Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

09/06/19

Ποιες οι παγίδες που στήνουν οι εφοριακοί στα Airbnb

 

Στο στόχαστρο της Εφορίας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (π.χ. τύπου Airbnb), και αυτό όχι τυχαία, καθώς είναι η νέα μόδα στην αγορά ακινήτων και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει όλα τα ακίνητα που αφορούν τις νέου τύπου μισθώσεις.

 

 

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι διατίθενται πάνω από 130.000 καταλύματα με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης ενώ έως τα τέλη Ιανουαρίου 2019, οπότε και είχε ολοκληρωθεί ο χρόνος για την εμπρόθεσμη δήλωση των ακινήτων που το 2018 διατέθηκαν προς βραχυχρόνια μίσθωση, ο αριθμός που δηλώθηκε ήταν 51.513. Δηλαδή κάτω από τα μισά. Καθημερινά όμως προστίθενται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) νέα ακίνητα προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες τους την κατηγορία του φοροφυγά, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του στο Βήμα της Κυριακής ο Ντίνος Σιωμόπουλος.

 

186 εκατ. ευρώ

 

To συνολικό ποσό των ενοικίων που εισπράχθηκε το 2018 από την εκμετάλλευση ακινήτων που διατέθηκαν με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέρχεται σε περίπου 186 εκατ. ευρώ, ενώ έναν χρόνο πίσω, το 2017, το αντίστοιχο ποσό ήταν μόλις 62 εκατ. ευρώ.

 

Η αύξηση αυτή δείχνει τόσο τη δυναμική που εμφανίζει το φαινόμενο τύπου Airbnb όσο και το ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποφασίζουν να ακολουθήσουν τον νόμο και να μην εισπράττουν ενοίκια που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής αλλά να τα δηλώσουν. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν με νόημα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών: «Ακόμη είμαστε στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πούμε ότι όλα τα ενοίκια μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης δηλώνονται».

 

Καμουφλαρισμένοι εφοριακοί

 

Στο πλαίσιο αυτό οι εφοριακοί έχουν ξεκινήσει διαδικασίες εντοπισμού περιπτώσεων φοροδιαφυγής ακολουθώντας την τακτική που εφαρμόζουν και σε καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, δηλαδή παριστάνουν οι ίδιοι τους πελάτες.

 

Κλείνουν ένα δωμάτιο για μία-δύο ημέρες και στη συνέχεια πραγματοποιώντας διασταυρώσεις διαπιστώνουν αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που μίσθωσαν το έχει δηλώσει στην πλατφόρμα της Εφορίας και φυσικά αν εμφανίζει με ακρίβεια τα ενοίκια που εισπράττει.
 

Αυτό αναμένεται να κορυφωθεί μετά τις 29 Ιουλίου που είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων και αφορά τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν πέρυσι.

 

Οσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που απέκτησαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και την τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και πρόσθετους φόρους.
 

Αξίζει να τονιστεί ότι η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το Κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Ιλίσια, Μετς), έχει κατακτήσει όλη τη χώρα. Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500-600 ευρώ τον μήνα.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....