Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

11/09/18

Τρεις Γάλλοι μεταξύ των φαβορί για να διαδεχθούν τον Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ

 

Αν ο Εμανουέλ Μακρόν αποφασίσει να προωθήσει την υποψηφιότητα ενός Γάλλου για το τιμόνι της ΕΚΤ, θα έχει αρκετά ονόματα για να επιλέξει.

 

 

Από τους 10 πιθανούς διαδόχους του Μάριο Ντράγκι, όταν αποχωρήσει από το πόστο του του χρόνου τον Οκτώβριο, που κατονόμασαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg, οι τρεις είναι Γάλλοι -γεγονός που αντανακλά την πληθώρα έμπειρων στελεχών λόγω των ελίτ σχολών διοίκησης που διαθέτουν οι Γάλλοι -ατού στα χέρια του Μακρόν στην προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η χώρα του αξίζει μια δεύτερη προεδρία μετά την οκταετία 2003-2011 του Ζαν Κλωντ Τρισέ.

 

Στον αντίποδα η Γερμανία, αν και είναι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, ουδέποτε κατέλαβε το επίζηλο πόστο στην Φρανκφούρτη, κι οι πιθανότητες του προέδρου της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν ίσως να ξεθώριασαν καθώς η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο να αναλάβει Γερμανός (βλ. Μάνφρεντ Βέμπερ) τα ηνία της Κομισιόν.

 

Μια συμβιβαστική πρόταση από μικρή χώρα θα ήταν εκείνη του Φινλανδού Έρκι Λιικάνεν, που προβάλλει ως πρώτος μεταξύ των φαβορί.


Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η Γαλλία έχει καλές πιθανότητες να εξασφαλίσει και πάλι την προεδρία. «Θα δυσκολευόμουν να σκεφτώ τρία γερμανικά ονόματα. Οι Γάλλοι παίζουν πάντα εξαιρετικά κομψά αυτό το παιχνίδι», είπε στο Bloomberg ο πρώην oικονομολόγος της Κομισιόν και νυν επικεφαλής οικονομολόγος της ING Diba AG, Κάρστεν Μπρζέσκι.Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

 

Ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες πίσω από τον Φινλανδό κεντρικό τραπεζίτη, Λιικάνεν, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, είναι ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, απόφοιτος των φημισμένων Ecole Polytechnique και Εcole Nationale d’Administration. Ο 59χρονος έχει περάσει από αρκετά πόστα στο δημόσιο τομέα, μέχρι το υπουργείο οικονομικών έως το 2003 που τα παράτησε για να ασχοληθεί με τον ιδιωτικό τομέα και να αναρριχηθεί στα υψηλά κλιμάκια της BNP Paribas SA.

 

Κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας από το 2015 και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στήριξε την πολιτική τόνωσης της οικονομίας του Ντράγκι εμμένοντας σε μια ρεαλιστική μάλλον, παρά ιδεολογική προσέγγιση.

 

Λόγω της ουδέτερης στάσης του η υποψηφιότητα του δεν τρομάζει κανέναν, λένε αναλυτές, χώρια που μιλά Γερμανικά και είναι μέλος της οικογένειας που έχτισε την αυτοκρατορία κεραμικών Villeroy & Boch AG.

 

Μπενουά Κερέ

 

Αξιωματούχοι κεντρικών τραπεζών χωρών της ευρωζώνης λένε ότι αν η ΕΚΤ μπορούσε να επιλέξει τον επόμενο ηγέτη της, τότε θα κατέληγε στον Μπενουά Κερέ – πράγμα που δείχνει τον σεβασμό που απολαμβάνει το 49χρονο μέλος του Διευθυντηρίου της μεταξύ των συναδέλφων του μετά από επτά χρόνια στο πλευρό του Ντράγκι.

 

Οι πιθανότητές του είναι αρκετές, καθώς οι ηγέτες των κρατών μελών που θα λάβουν την απόφαση, μπορούν αν θέλουν να ζητήσουν τη γνώμη των κεντρικών τραπεζιτών.

 

Απόφοιτος επίσης της Ecole Polytechnique, o Kερέ πέρασε από σημαίνοντα πόστα στο Γαλλικό υπουργείο Οικονομικών προτού ενταχθεί στην ΕΚΤ το 2011.


Κριστίν Λαγκάρντ

 

Γνωστότερο όνομα μεταξύ των τριών Γάλλων είναι εκείνο της Κριστίν Λαγκάρντ, που έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας το 2007 και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το τιμόνι του ΔΝΤ το 2011.

 

Αν και καταδικάστηκε το 2016 για αμέλεια στην υπόθεση Ταπί καθώς φέρεται με τις αποφάσεις της όταν ήταν υπουργός Οικονομικών του Νικολά Σαρκοζί να προκάλεσε ζημιά 400 εκατομμυρίων ευρώ στο γαλλικό Δημόσιο, δεν της επιβλήθηκε ποινή.

 

«Είναι έξυπνη και σίγουρα θα μπορούσε να είναι υποψήφια για το πόστο», είπε ο οικονομολόγος της Banque Pictet & Cie Φρεντερίκ Ντικροζέ.

 

Στα μείον της Λαγκάρντ, ωστόσο, είναι ότι δεν διαθέτει τραπεζική εμπειρία, ούτε διδακτορικό στα Οικονομοικά. Από την άλλη, βέβαια, ούτε ο Τρισέ διέθετε, αλλά ούτε και ο πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ούτε και ο Ντράγκι...

 

Την απόφαση για τον επόμενο τιμονιέρη της ΕΚΤ θα λάβουν, βέβαια, οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ και η έκβαση της κούρσας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη μοιρασιά των πόστων. Δεδομένου, όμως, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ότι ο διάδοχος του Ντράγκι δεν μπορεί να είναι ξανά Ιταλός, ή Ισπανός, αφού ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος κατάγεται από τη χώρα της Ιβηρικής, και δεδομένου ότι αν το Βερολίνο εξασφαλίσει τα ηνία της Κομισιόν δύσκολα θα μπορέσει να βάλει δικό του άνθρωπο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -ακόμη κι αν προέρχεται από χώρες της «γερμανικής γραμμής», όπως η Ολλανδία ή η Ολλανδία, οι πιθανότητες της Γαλλίας εμφανίζονται αυξημένες.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....