Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:45 - 18/04/19

«Να καθίσει η Γερμανία στο τραπέζι του διαλόγου»- Ιστορικό ψήφισμα της Βουλής – Τι διεκδικεί η χώρα μας

 

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες στη Βουλή το ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της, που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Κατά την ψηφοφορία, που έγινε δια εγέρσεως, καταψήφισε μόνον η Χρυσή Αυγή.

 

 

Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Γερμανίας, «με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

 

Όπως είπε, σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής οι απαράγραπτες αυτές αξιώσεις αφορούν:

 

Α. τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Β. τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

Γ. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

Δ. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

 

«Ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «σταθμό» τη συνεδρίαση της Βουλής.

 

H τήρηση των κανόνων δεν είναι μόνο υποχρέωση της Ελλάδας. Υπάρχουν και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, που είναι απαράγραπτοι και πρέπει να είναι απαράβατοι, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

 

Προτεραιότητά μας η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι όσο ιερή κι αν είναι αυτή η διεκδίκηση μας, άλλο τόσο είναι και δύσκολη, καθώς όλοι γνωρίζουμε την νομική πολυπλοκότητα.«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και να επιχειρήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση αυτή μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις, στις οποίες μας έχει συνηθίσει τελευταία η κυβέρνηση. Η συζήτηση αυτή λαμβάνει χώρα Απρίλιο του 2019 και το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί από το 2016. Δεν γίνεστε πιστευτοί όταν λέτε ότι η συζήτηση γίνεται σε ουδέτερο χρόνο» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Οι γερμανικές οφειλές παραμένουν ηθικά και νομικά ενεργές, τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

 

Για τεράστια ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που δεν έθεσαν ουσιαστικά ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων, μίλησε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Για πονηρό σχέδιο του κ. Τσίπρα προκειμένου να κλέψει ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς, έκανε λόγο, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

 

Η Γερμανία συνεχίζει να θεωρεί το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων λήξαν επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ.

 

Υπέρ της επιστροφής του κατοχικού δανείου, τάχθηκε μόνο η γερμανική Αριστερά, σύμφωνα τη Deutsche Welle.

Η Βουλή των Ελλήνων, όπως έχει δηλώσει ο κ. Βούτσης, θα κινητοποιηθεί ώστε να ενημερωθούν όλα τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια σχετικά με την απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την Ελληνική Πολιτεία.

 

Η απόφαση που ψηφίσθηκε, έχει ως εξής:

 

Σύμφωνα με την από 16 Απριλίου 2019 απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με την οποία έγινε δεκτή, με ευρεία πλειοψηφία, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό).

 

Η Βουλή των Ελλήνων

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

 

Με τις από 27 Φεβρουαρίου 2014, 10 Μαρτίου 2015 και 18 Νοεμβρίου 2015 ομόφωνες αποφάσεις της, κατά την ΙΕ΄, την ΙΣΤ΄ και την ΙΖ΄ Βουλευτική Περίοδο αντίστοιχα, συστάθηκε Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η Διακομματική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τα Πορίσματα – Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Μάρτιος 2013, Δεκέμβριος 2014), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ιανουάριος 2014), καθώς και άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, Τράπεζα της Ελλάδος), υπέβαλε Πόρισμα – Έκθεση, όπου καταγράφονται και οι επιμέρους γνώμες των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτήν.

 

Έχοντας περαιτέρω υπόψη ότι:

 

το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,
 

οι αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους και οι οφειλές από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές στο σύνολό τους,
 

το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του, δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους, Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση.

Να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες, ιδίως τις διπλωματικές και νομικές, ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παρούσα απόφαση κοινοποιείται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ιστορία και το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις

 

Στα 340 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που διεκδικεί η χώρα μας από τη Γερμανία για τις θηριωδίες, τις λεηλασίες και το κατοχικό δάνειο, ενώ ζητά και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν.

Την ελπίδα ότι από τη σημερινή ιστορική συνεδρίαση της Βουλής η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την Ελλάδα θα περάσει σε μία νέα και δυναμική φάση εκφράζουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα αυτό.

 

Τι διεκδικεί η χώρα μας από τη Γερμανία

 

Αποζημιώσεις για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας

 

Επανορθώσεις προς το κράτος για καταστροφή και λεηλασία του δικτύου και των υποδομών

 

το κατοχικό δάνειο

 

και την επιστροφή πάνω από 8.500 αρχαιολογικών αντικείμενων και κειμηλίων που εκλάπησαν ή λεηλατήθηκαν από τους κατακτητές.

 

Όσον αφορά το ποσό που διεκδικεί η Ελλάδα, αυτό ανέρχεται σύμφωνα με την έκθεση του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2015 στα 340,5 δισ. ευρώ(χωρίς να υπολογιστούν οι αποζημιώσεις για τα θύματα και οι αρχαιολογικοί θησαυροί).

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, πρέπει να καταβληθούν:

Για επανορθώσεις: 108 δισ. ευρώ (με βάση τη διάσκεψη των Παρισίων το 1946 και χωρίς να υπολογιστούν οι τόκοι)

 

Κατοχικό δάνειο: 54 δισ. ευρώ (χωρίς τόκους)

 

Οι σταθμοί της διεκδίκησης 

 

1945-46: Διάσκεψη των Παρισίων όπου διευθετούνται οι εκκρεμότητες μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1953: Διάσκεψη του Λονδίνου όπου «παγώνει» η διεκδίκηση μέχρι την επανένωση της Γερμανίας

1995: Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου επιδίδει ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση

2000: Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καθιστά αμετάκλητη την απόφαση για αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου

2014: Συγκροτείται η πρώτη κοινοβουλευτική επιτροπή διεκδίκησης

 

Όπως επισημαίνουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη ολιγωρία και ότι αυτή είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.

 

Πηγή: ΕΡΤ1

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....