|
|
|
Σύμφωνα με διεθνή
δημοσιεύματα,
οι μικροσκοπικοί
οργανισμοί που
ανακαλύφθηκαν στο Εθνικό
Πάρκο του
Γελλοουστόουνέχουν
συνεπάρει τους
επιστήμονες καθώς τα
συγκεκριμένα μικρόβια
θριαμβεύουν σε ακραίες
θερμοκρασίες και μπορούν
να πολλαπλασιαστούν
ταχύτατα με ελάχιστους
πόρους. Τα μικρόβια που
είναι γεμάτα πρωτεΐνη, «ταΐζονται»
με διάφορα συστατικά που
περιλαμβάνονται στις
τροφές και φέρνουν το
επενδυτικό ενδιαφέρον
κολοσσών της τεχνολογίας.
|
|
|
|
|
|
Αυτό ήταν που ενέπνευσε
και την εταιρεία ονόματι Sustainable
Bioproducts που
αντιγράφει την
διαδικασία σε εργαστήριο
και ευελπιστεί να το
πάει και σε μεγαλύτερη
κλίμακα.
Μια εταιρεία από το
Σικάγο που όπως
ανακοίνωσε, συγκέντρωσε
33 εκατ. δολάρια για να
επιταχύνει την έρευνα,
με την Venture Capital
να οδηγεί τον γύρο των
χρηματοδοτήσεων, ενώ
συμμετείχε και το fund
Breakthrough Energy
Ventures που
επικεντρώνεται σε
τεχνολογίες ενάντια στη
κλιματική αλλαγή. Το
fund αυτό υποστηρίζεται
από μια ομάδα
δισεκατομμυριούχων που
συμπεριλαμβάνει τον
πλουσιότερο ανθρώπο στο
κόσμο, Τζεφ Μπέζος αλλά
και τον Μπιλ Γκείτς, ενώ
και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι
ανάμεσα στους επενδυτές.
Ανάμεσα στους
χρηματοδότες της
Sustainable Bioproducts
είναι και η γνωστή
εταιρεία γιαουρτιών
Danone που κατέχει και
το νερό Evian, όπως και
η Archer-Daniels-Midland
που θεωρείται από τους
κολοσσούς της αγροτικής
καλλιέργειας.
Όπως δήλωσε η
Sustainable Bioproducts,
τα μικρόβια που είναι
γεμάτα πρωτεΐνη «ταΐζονται»
με άμυλο και γλυκερίνη
που προέρχεται από
φαγητά, και
πολλαπλασιάζονται πολύ
πιο γρήγορα. Η πρωτεΐνη
που παράγεται, όπως το
κρέας ή η σόγια,
περιέχει 9 αμινοξέα που
θεωρούνται απαραίτητα
για την ανθρώπινη
διατροφή με το τελικό
προϊόν να μην θυμίζει
πάντως τόσο πολύ κρέας.
Όπως σημείωσε ο
εκτελεστικός διευθυντής
της εταιρείας Τόμας
Τζόνας: «Μπορεί μερικά
προϊόντα να θυμίζουν
περισσότερο κρέας.
Μπορεί να είναι γευστικό,
ή γλυκό, μπορεί να υγρό
ή να θυμίζει
γαλακτοκομικό».
Το κρέας εργαστηρίου
αποδεικνύεται στη «χήνα
με τα χρυσά αυγά» για
τις μεγάλες επιχειρήσεις
φαγητού και τους
επενδυτές. Υπόσχεται
έναν πιο αποδοτικό και
ανθρώπινο τρόπο, που
προκαλεί λιγότερη ζημιά
στο περιβάλλον, για να
τρέφεται ο πληθυσμός του
πλανήτη, χωρίς να
χρειάζεται η εκτροφή
ζώων.
Η General Mills και η
Tyson Foods έχουν
συνταχθεί με επενδυτές
όπως η Khosla Ventures
για να χρηματοδοτήσουν
νέες επιχειρήσεις που
αναπτύσσουν συνθετικό ή
φυτικό μπεργκερ. Μια
κατηγορία που μέχρι
στιγμής δεν έχει
καταφέρει να ξεφύγει από
την περιορισμένη αγορά
των βιγκαν, καθώς τα
προϊόντα που παράγονται
είναι ακριβά, αλλά
επίσης και τα εστιατόρια
παραμένουν διστακτικά
στο να προσθέσουν στο
μενού τους φαγητό που
έχει δημιουργηθεί σε
εργαστήριο.
Οι περίεργοι οργανισμοί που
ανακαλύφθηκαν στο
Γελλοοστόουν
χαρακτηρίζονται ως
ακραιόφιλοι και είναι
γνωστοί για την
ικανότητα τους να
αντέχουν τις υπερθερμές
πηγές του Εθνικού Πάρκου.
Βασιζόμενοι στην έρευνα
για αυτά τα μικρόβια, η
Sustainable Bioproducts
ελπίζει να έχει ένα
οριστικό προϊόν που θα
μπορεί να πουλήσει μέσα
σε δυο χρόνια, με τον
συνιδρυτή της εταιρείας
κ. Τζόνας να δηλώνει οτι:
«Αυτά τα ακραιόφιλα
έχουν μάθει να είναι
εξαιρετικά αποδοτικά
στην χρησιμοποίηση των
πόρων τους, ενώ την ίδια
στιγμή η ανθρωπότητα
χρησιμοποιεί τεράστιες
ποσότητες ενέργειας και
πόρων για να συντηρήσουν
το υψηλά ζημιογόνο
μοντέλο της πρωτεΐνης
που προέρχεται από ζώα».
|
|
Greek Finance Forum |
|
Σχόλια Χρηστών |
|
|
|
|
|
|