Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 22/03/18

Μήπως ο Τσίπρας και ο Αναστασιάδης έπρεπε να πουν όχι στη συνάντηση της Ε.Ε. με τον Σουλτάνο; / Του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Στις 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ θα αντιμετωπίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν που θα φτάσει στην Βάρνα με το τρόπαιο της Αφρίν και την πρόσκαιρη ήττα εναντίον των Κούρδων της Συρίας (YPG). 

 

 

Και θα αποδειχθεί σύντομα ότι είναι πρόσκαιρη, διότι οι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν πως ο πολυδιαφημισμένος πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους πάσχει επειδή οι Κούρδοι έκαναν ένα βήμα πίσω. Δικαιολογημένα νοιώθουν απέραντη πικρία για το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, έδωσε λάθος μηνύματα στους Τούρκους, μιλώντας για το δικαίωμα τους να αντιμετωπίσει την «τρομοκρατική απειλή».

 

Και ποιοι είναι οι «τρομοκράτες»; Μα οι σύμμαχοι των Αμερικανών φυσικά, οι Κούρδοι του YPG. Τρελά πράγματα και παρανοϊκή λογική από την κ. Τίλερσον, που έχασε την ζηλευτή θέση του, ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επειδή ασκούσε διαφορετική πολιτική από αυτήν που όρισε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ο κ. Ερντογάν, λοιπόν, θα φτάσει θριαμβευτής στη βουλγαρική πόλη έχοντας στο καλάθι του σωρεία αιτημάτων. Από λεφτά μέχρι και υποταγή της Ευρώπης στις απαιτήσεις του.

 

Δεν μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος για την έκβαση αυτής της συνάντησης σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά, τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα. Η ευρωπαϊκή ηγεσία είναι ανήμπορη και χωρίς όπλα για να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ευρώπη στο σύνολο της, αναζητεί την ησυχία της, και δεν ενδιαφέρεται εάν δύο χώρες-μέλη της, απειλούνται από την ισλαμική Τουρκία. Πέραν της επιβαλλόμενης αποδοκιμασίας των πράξεων του κ. Ερντογάν, δεν έχουν κανένα τρόπο για να του επιβάλουν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον να τον σταματήσουν όταν επιτίθεται είτε εναντίον της Συρίας, είτε στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε στο Αιγαίο. Η απειλή βύθισης του «Γαύδος» είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση.

 

Ο κ. Τούσκ, όταν συνάντησε τον κ. Αναστασιάδη, τον ρώτησε αν -κατά τη γνώμη του- έπρεπε να πάει στη Βάρνα και να συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ήταν δύσκολες μέρες τότε και ο επικεφαλής της Ε.Ε. σκεφτόταν σοβαρά να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας του απάντησε αρνητικά. Του ζήτησε να μην ακυρώσει τη σνάντηση. Ήταν μία λάθος απόφαση, διότι από αυτή τη συνάντηση θα βγει μόνο κερδισμένη η Τουρκία.

 

Φαντάζομαι ότι ο κ. Τούσκ υπέβαλε το ίδιο ερώτημα και προς την Αθήνα. Δεν γνωρίζω την απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει εισαγάγει την «πολιτική του κατευνασμού» για πολλούς λόγους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ρισκάρει εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Κατανοητό… Άλλωστε υπάρχει Έλληνας πολιτικός του δημοκρατικού τόξου που θα διαφωνήσει. Αβίαστα θα απαντήσω όχι.

 

Όμως, σε διπλωματικό επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί ο Ερντογάν.

 

Θεωρώ ότι η Αθήνα και η Λευκωσία έπρεπε να διεθνοποιήσουν τις απειλές του κ. Ερντογάν εναντίον του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Μία συζήτηση της τουρκικής επιθετικότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ήταν μία καλή αρχή.

 

Μία συζήτηση σε ειδική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., επίσης θα ήταν μία καλή ιδέα.

 

Απ’ εκεί και πέρα η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να κινητοποιήσουν και την Ομογένεια. Μου κάνει τεράστια εντύπωση το εξής:

 

Ότι έγιναν τόσες διαδηλώσεις για τη Μακεδονία -και καλώς έγιναν- αλλά καμία κινητοποίηση για τις τουρκικές απειλές. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο, ούτε στις χώρες όπου ζουν και δημιουργούν χιλιάδες Έλληνες. Γιατί δεν κουνήθηκε φύλλο; Τόσο πολύ φοβόμαστε τον Ερντογάν; Γιατί τόση απάθεια μπροστά στον Σουλτάνο; Ποιο μήνυμα του στέλνει η απάθειά μας;

 

Η κατάσταση με την Τουρκία θα είναι πάντα επικίνδυνη, όχι επειδή την απειλούν η Ελλάδα και η Κύπρος. Η τουρκική ισλαμική ηγεσία έχει σχέδιο. Και αυτό περιλαμβάνει την άλωση της Κύπρου και αρκετών νησιών στο Αιγαίο. Αυτές δεν είναι κουβέντες του καφενέ. Είναι μία σκληρή πραγματικότητα. Η οικονομική κρίση έκαμψε τις αντιστάσεις μας. Και αυτό είναι πολύ κακό. Πρέπει να βρουν τρόπο, οι ηγεσίες στην Ελλάδα και την Κύπρο, για να εκπονήσουν στρατηγική αντιμετώπισης του τουρκικού κινδύνου. Όταν μία χώρα πλήττεται από οικονομική κρίση, πρέπει να προσπαθήσει να αποτρέψει ένα πόλεμο, και να αποφύγει να συζητά τα εθνικά θέματα, διότι θα το κάνει από μειονεκτική θέση. Να κτίσουμε συμμαχίες με όσες χώρες στην περιοχή έχουν τις ίδιες ανησυχίες και να βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πρότεινε από πέρυσι τη σύγκλιση του συμβουλίου υπουργών της Ελλάδας και της Κύπρου. Το δέχθηκαν αμέσως, προς τιμή τους, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Πρέπει να συμπεριληφθούν και οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών. Και να συζητήσουν με τις ώρες και να πάρουν αποφάσεις για το καλό του Ελληνισμού. Τώρα, όχι αύριο…

 

Μιχάλης Ιγνατίου

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....