Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

11/09/19

Πάνω από 318.000 οφειλέτες στη ρύθμιση των 120 δόσεων

 

Οι πολλές δόσεις και το ξεμπλοκάρισμα των λογαριασμών ωθεί τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές στην εφορία να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά έχουν ενταχθεί 318.101 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και μέχρι το τέλος της προθεσμίας (30 Σεπτεμβρίου) υπολογίζεται να έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση περισσότεροι από 500.000 οφειλέτες.

 

 

Στη βελτιωμένη ρύθμιση (δηλαδή, από τις 5 Σεπτεμβρίου που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα) έχουν ενταχθεί 17.000 οφειλέτες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά όσο πλησιάζουμε προς τη λήξη της προθεσμίας. Το ποσό κεφαλαίου που έχουν ρυθμίσει ανέρχεται σε 1,87 δισ. ευρώ ενώ οι προσαυξήσεις φθάνουν τα 604 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα καταβάλουν περί τα 2,48 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Από τη ρύθμιση έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής περί τα 258 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για σημαντική διευκόλυνση για τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη στο Δημόσιο και οι οποίες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη σε 120 δόσεις καταβάλλοντας ελάχιστη δόση 20 ευρώ ανάλογα με το ύψος της της οφειλής τους. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να εισπραχθούν από τη ρύθμιση οφειλών ποσά άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Η νέα ρύθμιση αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θέλουν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την εφορία. Οπως προαναφέρθηκε παρέχει τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε πολύ μικρές και πολλές μηνιαίες δόσεις, «πάγωμα» όλων των κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσίες, ξεμπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών, σημαντικό «κούρεμα» των τόκων και των προσαυξήσεων, αλλά και δυνατότητα ένταξης ακόμη και οφειλών που προκύπτουν εντός του 2019, από δηλώσεις παρελθόντων ετών οι οποίες υποβάλλονται εκπρόθεσμα.

 

Υπενθυμίζεται πως στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31-12-2018 με καταρχήν απαλλαγή από το 10% των τόκων και των προσαυξήσεων σε:

 

• Εως και 120 μηνιαίες δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ποσά βασικής οφειλής έως 1.000.000 ευρώ.

 

• Εως και 36 μηνιαίες δόσεις, για τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ποσά βασικής οφειλής μεγαλύτερα από 1.000.000 ευρώ.

 

Υστερα από επιλογή του οφειλέτη, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση, οι οποίες δεν έχουν ρυθμισθεί βάσει δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή άλλων νομοθετικών διατάξεων, και αφορούν υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.

 

Για τους οφειλέτες φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα φορολογικού έτους 2017 (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, υπό τον περιορισμό ότι το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 20 ευρώ. Για τους οφειλέτες με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με την εφαρμογή προοδευτικού συντελεστή, προκειμένου να προσδιοριστούν η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων σε συνάρτηση με το χρέος του. Προβλέπεται μείωση των συντελεστών ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Σημειώνεται ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απαραίτητη η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας με τελευταίο φορολογικό έτος το 2017. 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....