Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 14/05/18

Αυτές οι εταιρείες έχουν να χάσουν πολλά από τις κυρώσεις του Τραμπ

 

του David Meyer

 

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν και να επιβάλλει εκ νέου κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία θα έχει αντίκτυπο σε ορισμένες μεγάλες εταιρείες.

 

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει στις εταιρείες είτε 90 ημέρες είτε 180 ημέρες για να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Τεχεράνη πριν την επανάληψη των κυρώσεων.

 

Ωστόσο, οι κυρώσεις προς το παρόν αφορούν μόνο εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός των ΗΠΑ ή έχουν σημαντική έκθεση εκεί. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι πώς οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τους συμμάχους τους, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν τη συμφωνία παρά την απόσυρση των ΗΠΑ: Θα λάβει η αμερικανική κυβέρνηση μέτρα εναντίον των εταιρειών τους εάν συνεχίσουν αυτές οι χώρες να συνεργάζονται με το Ιράν;

 

Ιδού έξι επιχειρήσεις που αναμένεται να πληγούν – ή όχι, ανάλογα με τις λεπτομέρειες της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης που δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα.

 

Boeing και Airbus

 

Οι εταιρείες παραγωγής αεροσκαφών Boeing και Airbus είναι ίσως οι πιο μεγάλες απώλειες των νέων κυρώσεων, καθώς και οι δύο σχεδίαζαν να αρχίσουν να πωλούν αεροσκάφη στην Ισλαμική Δημοκρατία για πρώτη φορά.

 

Η Boeing είναι εγκατεστημένη στο Σικάγο, αλλά η Airbus με έδρα στη Γαλλία χρειαζόταν επίσης την πλέον ανακληθείσα άδεια εξαγωγής των ΗΠΑ, επειδή περισσότερα από το 10% των εξαρτημάτων της είναι αμερικάνικα.

 

Μόνο η Airbus έχει ήδη παραδώσει αεροσκάφη στο Ιράν – τρία από τα 100 που παρήγγειλε η Iran Air, σε τιμή καταλόγου περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Boeing έχει μεγάλη καθυστέρηση στις παραγγελίες ούτως ή άλλως, οπότε δεν πρόλαβε να κατασκευάσει αεροπλάνα για την Iran Air (η παραγγελία αφορά 80 αεροσκάφη για 17 δισεκατομμύρια δολάρια) ή την Aseman Airlines (30 αεροσκάφη για 3 δισεκατομμύρια δολάρια).

 

General Electric και Total

 

Η GE έχει πληγεί πολύ σκληρά. Όχι μόνο είναι μία από τις αμερικανικές εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα για την Airbus, αλλά έχει επίσης λάβει και μεγάλες παραγγελίες εξαρτημάτων για εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράν.

 

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα «προσαρμόσει τις δραστηριότητές της όπως είναι απαραίτητο για να συμμορφωθεί με αυτές τις αλλαγές στη νομοθεσία των ΗΠΑ».

 

Αναφορικά με τον κλάδο της ενέργειας, η γαλλική Total έχει μια συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη CNPC της Κίνας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars στο Ιράν. Η εταιρεία έχει ήδη δαπανήσει 90 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του κοιτάσματος και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν λέει ότι δεν θα αποζημιωθεί μέχρι να αρχίσει η παραγωγή. Η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (National Iranian Oil Company) δήλωσε επίσης ότι η Total θα χάσει το μερίδιό της στο κοίτασμα, το οποίο θα καταλήξει στην CNPC, εάν αποσυρθεί από το Ιράν.

 

Απ’ την άλλη, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί ύστερα από την απόσυρση του Trump από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, οπότε και οι μετοχές της Total έχουν ανέβει επίσης.

 

Volkswagen και PSA Group

 

Η Volkswagen δίσταζε να εισέλθει στην ιρανική αγορά λόγω της έκθεσής της στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά πέρυσι άρχισε να πουλά εκ νέου αυτοκίνητα στην Ισλαμική Δημοκρατία. Αυτό ίσως χρειαστεί να αλλάξει τώρα.

 

Εν τω μεταξύ, ο γαλλικός όμιλος PSA – η εταιρεία που κατασκευάζει τα Peugeot και τα Citroen – είχε υψηλές πωλήσεις στο Ιράν. Μάλιστα, «διαφήμιζε» την έλλειψη έκθεσής της στην αγορά των ΗΠΑ ως πλεονέκτημα έναντι των Γερμανών ανταγωνιστών της και οι πωλήσεις στο Ιράν συνέβαλαν στο να αντισταθμιστούν οι δυσκολίες που συναντά η εταιρεία σε περιοχές όπως η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Τώρα που οι κυρώσεις των ΗΠΑ επανήλθαν, η PSA λέει ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα υιοθετήσει μια κοινή θέση για το Ιράν. Μέχρι στιγμής, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δηλώσει ότι θέλουν να παραμείνουν στη συμφωνία με το Ιράν.

 

Εάν η PSA θέλει να ξεκινήσει πάλι την πώληση των Peugeot στις ΗΠΑ, όπως έχει ήδη υπαινιχθεί, ίσως χρειαστεί να αποχωρήσει από το Ιράν.

 

Fortune

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....