Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 22/05/18

Πώς θα ήταν η Αθήνα χωρίς τους ευεργέτες / Μαρίνος Γιάννης

 

Ανέμενα τις πικρόχολες αντιδράσεις στο εγκωμιαστικό σημείωμα της περασμένης Κυριακής με ενδεικτικές αναφορές σε σύγχρονους εθνικούς ευεργέτες. Η πιο συνηθισμένη αμφισβήτηση συμπυκνούται στο ερώτημα:

 

 

«Πώς έγιναν τόσο πλούσιοι οι άνθρωποι αυτοί και κατά πόσο συνέβαλαν με τον πλούτο τους στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της Ελλάδας;».

 

Το πώς αποκτάται ατομικά ο πλούτος επιδέχεται μυριάδες απαντήσεις, όπου η ευφυΐα, η διακινδύνευση, ο μόχθος, η κληρονομική διαδοχή αλλά και η τύχη ανταγωνίζονται τις παράνομες μεθοδεύσεις. Το εγκώμιό μου αναφέρεται σε εκείνους τους έχοντες που διακατεχόμενοι από αγάπη προς την πατρίδα και τον πλησίον διαθέτουν μεγάλο μέρος ή ακόμα και το σύνολο της περιουσίας τους σε έργα πολιτισμού και φιλανθρωπίες ανταποκρινόμενοι στη ρήση του Μενάνδρου «πόσο καλός είναι ο άνθρωπος όταν είναι άνθρωπος».

 

Πόσοι γνωρίζουμε ότι τα σημαντικότερα έργα πολιτισμού που αναδεικνύουν την Αθήνα σε σύγχρονη πρωτεύουσα συνυπάρχουσα με τα περίλαμπρα αρχαία μνημεία της οφείλονται σε εθνικούς ευεργέτες; Μπορείτε να φανταστείτε πόσο φτωχή και απωθητική θα ήταν χωρίς το Ζάππειο Μέγαρο, την ανέγερση του οποίου χρηματοδότησαν οι εξάδελφοι Ευάγγελος και Κωνσταντίνος Ζάππας (1800-1892); Οι ίδιοι επίσης, οι οποίοι πλούτισαν ως επιχειρηματίες στη Ρουμανία, χρηματοδότησαν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι τελευταίοι πάντως θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα χωρίς το καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, που στήριξε γενναιόδωρα ο αιγυπτιώτης ομογενής Γεώργιος Αβέρωφ (1818-1899) με καταγωγή από το Μέτσοβο. Στη φιλοπατρία του άλλωστε οφείλονται η αποπεράτωση του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το κτίριο της Σχολής Ευελπίδων (σημερινά Δικαστήρια) και η δωρεά στην πατρίδα του θωρηκτού «Αβέρωφ», ναυαρχίδα του στόλου μας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, χάρη στην οποία εξουδετερώθηκε ο τουρκικός στο Αιγαίο.

 

Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι το υπέροχο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλεται στη φιλοπατρία του άγνωστου πια Ιωάννη Δόμπολη (1776-1850), ο οποίος χρηματοδότησε με το σύνολο της περιουσίας του όχι μόνο την ανέγερση αλλά και τη συντήρησή του, με τον όρο να ονομαστεί Καποδιστριακό προς τιμήν του πρώτου κυβερνήτη της σύγχρονης Ελλάδας.

 

Πόση αγάπη προς την πατρίδα πρέπει επίσης να κυριαρχούσε στη σκέψη του Γεωργίου Σίνα (1783-1856), την οποία μεταλαμπάδευσε και στον γιο του Σίμωνα Σίνα (1810-1876); Πάμπλουτοι έμποροι στη Βιέννη χρηματοδότησαν την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών, του υπέροχου κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών, του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, του Οφθαλμιατρείου, του Αρσακείου και της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

 

Στον αστερισμό των πολλών αξιόλογων ευεργετών ξεχωρίζει και η πάμπλουτη δεύτερη σύζυγος του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, γόνος ομογενών επιχειρηματιών στο Λονδίνο, με χρήματα της οποίας χτίστηκαν το πρότυπο Μαιευτήριο Μαρίκα Ηλιάδη και το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού.

 

Πόσο πρέπει να θρηνούν αυτά τα πρότυπα για μίμηση καθώς τα δημιουργήματά τους ρυπαίνονται σήμερα με βλακώδη συνθήματα, βεβηλώνονται οι ανδριάντες τους, το δε άλλοτε κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου παρέχει άσυλο σε εμπόρους ναρκωτικών και αναρχικούς που εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ; Ευτυχώς γλιτώνει προς το παρόν από το μπουρλότο το μεγαλοπρεπές κτίριο της Βουλής, το οποίο ανεγέρθηκε με δωρεά του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α' στον γιο του, πρώτο βασιλιά της νεότερης Ελλάδας, Οθωνα, και εμπλουτίστηκε από τη βασίλισσα Αμαλία με τον υπέροχο Εθνικό Κήπο.

 

Μαρίνος Γιάννης (Το Βήμα)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....