Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 22/05/18

Το στρατηγικό συμπέρασμα της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Ιράν

 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Τρούμπ πήρε τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, γνωστού επίσημα ως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

 

 

Το έκανε αυτό παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων ότι το Ιράν παραβιάζει τη συμφωνία. Αντιθέτως, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει επαληθεύσει τη συμμόρφωση του Ιράν πολλές φορές.

 

Όποια και αν είναι η αλήθεια για την ιρανική κακή συμπεριφορά στο παρελθόν - και υπάρχει μια πολύ αληθινή αλήθεια γι 'αυτό - τώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που παραβιάζουν μια συμφωνία που η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι λειτουργεί.

 

Από πρακτικής απόψεως, ο πρόεδρος αποφάσισε να μην συνεχίσει τις απαιτούμενες κυρώσεις που ήταν μέρος της συμφωνίας για τη διατήρηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν που περιορίστηκε αυστηρά από τις επιθεωρήσεις που απαιτούνται για την επαλήθευση της συμμόρφωσης.

 

Για να επιδεινωθούν οι ευρωπαίοι εταίροι που προσπαθούσαν να εργαστούν καλόπιστα με τη διοίκηση για να εξασφαλίσουν περιορισμούς στο Ιράν ακόμη και χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος επέλεξε μια «σκληρή» έξοδο από τη συμφωνία που δεν επιτρέπει εξαιρέσεις για την Ευρωπαϊκή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν.

 

Η διοίκηση απαιτεί από τους Ευρωπαίους να παύσουν αμέσως κάθε οικονομική δραστηριότητα με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης αδειών για εταιρείες όπως η Airbus. (Σκοτώνει επίσης τη σύμβαση Boeing με το Ιράν, οπότε ακόμη και το περιορισμένο άνοιγμα για επενδύσεις των ΗΠΑ στο Ιράν είναι πλέον κλειστό).

 

Καθώς η θέση του προέδρου τσιμπηθεί, είναι καιρός να σκεφτούμε τις στρατηγικές συνέπειες μιας απόφασης, η συνέπεια της οποίας είναι πιθανό να ξεπεράσει αυτή την προεδρία.

 

Επιπτώσεις στην Κορέα

 

Ας ξεκινήσουμε με αυτό που δεν θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος: ο αντίκτυπος στις διαπραγματεύσεις της Βόρειας Κορέας. Έχουν υπάρξει αρκετά επιχειρήματα από τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν ως προς το γιατί η κατάρρευσή της έχει σημασία για την πρόοδο με τη Βόρεια Κορέα.

 

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις εάν εγείρει αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ΗΠΑ και την ικανότητά της να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις.

 

Από την άλλη πλευρά του φάσματος, ορισμένοι πιστεύουν ότι ο πρόεδρος τώρα μπορεί να έχει ένα ισχυρότερο διαπραγματευτικό χέρι, δεδομένου ότι είναι απρόβλεπτο και έχει δείξει ότι είναι πρόθυμος να απομακρυνθεί από συμφωνίες που δεν του αρέσει. Αλλά η σύνδεση με τη Βόρεια Κορέα, την οποία η διοίκηση φαίνεται έντονη για το παιχνίδι, είναι μια απόσπαση της προσοχής.

 

Είναι πιθανόν οι Βορειοκορεάτες και οι γείτονές τους να έχουν δικά τους κίνητρα για να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τη συμφωνία του Ιράν. Είναι απίθανο ότι η επιτυχία ή η αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Κορέας θα εξαρτηθεί από την τύχη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

 

Οι συνέπειες αυτής της απόφασης θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τη Μέση Ανατολή με οποιοδήποτε πιθανό σενάριο.

 

Βεβαίως, οι Ιρανοί ηγέτες, ιδιαίτερα οι σκληροπυρηνικοί που δεν τους άρεσε ποτέ η JCPOA, μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα φαίνεται να έχουν καλύτερη μόχλευση στη διεθνή σκηνή. Αλλά αυτό είναι ένα γενικό δίλημμα στη Μέση Ανατολή, όπου τα πυρηνικά όπλα που κρατούνται μόνο από το Ισραήλ εξακολουθούν να θεωρούνται ελκυστικό αποτρεπτικό.

 

Ανεξαρτήτως, οι συνέπειες αυτής της απόφασης θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τη Μέση Ανατολή κάτω από οποιοδήποτε πιθανό σενάριο.

 

Υπάρχει μια «ελάχιστα κακή» ιστορία κάτω από την οποία η Ευρώπη, η Κίνα και η Ρωσία - μια συμμαχία που μόνο μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να διαμορφώσει - καταφέρουν να πείσουν το Ιράν να παραμείνει στη συμφωνία.

 

Αυτό θα απαιτήσει συνεχή ευρωπαϊκά οικονομικά κίνητρα για το Ιράν, πράγμα που σημαίνει προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που επενδύουν στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού τομέα, για να αποφευχθεί σημαντική μείωση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.

 

Αν και η Κίνα αναμφισβήτητα θα επιτύχει κάποια μείωση της ευρωπαϊκής επένδυσης λόγω της αβεβαιότητας της αγοράς, το Ιράν είναι απίθανο να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία χωρίς συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή δέσμευση, πολιτική και οικονομική.

 

Εμπορικός πόλεμος

 

Αυτό υποδηλώνει ότι, εκτός αν η διοίκηση του Trump υποχωρήσει από την πρόθεσή του να επαναλάβει δευτερεύουσες κυρώσεις, οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί να επαναφέρουν τις κυρώσεις που προστατεύουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

 

Επιπλέον, αφήνοντας τη συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν τη δύναμή τους για να επιβάλουν τις αποκαλούμενες "κυρώσεις" όταν πιστεύουν ότι το Ιράν παραβιάζει τη συμφωνία και είναι απίθανο η Ρωσία, η Κίνα και η Ευρώπη να είναι τόσο αυστηρές όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες ερμηνεία της συμμόρφωσης του Ιράν.

 

Ένα χειρότερο αποτέλεσμα θα ήταν εάν το Ιράν δεν βλέπει πλέον λόγο να τηρήσει τη συμφωνία χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα μπορούσε να είναι είτε επειδή η Ευρώπη δεν έχει τη βούληση ούτε την ικανότητα να αντισταθεί στις δευτερεύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ ή λόγω εγχώριων πιέσεων στο Ιράν που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξία της συμφωνίας.

 

Ενώ η συμφωνία JCPOA θα καταστήσει δύσκολη για το Ιράν να ξαναρχίσει μια διαδρομή πλουτωνίου σε πυρηνικά όπλα, η κατάρρευση της συμφωνίας θα επιτρέψει στο Ιράν να επαναλάβει γρήγορα τις δυνατότητές του εμπλουτισμού σε επίπεδα που υπήρχαν πριν από τη συμφωνία.

 

Αυτό θα έθετε το Ιράν επικίνδυνα κοντά στην ικανότητα να οπλίζει τα πυρηνικά του υλικά - μήνες και όχι τουλάχιστον ένα χρόνο στο πλαίσιο της συμφωνίας.

 

Επιπλέον, το καθεστώς επιθεώρησης της JCPOA θα πάει, αφήνοντας ελάχιστη διαφάνεια στο ιρανικό πολιτικό πρόγραμμα. Το Ιράν δεν είναι πιθανό να εγκαταλείψει πλήρως τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση με τη Ρωσία και την Κίνα.

 

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τη διάδοση του Ιράν που επικράτησαν πριν από την επανένταξη του JCPOA θα οδηγήσουν σε ευρύτατη ανησυχία στην περιοχή και πιθανώς θα αυξηθούν τα κίνητρα για τους γείτονες του Ιράν να ακολουθήσουν τα δικά τους πυρηνικά προγράμματα.

 

Η περιφερειακή κλιμάκωση στο συμβατικό επίπεδο είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί, ενδεχομένως θέτοντας σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις και εκατομμύρια πολίτες.

 

Κάτω από κάθε σενάριο, οι τριβές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαίων συμμάχων τους, οι οποίοι ενδέχεται να μην βλέπουν πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αξιόπιστο εταίρο, πιθανότατα θα αυξηθούν, ενώ το Ιράν θα κινηθεί πλησιέστερα προς την Κίνα και τη Ρωσία.

 

Η δυσαρέσκεια μιας νέας γενιάς Ιρανών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να αυξηθεί - έχουν την ικανότητα να μισούν τους δικούς τους ηγέτες και δικούς μας ταυτόχρονα επειδή δεν βελτιώνουν τη ζωή τους.

 

Ναι, μια χούφτα χωρών της Μέσης Ανατολής μπορεί να χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου Trump. Ο υπόλοιπος κόσμος εξέφρασε την απογοήτευσή του και την καταδίκη σε μια απόφαση που βρισκόταν μάλλον αινιγματική από στρατηγική άποψη.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καλές επιλογές να προχωρήσουν. Είναι δύσκολο να δούμε πώς αυτή η απόφαση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή την περιφερειακή σταθερότητα.

 

Το Στρατηγικό αδιέξοδο από την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν , της Νταλία Νάσα Κέι

 

Το άρθρο αυτό αποτελεί μέρος της πλατφόρμας Γεωστρατηγικής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....