντίπαλοί του. Υπό την έννοια ότι δεν δέχθηκε (ακόμα) τίποτα, και έθεσε σοβαρούς όρους για τον αλυτρωτισμό για να συναινέσει σε λύση του προβλήματος.

 

«Δεν θέλουμε», είπε, «να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό».

 

«Με τον Ζάεφ», συνέχισε, «έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με υπευθυνότητα».

 

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε δημόσια ότι αν δεν εξευρεθεί λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων, δεν θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που επιθυμεί η γειτονική χώρα.

 

Ήταν απόλυτος ότι τα όνειρα των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. περνούν από την Αθήνα, κάτι που είναι απόλυτα κατανοητό στον κ. Ζάεφ και στους ξένους πάτρωνες του, όπως ο Τζόρτζ Σόρος.

 

Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας -όπως έπραξε και στη συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής- ανακοίνωσε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων». Αυτό σημαίνει ότι αποδέχεται και τη λέξη Μακεδονία στη νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, που έχουν κλέψει οι Σκοπιανοί εδώ και 26 χρόνια.

 

Αυτό είναι πρόβλημα. Διότι το πρόβλημα αφορά την ιστορία, όχι την πολιτική και τη διπλωματία. Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξαναδεί το θέμα, διότι εάν αποδεχθεί όνομα που φέρει τη λέξη «Μακεδονία», θα θυμώσει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, που δεν συμφωνεί μαζί του.

 

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουμε ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να παλαίψει και να επιλύσει θετικά για την Ελλάδα το πρόβλημα που δημιούργησαν οι ανιστόρητοι Σκοπιανοί. Μπορεί να τα καταφέρει. Είναι τυχερός διότι οι Σκοπιανοί έχουν βρεθεί σε μία δυσάρεστη κατάσταση, που δημιούργησαν οι ίδιοι. Δεν πρέπει να γίνει όχημα η Ελλάδα για να επιλύσουν οι Σκοπιανοί τα εσωτερικά τους προβλήματα. Όπως πολύ σωστά τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός, που αποτελεί απειλή για την Ελλάδα.

 

Σίγουρα οι Σκοπιανοί δεν δύνανται να αντιπαρατεθούν στρατιωτικά με την Ελλάδα, ακόμα και αν τους στηρίξουν οι Τούρκοι, που αύξησαν την επιρροή τους στα Σκόπια. Όμως, μία κακή λύση του προβλήματος θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την Ελλάδα, σε επίπεδο αποζημιώσεων. Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 

Οι χιλιάδες που μαζεύτηκαν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, δεν ήταν ούτε ακροδεξιοί, πόσο μάλλον ούτε χρυσαυγίτες, αν και η Χ.Α. «καπέλωσε» το συλλαλητήριο και γι’ αυτό φέρουν ευθύνη οι οργανωτές.

Οι διαδηλωτές στη συμπρωτεύουσα απλά αγαπούν την Ελλάδα και ένοιωσαν την ανάγκη να το δείξουν. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να τους κολλάμε «ταμπέλες» και ταυτότητες.

 

Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να «πατήσει» πάνω στην οργή του ελληνικού λαού και να «κτίσει» βήμα με βήμα την διαπραγματευτική τακτική του. Φοβάμαι πως δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει ως πρωθυπουργός της Ελλάδας εάν χάσει το όνομα της Μακεδονίας από τα …τσικό των Σκοπίων. Σε μία εποχή κατά την οποία η χώρα εξέρχεται των μνημονίων, το τελευταίο που χρειάζεται είναι μία πολιτική και κοινωνική αναταραχή.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Η Νέα Δημοκρατία έχασε το πλεονέκτημα της «αυτοσυγκράτησης» και της «υπευθυνότητας» με την απόφασή της να επιλέξει την σκληρή γραμμή ελπίζοντας σε πολιτικά οφέλη. Για να κερδίσει η χώρα τη μάχη της ονομασίας και να προστατεύσει το όνομα της Μακεδονίας, απαιτείται ενότητα στο στόχο. Αυτή η ενότητα πήγε …περίπατο.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Έσφαλλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την τοποθέτησή του. Δεν είχε κανένα, μα κανένα λόγο, τη στιγμή που διαπραγματευόταν ο Πρωθυπουργός στο Νταβός, να ρίξει την «τορπίλλη» του. Πολλοί, όχι άδικα, σκέφθηκαν ότι στο μυαλό του είχε τη «Βόρεια Κύπρο». Άλλοι είπαν πως απλά εκστόμισε αυτό πιυ …σκεφτόταν. Δυστυχώς αφήνει τη γλώσσα του και πάει περίπατο, όπως και τις προάλλες που χάρισε …ΑΟΖ στο παράνομο ψευδοκράτος των κατεχομένων.

 

Μιχάλης Ιγνατίου

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....