Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 23/10/18

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνα & Οι μεγάλοι χαμένοι

 

της Erika Fry

 

Θα συντρίψει άραγε ένας εμπορικός πόλεμος την κινεζική οικονομία; Αυτό είναι μάλλον απίθανο, όπως τόνισε ένα πάνελ ειδικών που μίλησαν στο Fortune Global Forum στο Τορόντο την περασμένη Δευτέρα.

 

 

«Η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν είναι κάτι το θετικό, δεν είναι κάτι που θα συμβάλει στην ανάπτυξη στην Κίνα. Ούτε όμως πρόκειται να επηρεάσει αναγκαστικά τα συνολικά μακροοικονομικά δεδομένα», δήλωσε ο Jonathan Woetzel, ανώτερος συνεργάτης στη McKinsey και διευθυντής του Global Institute στη γνωστή εταιρεία συμβούλων.

 

Ο ίδιος εξήγησε ότι ένα μεγάλο μέρος του αντίκτυπου του εμπορικού πολέμου γίνεται αισθητό στις παγκόσμιες εταιρίες που παράγουν τα προϊόντα τους εκεί – τα οποία αντιπροσωπεύουν το 40%-50% των κινεζικών εξαγωγών και το 70-80% των εξαγωγών στους κλάδους μηχανημάτων και ηλεκτρονικών ειδών – και ότι οι επιπτώσεις στην Κίνα είναι «στην πραγματικότητα πολύ μικρές».

 

Σημείωσε ακόμη ότι το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο για περιφερειακές οικονομίες, όπως αυτές της Ταϊβάν, της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας.

 

Όσον αφορά την Κίνα, «ο Αμερικανός καταναλωτής είναι πιθανότατα ένας πολύ κρισιμότερος παράγοντας σε σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας», ανέφερε ο Woetzel. Ο Κινέζος καταναλωτής είναι βεβαίως κι αυτός ένας σημαντικός παράγοντας.

 

Ο Woetzel σημείωσε ότι η μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας εξαρτάται πάνω απ’ όλα από τη συνεχιζόμενη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες. (Το 80% της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας προέρχεται από τη δραστηριότητα των καταναλωτών).

 

Η Louisa Cheang, CEO και αντιπρόεδρος της Hang Seng Bank με έδρα το Χονγκ Κονγκ, συμφώνησε, επισημαίνοντας ότι η ισχύς των καταναλωτών δεν περιορίζεται στους «τρελούς πλούσιους Ασιάτες», αλλά επεκτείνεται σε εκατομμύρια πολίτες που αποτελούν την ταχέως αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της Κίνας.

 

Η ίδια παρατήρησε ότι ολοένα και περισσότερες ξένες εταιρείες ενδιαφέρονται για συγχωνεύσεις και εξαγωγές με έδρα την Κίνα. Τώρα που πολλές κινεζικές εταιρείες είναι παγκόσμιες και κατέχουν ξένες επιχειρήσεις (όπως η Volvo), οι μη κινεζικές εταιρείες είναι πιο άνετες στις διαπραγματεύσεις που αφορούν κινεζικά στοιχεία ενεργητικού.

 

Η Afsaneh Beschloss, ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της RockCreek, εταιρείας παγκόσμιων επενδύσεων, δήλωσε ότι είναι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον της οικονομίας της Κίνας. Συγκεκριμένα, εξέφρασε εμπιστοσύνη στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης, οι περισσότεροι από τους οποίους – όπως παρατήρησε η ίδια – έχουν θητεύσει σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, και γνωρίζουν και σέβονται αυτά τα ιδρύματα.

 

Τέλος, επεσήμανε την ταχεία και επιτυχημένη άνοδο εταιρειών όπως ο κινεζικός κολοσσός του διαδικτύου Tencent, και είπε ότι αναμένει πως η Κίνα σύντομα θα «μας ξεπεράσει όλους».

 

Fortune

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....