Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 14/06/18

Από τον Στάλιν στον Τραμπ: Ιστορικές συναντήσεις πολιτικών ηγετών που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία

 

Η πρόσφατη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, υπογράμμισε τη σημασία που μπορεί να έχει μια απλή χειραψία μεταξύ πολιτικών αρχηγών. Μπορεί ακόμα να μη γνωρίζουμε τις συνέπειες ή τη βαρύτητα που θα έχει η χθεσινή συνάντηση στη Σιγκαπούρη, αλλά το σίγουρο είναι ότι πέρασε στην ιστορία, καθώς έδειξε την πρόθεση των ηγετών να ξεκινήσουν τον διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

 

 

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες συναντήσεις επηρεάζουν άμεσα το πολιτικό κλίμα, όχι μόνο στις χώρες που αντιπροσωπεύονται, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το πρόσφατο παράδειγμα, όμως, δεν είναι το μόνο που θεωρείται ότι έφερε μια «νέα εποχή» σε τεταμένες σχέσεις μεταξύ κρατών.

 

Εδώ, συγκεντρώσαμε μερικές από τις ιστορικές συναντήσεις πολιτικών αρχηγών που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία.

 

1. ΟΜΠΑΜΑ- ΚΑΣΤΡΟ

 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στάθηκε πλάι στον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, και έκανε λόγο για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών. Η συνάντηση των δυο προέδρων στο Παλάτι της Επανάστασης ήταν η πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κούβας για πάνω από μισό αιώνα, και χαρακτηρίστηκε από μια ειλικρινή, αλλά μερικές φορές, αμήχανη συνδιαλλαγή. Θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων «έπεσαν» στο τραπέζι, όπως η φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος. Επίσης, συζητήθηκε η επιστροφή στην Κούβα της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, Γκουαντάναμο Μπέι.

 

 

2. ΧΙΤΛΕΡ- ΤΣΑΜΠΕΡΛΕΝ- ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

 

Ο Αδόλφος Χίτλερ, είχε συναντηθεί και ανταλλάξει χειραψίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Νέβιλ Τσάμπερλεν, στη Γερμανία στις 22 Σεπτεμβρίου 1938. Οκτώ ημέρες μετά, ο Τσάμπερλεν επέστρεψε στο Ην. Βασίλειο, υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να συνάψει ειρήνη με τον δικτάτορα. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η διαπραγμάτευση κομματιών της Τσεχοσλοβακίας, που κατέληξε με παραχώρησή τους στον Χίτλερ με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις από εκείνον για μελλοντική ειρήνη. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Έτσι, η συνάντηση στο Μόναχο έχει μείνει μέχρι σήμερα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένων διπλωματικών προσπαθειών.

 

Φωτογραφία: Munich Conference. Public Domain

 

3. ΣΤΑΛΙΝ - ΡΟΥΖΒΕΛΤ - ΤΣΟΡΤΣΙΛ

 

Η Διάσκεψη της Γιάλτας πραγματοποιήθηκε στη χερσόνησο της Κριμαίας παρουσία του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Φραγκλίνου Ρούζβελτ, του ηγέτη της ΕΣΣΔ, Ιωσήφ Στάλιν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η συνάντηση αποτέλεσε κομβικό σημείο για την ιστορία του 20ού αιώνα και καθόρισε την πορεία όλου του πλανήτη μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Μεταξύ των διάφορων συμφωνιών που υπεγράφησαν, ήταν η παράδοση άνευ όρων της Ναζιστικής Γερμανίας, ο διαχωρισμός του Βερολίνου σε τέσσερις κατεχόμενες ζώνες, η Σοβιετική συμμετοχή στα Ην. Έθνη και η προγραμματισμένη δίωξη των Ναζί εγκληματιών πολέμου.

 

4. ΝΙΞΟΝ- ΜΑΟ

 

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, και η γυναίκα του ταξίδεψαν στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο του 1972 προκειμένου να συναντηθούν με τον ηγέτη της Κίνας, Μάο Τσετούνγκ. Το ταξίδι αυτό θα ξεκινούσε μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Ο Νίξον εκμεταλλεύτηκε το ότι η Κίνα είχε προηγουμένως διαφωνήσει με την ΕΣΣΔ και είχε αποχωρήσει, προκειμένου να ξεκινήσει το διάλογο με την ασιατική χώρα.

 

5. ΡΗΓΚΑΝ- ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ

 

Η χειραψία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν και του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ήταν στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης ηγετών των δύο χωρών μέσα σε έξι χρόνια. Μπορεί η συνάντηση να είχε προγραμματιστεί αρχικά να διαρκέσει 15 λεπτά, στο πλαίσιο της Συνόδου της Γενεύης, αλλά οι δύο ηγέτες κατέληξαν να συζητούν για πολύ περισσότερο. Ακόμα και αν η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή συμφωνίας ότι και οι δυο πλευρές θα μείωναν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο κατά 50%, συνέχισαν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τη Εθνική Στρατηγική Άμυνας των ΗΠΑ, τον λεγόμενο «Πόλεμο των Άστρων».

 

6. ΚΕΝΕΝΤΙ- ΧΡΟΥΣΤΣΟΦ

 

Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, και του Σοβιετικού ηγέτη, Νικίτα Χρουστσόφ, στη Σύνοδο της Βιέννης, ήταν σχεδόν καταστροφικά. Η ένταση είχε ξεκινήσει ήδη με το διαχωρισμό του Βερολίνου σε καπιταλιστικό- δημοκρατικό Δυτικό και σε κομμουνιστικό Ανατολικό και τις απειλές του Χρουστσόφ στο πλαίσιο της Συνόδου ότι θα υπέγραφε μια ξεχωριστή συνθήκη ειρήνης με την Ανατολική Γερμανία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ γίνονταν όλο και πιο τεταμένες, καθώς και οι δυο πλευρές έκαναν δοκιμές πυρηνικών όπλων, με κορύφωση την κρίση των πυραύλων της Κούβας, τον Οκτώβριο του 1962.

 

 

7. ΡΑΜΠΙΝ- ΑΡΑΦΑΤ

 

Στην Ουάσινγκτον συναντήθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου 1993 ο Ισραηλινός πρόεδρος, Γιτζάκ Ράμπιν, και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, και έσφιξαν τα χέρια για να δείξουν τη συμφωνία τους στην Διακήρυξη Αρχών που προέκυψε από τη Συμφωνία του Όσλο. Η Συμφωνία προέβλεπε την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατιωτών από τη Λωρίδα της Γάζας και τις περιοχές της Δυτικής Όχθης.

 

8. ΤΡΟΥΜΑΝ- ΣΤΑΛΙΝ- ΤΣΟΡΤΣΙΛ

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, συναντήθηκαν σε Σύσκεψη στο Πότσνταμ της Γερμανίας από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου του 1945. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να εμφανιστούν οι χώρες ως ενωμένες και να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση μετά την κατάρρευση της Ναζιστικής Γερμανίας.

 

 

9. ΚΑΡΤΕΡ- ΣΑΝΤΑΤ- ΜΠΕΓΚΙΝ

 

Σε συνέχεια της συμφωνίας Αιγύπτου- Ισραήλ στο Καμπ Ντέιβιντ, που επίσης πήρε πράσινο φως από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, ο Ισραηλινός πρόεδρος Μεναχέμ Μπεγκίν, και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ, συναντήθηκαν για ακόμη μια φορά την άνοιξη του επόμενου έτους. Η χειραψία τους στις 26 Μαρτίου 1979, σήμανε την συμφωνία των χωρών στη συνθήκη ειρήνης, η οποία προέβλεπε ότι η Αίγυπτος θα αναγνώριζε την κρατική υπόσταση του Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ από την πλευρά του θα απομάκρυνε τις στρατιωτικές δυνάμεις του από τη χερσόνησο του Σινά.

 

 

10. ΤΡΑΜΠ- ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

 

 

Η πιο πρόσφατη σημαντική συνάντηση μεταξύ ηγετών ήταν αυτή του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Η εν λόγω συνάντηση πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να πραγματοποιηθεί. Πριν από ένα χρόνο απειλούσαν ο ένας τον άλλο με πυρηνικό πόλεμο, και πριν δυο εβδομάδες ακύρωσαν όποια προετοιμασία για τη συνάντησή τους. Τελικά, όχι μόνο συναντήθηκαν, αλλά οι δύο απρόβλεπτοι ηγέτες ξεκίνησαν και συζητήσεις για αποπυρηνικοποίηση της Β. Κόρεας. 

 

Fortune

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....