Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:45 - 08/05/19

Αύξηση των χορηγήσεων ζητούν οι θεσμοί από τους τραπεζίτες

 

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών πραγματοποίησαν χθες στο ξενοδοχείο Hilton οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, μια συνάντηση κατά την οποία οι θεσμοί αντιμετώπισαν για πρώτη φορά τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας σαν να βρίσκονται σε καθεστώς κανονικότητας.

 

 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, αυτήν τη φορά το ενδιαφέρον των θεσμών σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε τόνο αναπτυξιακό και, παρά τις επισημάνσεις και τα προβλήματα, στο τραπέζι των συζητήσεων αρχίζουν να τίθενται θέματα για το πώς οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν ξανά την ελληνική οικονομία προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.
 
Η ατζέντα

 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συνάντηση ήταν μικρής διάρκειας και σε αρκετά θέματα της ατζέντας οι συζητήσεις ήταν μάλλον επιφανειακές.

 

Επί τάπητος τέθηκαν διαδικαστικά θέματα, ενώ οι θεσμοί ζήτησαν να ενημερωθούν για τους πλειστηριασμούς και για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι θεσμοί ζήτησαν από τις τράπεζες ποσοτικοποίηση των θετικών επιπτώσεων που θα έχει για τα πιστωτικά ιδρύματα η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς θα τους δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην εξυγίανση του προβληματικού στεγαστικού χαρτοφυλακίου τους με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις.

 

Συγχρόνως ζήτησαν ενημέρωση για την πορεία των πλειστηριασμών (ποσοτικά, ποιοτικά στοιχεία), ενώ έθιξαν και θέματα που αφορούσαν τις δευτερογενείς αγορές που δημιουργούνται από τα NPEs.

 

Στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν και ζητήματα τεχνικής φύσεως για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς οι τράπεζες έθεσαν θέμα κάποιων διορθώσεων στον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής πρώτης προσφοράς σε σχέση με τα όσα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο.
 
Χρηματοδότηση επενδύσεων

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κλίμα που επικράτησε σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ήταν μάλλον καλύτερο από τις συζητήσεις για τους λοιπούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό τους στόχους εξυγίανσης που διμερώς συμφωνήθηκαν.

 

Υπό αυτήν την έννοια, στο τραπέζι των συζητήσεων τίθεται πια ο ρόλος των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της ενίσχυσης των χορηγήσεων. Αυτό το κεφάλαιο, άλλωστε, αναλύεται και στην εαρινή έκθεση της Κομισιόν.

 

Στην εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη χώρα μας και τις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται πως, παρά το γεγονός ότι κάποιοι κίνδυνοι συνεχίζουν να υφίστανται, εντοπίζεται βελτίωση στην πορεία των χορηγήσεων για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.


Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις στην πρόβλεψη για την οικονομία, επιφυλάξεις που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ενδεχομένου η επιβράδυνση της οικονομίας των εμπορικών εταίρων της χώρας να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις εξαγωγές που τονώνουν την ελληνική οικονομία, αλλά τελικώς και το τραπεζικό σύστημα.

 

Αναλυτές, πάντως, σημείωναν πως είναι ίσως η πρώτη φορά έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα που οι θεσμοί αντιμετωπίζουν τις ελληνικές τράπεζες ως αυτό που πρέπει να είναι, δηλαδή έναν σημαντικό κρίκο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και όχι ως τον μεγάλο ασθενή αυτής, όπως μέχρι πρότινος.

 

Από την άλλη, ωστόσο, τόνιζαν πως δεν είναι δουλειά των θεσμών να υποδείξουν στις τράπεζες το αν και πόσο θα χορηγήσουν την ελληνική οικονομία.

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος

 

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών πραγματοποίησε νωρίτερα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν πρέπει να δώσει άμεσα την έγκρισή της για το σχέδιο που προβλέπει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατικές εγγυήσεις.

 

Εν συνεχεία θα εξετάσει το σχέδιο της ΤτΕ που εδράζεται στη συνεισφορά από την πλευρά των τραπεζών αναβαλλόμενου φόρου (7 δισ. ευρώ) που θα αποτελέσει εγγύηση για την αντιμετώπιση «κόκκινων» καταγγελμένων δανείων ύψους έως 40 δισ. ευρώ. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν την υποστήριξή τους όσον αφορά το μέγα ζητούμενο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.
 

Νέες συναντήσεις

 

Ας σημειωθεί πως με βάση την προβλεπόμενη ατζέντα μια κρίσιμη συνάντηση είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί με τις τράπεζες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τέλος του Ιουνίου.

 

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναλάμβανε ότι υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των τραπεζών και των ισολογισμών τους, όπως άλλωστε είχε αναφέρει το Ταμείο και το περασμένο καλοκαίρι στη δήλωση συμπερασμάτων για το άρθρο 4, όπου κατέληγε πως χρειάζονται «περαιτέρω προσπάθειες ώστε να ξεπεραστούν οι παρακαταθήκες της κρίσης και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική ενσωμάτωση».

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιουλίου θα συναντηθούν στην Αθήνα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία.

 

Η ΕΚΤ

 

Από την άλλη πλευρά, το θέμα του αναπτυξιακού ρόλου των τραπεζών δείχνει να απασχολεί ευρύτερα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να διαθέτει μια ολοκληρωμένη νομισματική πολιτική εάν πρόκειται να εξετάσει ένα πολυεπίπεδο επιτόκιο καταθέσεων, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

 

Η ΕΚΤ μελετά επί του παρόντος τον τρόπο με τον οποίο θα ανακουφίσει τις τράπεζες από ορισμένες χρεώσεις, με το επιτόκιο καταθέσεων να βρίσκεται στο -0,4%, ανησυχώντας για το γεγονός ότι η αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διάχυση της πολιτικής της.

 

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι τα χαμηλά κέρδη των τραπεζών δεν αρκούν ως αιτία προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εισαγάγει ένα τέτοιο νέο εργαλείο και, αντ’ αυτού, πρέπει να σιγουρευτούν πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν προς όφελος ολόκληρης της πολιτικής της ΕΚΤ για το σύνολο της Νομισματικής Ένωσης.   

 

Στο τραπέζι και η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls

 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχαν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών με τους εκπροσώπους των θεσμών συζητήθηκε και τo θέμα της άρσης των capital controls. Οι θεσμοί ρώτησαν αν οι τράπεζες είναι έτοιμες, με τους τραπεζίτες να απαντούν πως θα υπάρξει ένα ενδιάμεσο στάδιο το οποίο θα υλοποιηθεί πριν από την τελική απελευθέρωση. Η υλοποίηση αυτή θα λάβει χώρα το πιθανότερο μέχρι το τέλος Μαΐου.

 

Η νέα χαλάρωση θα προβλέπει τη διεύρυνση των ορίων για τα εμβάσματα ιδιωτών σε 6.000 ευρώ το δίμηνο, από 4.000 ευρώ που ισχύει στην παρούσα φάση, καθώς και μια περαιτέρω διεύρυνση για τα νομικά πρόσωπα και τους επιτηδευματίες. Σημειώνεται ότι το καθεστώς που ισχύει σήμερα στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες προβλέπει την πραγματοποίηση συναλλαγών προς το εξωτερικό που δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ η καθεμία ανά ημέρα και ανά πελάτη, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών.  

 

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....