Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 25/06/18

Οι κινεζικές μετοχές

 

Όπως έγραψε σε ανάλυση του ο Steen Jakobsen (επικεφαλής Οικονομολόγου & Επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank) η Κίνα επιδεικνύει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση να ανοίξει τις κεφαλαιαγορές της στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς επιδιώκει να προσελκύσει ξένα κεφάλαια προκειμένου να τροφοδοτήσει το όραμά της για το μέλλον, αντί να βασίζεται στην εγχώρια αποταμίευση.

 

 

Η πρόσβαση στις μετοχές κατηγορίας Α της ηπειρωτικής χώρας μέσω του προγράμματος σύνδεσης μετοχών μεταξύ Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης τα τελευταία χρόνια ήταν ένα από τα πολλά βήματα που ακολούθησε η Κίνα στη διαδικασία ανοίγματος των αγορών. Σήμερα η πρόσφατη ένταξη μετοχών Α κατηγορίας σε δύο δείκτες MSCI παγκόσμιων μετοχών θα δημιουργήσει σταθερή και αυξανόμενη ζήτηση για τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, δεδομένου μάλιστα ότι η βαρύτητα της Κίνας στους παγκόσμιους δείκτες μπορεί πλέον μόνο να αυξηθεί.

Στη Saxo Bank θέλουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας. Γι' αυτό λειτουργούμε ως πύλη για την κινεζική αγορά: ώστε να τους προσφέρουμε πρόσβαση σε μια από τις πιο ζωντανές και ενδιαφέρουσες οικονομίες σε όλον τον κόσμο. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις αγορές μετοχών της Κίνας έγινε πιο έντονο μετά την πρόσφατη κίνηση της MSCI να συμπεριλάβει κινεζικές μετοχές Α κατηγορίας στον δείκτη αναδυόμενων αγορών και στον δείκτη All Country World από την 1η Ιουνίου 2018.

 Η Κίνα έχει δείξει τη βαθιά δέσμευσή της να εξελιχθεί σε παγκόσμια οικονομική δύναμη με το όραμά της για το 2025 και το πρόγραμμα «Μία ζώνη, ένας δρόμος». Ωστόσο, οι ηγέτες της Κίνας αναγνωρίζουν επίσης ότι πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά τις κεφαλαιαγορές της χώρας και να προσελκύσουν ροές κεφαλαίων, παράλληλα με την κινητοποίηση της εγχώριας αποταμίευσης, προκειμένου η χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της και να καταστεί ελκυστική σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού κόσμου. Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, μια συγκροτημένη κεφαλαιαγορά αποτελεί αναγκαιότητα, ιδιαίτερα σε μια οικονομία όπως η Κίνα όπου υπάρχει πλεόνασμα καταθέσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται να υπάρχει μεγάλο εύρος περιουσιακών στοιχείων με διαφορετικό προφίλ κινδύνου για να απορροφηθεί η πλεονάζουσα ρευστότητα των καταθέσεων, διαφορετικά το κεφάλαιο θα κατευθυνθεί εκτός χώρας.

Σε ανάλυσή της για την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών στις αναδυόμενες αγορές (Deepening capital markets in emerging markets), η McKinsey & Company υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι η ενίσχυση των κεφαλαιαγορών στην αναδυόμενη οικονομία της Ασίας μπορεί να απελευθερώσει χρηματοδότηση ύψους 800 δισ. δολ ετησίως, κυρίως προς μεσαίες και μεγάλες εταιρείες, καθώς και έργα υποδομών, κάτι που θα επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη και ενδέχεται να σώσει εκατομμύρια πληθυσμού από τη φτώχεια. Μπορεί οι κεφαλαιαγορές που λειτουργούν σωστά να έχουν σαφή και τεκμηριωμένα θεμέλια, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται τόσο τα εργαλεία για μια λεπτομερή ανάλυση όσο και μια προσέγγιση διαχείρισης αλλαγών προκειμένου να υλοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές.

Μη γελιέστε: η Κίνα αντιλαμβάνεται αυτό το συμπέρασμα και τώρα ευθυγραμμίζεται με την έννοια των ενισχυμένων αγορών. Ο λογαριασμός κεφαλαίου θα συνεχίσει να ανοίγει και να υποδέχεται ξένα κεφάλαια.

Υπό το πρίσμα μιας ευρύτερης προοπτικής, η Κίνα θέλει επίσης να κερδίσει έδαφος μεταξύ των εναλλακτικών νομισμάτων και να περιορίσει τη σχεδόν μονοπωλιακή θέση παγκόσμιου εμπορικού και αποθεματικού νομίσματος που κατέχει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το δολάριο. Η κύρια δύναμη της αμερικανικής οικονομίας πηγάζει όχι μόνο από το μέγεθός της, αλλά και από την τεράστια ρευστότητα των κεφαλαιαγορών της (δηλαδή των αγορών μετοχών και ομολόγων) και τη θέση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος. Η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει το μερίδιό της ακριβώς σε αυτά τα δύο πεδία, κάτι που επιβεβαιώνεται από το συμβόλαιο πετρελαίου σε γουάν που έκανε την εμφάνισή του στο χρηματιστήριο ΣΜΕ της Σαγκάης (Shanghai Futures Exchange) νωρίτερα φέτος, και πρόσφατα από την εκ νέου είσοδο εισηγμένων εταιρειών ADR (αμερικανικών πιστοποιητικών κατάθεσης) με πρόγραμμα αναδιάρθρωσης εταιρικού χρέους, στις κινεζικές αγορές. Επιπλέον, υπάρχει το τεράστιο πρόγραμμα «Μία ζώνη, ένας δρόμος» για επενδύσεις σε όλη την Ασία και σε μέρη της Αφρικής και της Ευρώπης, το οποίο ξεπερνά σε μέγεθος το αμερικανικό Σχέδιο Μάρσαλ. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας ζώνης όπου το εμπόριο θα διεξάγεται κυρίως σε γουάν: από την Ανατολική Ασία έως τη Φλωρεντία της Ιταλίας δυτικά, και νότια έως το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότιο Αφρική - δηλαδή μιας ζώνης ανταγωνιστικής δράσης του γουάν έναντι καταρχήν του αμερικανικού δολαρίου και δευτερευόντως του ευρώ. 

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε τα ορόσημα και τη στρατηγική που ακολουθήθηκε κατά την ένταξη κινεζικών μετοχών στους δείκτες MSCI. Βασικότερες κινητήριες δυνάμεις εξακολουθούν να είναι το πρόγραμμα «Μία ζώνη, ένας δρόμος» και το σχέδιο της Κίνας με την ονομασία «Made in China 2025».

Η ιδέα για το σχέδιο «Made in China 2025» βασίζεται στην πρωτοβουλία της Γερμανίας «Industry 4.0», το οποίο άντλησε το όνομά του από την ιδέα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Βασικός στόχος στο γερμανικό πρότυπο είναι η μετατροπή του μοντέλου παραγωγής από κεντρικοποιημένο σε αποκεντρωμένο, μέσα από μια λειτουργία σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για την υιοθέτηση των νέων πεδίων του αυτοματισμού, της ρομποτικής και του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things) στο γερμανικό πρότυπο. Αντίστοιχα, η Κίνα επιθυμεί να δημιουργήσει τη δική της εκδοχή, ακολουθώντας ωστόσο πιο κεντρικοποιημένες κατευθύνσεις στις διάφορες παραλλαγές του κινεζικού μοντέλου. Το σχέδιο προβλέπει την αναβάθμιση της οικονομίας και της παραγωγής της Κίνας σε ένα μοντέλο που θα εστιάζει περισσότερο στην ποιότητα και λιγότερο στην ποσότητα, θα επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον και θα παράγει καινοτομία μέσα από επενδύσεις και πιο καταρτισμένο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Μια πτυχή του οράματος της Κίνας για το 2025 που τράβηξε την προσοχή του υπόλοιπου κόσμου ήταν ο στόχος έως το 2020 τουλάχιστον το 40% των βασικών εξαρτημάτων και πρώτων υλών να παράγεται εντός της Κίνας, με αύξηση του ποσοστού στο 70% έως το 2025. Οι ΗΠΑ, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Τραμπ, εξέλαβαν αυτόν τον στόχο ως προειδοποιητικό μήνυμα, και μεγάλο μέρος της επιθετικής ρητορικής και των απειλών για εμπορικό πόλεμο πηγάζει από εκεί.

Το σχέδιο εστιάζει σε δέκα βασικούς τομείς (Πηγή: CSIS.ORG - Made in China 2025)

1.      Νέα, προηγμένη τεχνολογία των πληροφοριών

2.      Αυτοματοποιημένες εργαλειομηχανές και ρομποτική

3.      Αεροναυπηγία και αεροναυπηγικός εξοπλισμός

4.      Ναυτιλιακός εξοπλισμός και ναυτιλία με υψηλή τεχνολογία

5.      Σύγχρονος εξοπλισμός σιδηροδρομικών μεταφορών

6.      Νέες μορφές ενέργειας

7.      Ηλεκτρικός εξοπλισμός

8.      Αγροτικός εξοπλισμός

9.      Νέες πρώτες ύλες

10.      Βιοφαρμακευτική και προηγμένα ιατρικά προϊόντα

Πώς ταιριάζει με όλα αυτά η ένταξη μετοχών στους δείκτες MSCI; Από τη λίστα αυτή προκύπτει ξεκάθαρα ότι θα υπάρξει τεράστια ανάγκη για επενδύσεις και κεφάλαια. Η Κίνα, λοιπόν, πρέπει να αναλάβει το βάρος των επενδύσεων από κοινού με ξένα κεφάλαια, ενώ το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικό σε εγχώριο επίπεδο. Ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να αναλάβει η αγορά την κατανομή του κεφαλαίου, καθώς έτσι θα αναζητήσει την πιο παραγωγική αξιοποίηση του κεφαλαίου αυτού. Αυτή δεν είναι μια παραδοσιακή κομμουνιστική αρχή, αλλά όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, το κινεζικό μοντέλο είναι σοσιαλιστικό με κινεζικά χαρακτηριστικά, μια έννοια που δημιουργήθηκε υπό τον μεταρρυθμιστή πολιτικό Τενγκ Σιαοπίνγκ. Με άλλα λόγια, η Κίνα θα διατηρήσει το υφιστάμενο πολιτικό της σύστημα με άξονα το κεντρικό κόμμα, αλλά οι αγορές της χώρας θα ανοίγουν ολοένα και περισσότερο. Πρόκειται για μια επέκταση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές τα τελευταία πέντε χρόνια με στόχο το άνοιγμα των αγορών υπό τον επίσημο έλεγχο και τον περιορισμό των άτυπων συμμετοχών.

Η οικονομία της Κίνας αντιστοιχεί στο 15% της παγκόσμιας οικονομίας, και τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν καταλαμβάνουν την 4η και 7η θέση αντίστοιχα μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων σε όρους χρηματιστηριακής αξίας. Συνεπώς, μετά την κίνηση της MSCI να συμπεριλάβει την Κίνα στους δείκτες της, πολλοί επενδυτές θα χρειαστεί να διαμορφώσουν τις τοποθετήσεις τους με βάση αυτό το σημείο αναφοράς, αν και πολλοί από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες έχουν ήδη ευρεία έκθεση μέσα από το πρόγραμμα εγκεκριμένων θεσμικών επενδυτών (Qualified Institutional Investor) και το πρόγραμμα σύνδεσης μετοχών (Stock Connect). Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αναμένονται από τις διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές. Σήμερα το 78% του κύκλου εργασιών στην Κίνα προέρχεται από τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών ενώ η συμμετοχή των ξένων επενδυτών βρίσκεται στο 2%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους ξένους επενδυτές στην Ταϊβάν και τη Νότιο Κορέα ανέρχεται στο 40%. Η τελική απόφαση για κατανομή του 5% των μετοχών Α κατηγορίας της Κίνας στον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών συνεπάγεται ότι αυτές οι μετοχές θα αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,8% του δείκτη, το ποσοστό μπορεί ωστόσο να αυξηθεί ακόμα και ως το 16,2% σε περίπτωση πλήρους ένταξης (σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά είναι ανεξάρτητα από τη βαρύτητα που έχουν σε αυτούς τους δείκτες κινεζικές εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Tencent και η Baidu, οι οποίες είναι εισηγμένες σε άλλα διεθνή χρηματιστήρια).

Ο Peter Garnry, επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών της Saxo Bank, έριξε μια ματιά στις νέες μετοχές που προστέθηκαν στην πλατφόρμα μας. Από τα αυστηρά κριτήρια επιλογής που εφάρμοσε, ξεχώρισαν οι πέντε που παρουσιάζονται παρακάτω. Η επιλογή εστίασε στην υψηλή απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου (ROIC) και στη χαμηλή μόχλευση χρέους.

Focus Media (κωδικός: 002027:xsec)

•      Εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σεντζέν.

•      Διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κινεζικό δίκτυο διαφήμισης εκτός Κίνας.

•      Έσοδα 1,83 δισ. USD και καθαρά έσοδα 853 εκατ. USD.

•      Η εταιρεία με την υψηλότερη απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου (υψηλή ποιότητα) σε σχέση με όλες τις κινεζικές μετοχές που παρακολουθούμε στο μοντέλο μας.

•      Υψηλή αξιολόγηση στο επίπεδο μόχλευσης (αρνητικό καθαρό χρέος), το οποίο συνεπάγεται ότι η εταιρεία δεν παρουσιάζει ευαισθησία απέναντι στα επιτόκια.

Kweichow Moutai (κωδικός: 600519:xssc)

•      Εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.

•      Παραγωγή και πώληση του ποτού Maotai, καθώς και πωλήσεις άλλων ποτών και τροφίμων, συσκευασμένων και μη.

•      Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ποτών παγκοσμίως σε όρους χρηματιστηριακής αξίας (132,7 δισ. USD).

•      Έσοδα 8,6 δισ. USD και καθαρά έσοδα 4,4 δισ. USD.

•      Υψηλή απόδοση στο επενδεδυμένο κεφάλαιο και χαμηλή μόχλευση χρέους, παράλληλα με ισχυρή δυναμική στην τιμή.

Hangzhou Hikvision Digital Technology (κωδικός: 002415:xsec)

•      Εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σεντζέν.

•      Προμηθευτής συστημάτων και προϊόντων παρακολούθησης.

•      Έσοδα 6,6 δισ. USD και καθαρά έσοδα 1,5 δισ. USD.

•      Πολύ ισχυρή απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου (ROIC) και χαμηλή μόχλευση χρέους. Υψηλή δυναμική της τιμής, με τη μετοχή να καταγράφει υποαπόδοση έναντι των παγκόσμιων μετοχών.

Yunnan Baiyao (κωδικός: 000538:xsec)

•      Εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σεντζέν.

•      Φαρμακευτική εταιρεία που αναπτύσσει και παρασκευάζει προϊόντα από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

•      Έσοδα 3,7 δισ. USD και καθαρά έσοδα 473 εκατ. USD.

•      Απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου (ROIC) πάνω από τον μέσο όρο (έναντι των παγκόσμιων μετοχών) και πολύ χαμηλή μόχλευση χρέους. Σταθερή οργανική ανάπτυξη περίπου 10% ετησίως.

 

Foshan Haitian Flavouring & Food (κωδικός: 603288:xssc)

•      Εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.

•      Παρασκευή σαλτσών και καρυκευμάτων. Ο μεγαλύτερος παρασκευαστής σάλτσας σόγιας στον κόσμο.

•      Έσοδα 2,3 δισ. USD και καθαρά έσοδα 547 εκατ. USD.

•      Πολύ υψηλή απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου (ROIC) και εξαιρετικά χαμηλή μόχλευση χρέους, σε συνδυασμό με ισχυρή δυναμική της τιμής.

•      Πολύ ισχυρά ποσοστά ανάπτυξης, στο επίπεδο του 15% περίπου ετησίως σε ορίζοντα πολλών ετών.

Ευελπιστώ ότι αυτή η ανάλυση δεν αντικατοπτρίζει μια παλιά κινεζική παροιμία που λέει ότι: «Όσο μεγαλύτερη είναι η εξήγηση, τόσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα». Οι Κινέζοι σαφώς διανύουν μια φάση όπου αλλάζουν τον τρόπο παραγωγής, τον τρόπο χρηματοδότησης, αλλά και τον τρόπο που διεκδικούν τον παγκόσμιο ρόλο τους. Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στην ένταξη μετοχών στους δείκτες της MSCI, ή όπως σχολίασε ο Chin Ping Chia, επικεφαλής Έρευνας της MSCI για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού: «MSCI: Ο κόσμος έρχεται στην Κίνα».

Για την Κίνα αυτό είναι ένα φυσικό και απαραίτητο βήμα, ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο επισφραγίζει ένα δυνατό πρώτο βήμα ενίσχυσης των κεφαλαιαγορών, μια κίνηση που θα αυξήσει τη δύναμη της Ασίας: σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων και καταθέσεων.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....