Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

10/09/18

Αμερικανική υποστήριξη στον αγωγό EastMed

 

Τα ενεργειακά θέματα κυριάρχησαν στην έναρξη της 83ης ΔΕΘ, με τον αμερικανικό παράγοντα να εμφανίζεται ιδιαίτερα υποστηρικτικός. Οι ΗΠΑ βλέπουν εξαιρετικά θετικά την υλοποίηση του αγωγού EastMed, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, καθώς εκτιμούν πως το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της γηραιάς ηπείρου.

 

 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, τη θέση αυτή εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Μαρκ Μενέζες, τόσο κατά τη διμερή συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, όσο και στην πενταμερή συνάντηση που ακολούθησε και στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Ισραήλ. 

 

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του συνεδρίου SouthEast Europe Energy που διεξήχθη την Παρασκευή στο πλαίσιο της ΔΕΘ, από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην πενταμερή συνάντηση επίσης τέθηκε επί τάπητος πρόταση για αλλαγή της όδευσης του αγωγού, ώστε να μη φτάνει στην Ιταλία, όπως προβλέπει ο υφιστάμενος σχεδιασμός του πρότζεκτ. Η καινούργια χάραξη που προτάθηκε είναι ο αγωγός να καταλήξει στη Σερβία, περνώντας μέσα από το βουλγαρικό έδαφος. 

 

Σε κάθε περίπτωση, κοινός παρονομαστής στη συνάντηση των 5 υπουργών ήταν πως η μετατροπή των Βαλκανίων σε ευρωπαϊκή «πύλη εισόδου» φυσικού αερίου, με πηγή τροφοδοσίας μεταξύ άλλων τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, αποτελεί μία προοπτική που θέλουν να προωθήσουν τόσο οι εμπλεκόμενες χώρες όσο και οι ΗΠΑ. Έτσι, αποφασίστηκε να συναντηθούν εκ νέου το αμέσως προσεχές διάστημα, αυτή τη φορά με την παρουσία και των ομολόγων τους της Κύπρου και της Ρουμανίας.

 

Όσον αφορά τον EastMed (Eastern Mediterranean Pipeline) και την πρόταση που τέθηκε για αλλαγή της όδευσής του, αυτή φαίνεται να οφείλεται στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης στην ανάπτυξη διακρατικών υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως έδειξαν οι πρόσφατες δηλώσεις υπουργών στη γειτονική χώρα, που χαρακτήρισαν άσκοπο τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP). Την ίδια στιγμή, πάντως, μπαίνει στην τελική ευθεία η διακυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Ελλάδα για το έργο, ενώ μάλιστα στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει στην Ιερουσαλήμ η ομάδα εργασίας των 4 χωρών για το πρότζεκτ.

 

Παράλληλα, στη διμερή συνάντηση που είχε την ίδια ημέρα ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας με την ομόλογό του της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, αποφασίστηκε να επιταχυνθεί η διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων για τον Διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Επίσης, ο κ. Σταθάκης μετέφερε στην κ. Πέτκοβα το έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων επιχειρηματιών να συνεργαστούν με το βουλγαρικό χρηματιστήριο ενέργειας για τη σχεδίαση νέων ενεργειακών προϊόντων, όπως των «πράσινων πιστοποιητικών». Έτσι, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί μία ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη γειτονική χώρα μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες. 

 

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....