Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 23/08/19

Oι πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου

 

Υπάρχει λοιπόν κάποια ελβετική συνταγή για την επιτυχία; Σύμφωνα με τη μελέτη, η μικρή, περίκλειστη χώρα δείχνει σε μεγάλο βαθμό το σθένος της τόσο σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έσοδα πνευματικής ιδιοκτησίας όσο και στην δημιουργία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

 

 

Η Σουηδία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Κάθε χρόνο ο δείκτης, ο οποίος παράγεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας Ηνωμένων Εθνών (WIPO), το SC Johnson College of Business του Πανεπιστημίου Cornell και το Graduate Business School, ΙNSEAD, κατατάσσει την απόδοση της καινοτομίας περίπου 130 οικονομιών από όλο τον κόσμο.

 

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση 80 δεικτών που κυμαίνονται από τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης αλλά και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων εφαρμογών σε νεότερες μετρήσεις, όπως για παράδειγμα η δημιουργία κινητών εφαρμογών και οι εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας.

 

 

Συγκεκριμένα, τη χρονιά αυτή, οι ΗΠΑ ξαναμπήκαν στην πρώτη πεντάδα -έχοντας πέσει στην έκτη το 2018. Αλλά και το Ισραήλ, στο Νο 10, έγινε η πρώτη χώρα από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Δυτικής Ασίας η οποία κατάφερε να μπει στο top 10.

 

Οι καλύτερες στην κατάταξη

 

Εκτός από την κατάταξη για τις πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου, ο πίνακας δείχνει τόσο τους περιφερειακούς ηγέτες στην καινοτομία (ΗΠΑ, Χιλή, Ελβετία, Ινδία, Νότια Αφρική, Ισραήλ και Σιγκαπούρη) όσο και τις καλύτερες επιδόσεις από πλευράς εισοδήματος (Ελβετία, την Κίνα, το Βιετνάμ και τη Ρουάντα) .

 

Η Κίνα - η μόνη οικονομία μεσαίου εισοδήματος στο top 30 – συνεχίζει την ανοδική της πορεία, αφού μετακινείται από την 17η θέση - που κατείχε 2018 - στην 14η.

 

Καθιερωμένη πια ως «παγκόσμιος ηγέτης καινοτομίας», η Κίνα κατατάσσεται πολύ ψηλά όχι μόνο για τα πρωτότυπα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της, τα βιομηχανικά σχέδια και τα εμπορικά σήματα, αλλά και για τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας και προϊόντων καινοτομίας. Στεγάζει ακόμη τα 18 από τα 100 top clusters επιστήμης και τεχνολογίας- κατέχοντας τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ.

 

 

Αξιοσημείωτη όμως είναι και η Ινδία. Είναι η πιο καινοτόμος οικονομία στην Κεντρική και Νότια Ασία αλλά και η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη το 2019, κάνοντας άλμα πέντε θέσεων στο Νο.52 (κατετάγη 81 το 2015).

 

Η Ινδία επίσης κατατάσσεται σταθερά ανάμεσα στις καλύτερες χώρες του κόσμου για τις κινητήριες δυνάμεις καινοτομίας της, όπως οι εξαγωγές υπηρεσιών ICT, οι απόφοιτοι στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας αλλά και οι εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων.

 

Επιπλέον, στην λίστα των top 100 παρουσιάζονται και τα Ινδικά τεχνολογικά δίκτυα του Μπανγκαλόρ, της Βομβάης και του Νέου Δελχί.

 

Όμως, η πολιτική αστάθεια και οι συγκρούσεις εμποδίζουν την καινοτομία σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Οι χαμηλότερες σε κατάταξη χώρες για το 2019 είναι ο Νίγηρας, το Μπουρούντι και η Υεμένη.

 

Η καινοτομία ακμάζει

 

Παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ - Κίνας, υπάρχει μια θετική προοπτική για την καινοτομία, η οποία, σύμφωνα με τη μελέτη, «ανθίζει» σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ασία.

 

Οι επενδύσεις στην καινοτομία έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, ενώ η χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για τα έτη 2017 και 2018.

 

Αλλά και οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη έχουν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από την παγκόσμια οικονομία, υπερβαίνοντας το διπλάσιο μεταξύ 1996 και 2016.

 

Η μελέτη αναφέρει: «Ποτέ στην ιστορία τόσοι πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο δεν είχαν εργαστεί με σκοπό την επίλυση των πιο πιεστικών παγκόσμιων επιστημονικών προκλήσεων».

 

Όμως με μια πιο προσεκτική ματιά, προειδοποιεί για επικείμενες πιέσεις από διαταραχές τόσο του εμπορίου όσο και του προστατευτισμού και τονίζει τη σημασία της κυβερνητικής πολιτικής για την ενθάρρυνση της καινοτομίας.

 

Ο Φράνσις Γκάρι, Γενικός Διευθυντής του WIPO, αναφέρει ότι οι χώρες που δίνουν προτεραιότητα στην καινοτομία των πολιτικών τους, έχουν βελτιώσει σημαντικά την κατάταξή τους. Σε ένα δελτίο τύπου με αφορμή την έναρξη του δείκτη το 2019 στην Ινδία, αναφέρεται ακόμη ότι η άνοδος των οικονομικών δυνάμεων, όπως η Κίνα και η Ινδία, «έχει αλλάξει εντελώς την έννοια της καινοτομίας σε γεωγραφικό επίπεδο και κάτι τέτοιο φανερώνει μια πολιτική σκοπιμότητα με στόχο την προώθησή της».

 

Rosamond Hutt - Συγγραφέας

European Business Review

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....