Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 10/09/18

Το σφυροκόπημα των αγορών προσγείωσε τον κ. Τσίπρα / Κώστας Μήλας

 

Επι σειρά ημερών προετοίμαζε την επιστροφή του στο γνώριμο επαναστατικό του πρόσωπο, όπως αυτό είχε καταγραφεί στις αντί-G8 συγκεντρώσεις της Τζένοα το 2001. Δυστυχώς όμως, η απότομη άνοδος του κόστους δανεισμού των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα μετά την ηρωική, από τις 21 Αυγούστου και μετά, έξοδο μας από τα Μνημόνια (sic), τον επανέφεραν στην «τάξη».

 

 

Πράγματι, παρά το ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μαξιλαράκι ρευστότητας, το οποίο μπορεί να καλύψει (σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα) τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου ανεξάρτητα από το αυξανόμενο δεκαετές κόστος δανεισμού  του ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Τσίπρας ευτυχώς αντιλήφθηκε (έστω και την ύστατη ώρα) ότι μεγαλόστομες οικονομικές εξαγγελίες από την ΔΕΘ θα έκαναν μεγάλη ζημιά στις ελληνικές επιχειρήσεις. Και τούτο επειδή αυτές, χωρίς να έχουν δημιουργήσει με κεφάλαια της τρόικα, δικό τους απόθεμα ρευστότητας, θα έβλεπαν το κόστος δανεισμού τους να εκτοξεύεται (διότι η πρόσβαση τους σε κεφάλαια για επενδύσεις είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κόστος δανεισμού του κράτους). Από τις μη επαναστατικές λοιπόν εξαγγελίες του κ. Τσίπρα κρατώ τα ακόλουθα:

 

1. Στήριξη επενδύσεων και εμβάθυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μακάρι, διότι, μέχρι σήμερα, άλλα είναι τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το πώς αντιμετωπίζουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα το πόσο περιοριστικοί είναι οι κανονισμοί στη λειτουργία των άμεσων ξένων επενδύσεων. Πράγματι, σύμφωνα με τον αντίστοιχο δείκτη του World Economic Forum, η Ελλάδα, μεταξύ 137 χωρών, μόλις και κατατάσσεται στην... 115η θέση, ήτοι 108 (!) θέσεις κάτω από την Πορτογαλία, αλλά και 17 (!) θέσεις κάτω από τη Δημοκρατία του Κονγκό. Ποιος θα έχει λοιπόν την βούληση ή την υπομονή να επενδύσει στην Ελλάδα έτσι ώστε να «τρέξει» η οικονομία μας;

 

2. Δέσμευση περί αύξησης του κατώτατου μισθού κατόπιν όμως διαβούλευσης με τα εμπλεκόμενα μέρη. Χαιρετίζω την μη μονομερή/αυθαίρετη αύξηση από πλευράς κυβέρνησης. Και τούτο επειδή, όπως ανέλυσα πρόσφατα στην «Καθημερινή», αυτήν την στιγμή η οικονομία δεν αντέχει αύξηση στον κατώτατο μισθό πάνω από 1%.

 

3. Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σε βάθος τριετίας. Αν και θεμιτό μέτρο,  ας μην περιμένουμε άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις θα περιμένουν να κάνει πράξη ο κ. Τσίπρας τις εξαγγελίες για στήριξη των επενδύσεων προκειμένου να μετατρέψουν τα οφέλη από την μείωση της φορολογίας σε επενδυτική έκρηξη.

 

Την στιγμή που γράφονταν οι γραμμές αυτές, το tweet του κ. Τσίπρα για μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων είχαν γίνει μόνο 33 retweets (!), παρότι ο πρωθυπουργός μας έχει 474.300 followers. Η έλλειψη ενθουσιασμού για τη διάδοση του παραπάνω θετικού οικονομικού νέου υποδηλώνει το πρόβλημα αξιοπιστίας που εξακολουθεί να βάλλει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Και τούτο όταν οι εκλογές θα λάβουν χώρα το πολύ σε 12 μήνες από σήμερα...

 

Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.

 

Καθημερινή

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....