Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

02/11/17

Citi: Αυξάνονται οι πιθανότητες για μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο

 

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση, δεδομένου ότι και αυτή προέρχεται από τη σχεδόν πάντα απαισιόδοξη Citigroup, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πως αυξάνονται οι πιθανότητες για μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.

 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Citi, o πρώτος γύρος συζητήσεων για την τρίτη αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με κάποιες μικρές μόνο διαφωνίες, με την αξιολόγηση να είναι εξαιρετικά πιο εύκολη από τις προηγούμενες. Όπως σημειώνει στο report της η Citi, αυτό δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη αφού τα πιο δύσκολα μέτρα του προγράμματος έχουν ήδη περάσει κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων αξιολογήσεων, μέτρα στα οποία υπήρχαν οι περικοπές συντάξεων και οι αυξήσεις φόρων, μέτρα που θα ισχύσουν αντίστοιχα το 2019 και το 2020 και φθάνουν στο 2% του ΑΕΠ.

 

Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Citi, κανένα από τα εναπομείναντα μέτρα (ρύθμιση της αγοράς προϊόντων, διαχείριση των NPLs, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση) δεν φαίνεται τόσο «δύσκολο» ώστε να προκαλέσει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και όλα δείχνουν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα είναι πολύ βραχύτερη από τις προηγούμενες δυο.

 

Σύμφωνα πάντα με τη Citi., η έξοδος από τα μνημόνια καθιστά πιο πιθανούς τους συμβιβασμούς. Όπως σχολιάζεται, η υπεραπόδοση της Αθήνας στο δημοσιονομικό μέτωπο, η αύξηση του ΑΕΠ και η χαλάρωση της στάσης του ΔΝΤ (με την υποχώρηση όσον αφορά στο αίτημα για asset quality review στις τράπεζες) περιορίζουν περαιτέρω το ρίσκο δυσάρεστων εκπλήξεων. Και όπως όλα δείχνουν, η διαφαινόμενη ολοκλήρωση του σίριαλ των ελληνικών μνημονίων  αποτελεί το πλέον πιθανό σενάριο.

 

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Citi, αν η Ελλάδα θα καταφέρει να απελευθερωθεί από τα μνημόνια μετά τις 18 Αυγούστου παραμένει αβέβαιο. Η εικόνα της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών παραμένει πιο αδύναμη από τις άλλες χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια, μόλις δέκα μήνες πριν την έξοδο, ενώ και η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει πολύ χαμηλότερη σχολιάζει η Citi, εκφράζοντας τον προβληματισμό της.

 

Βέβαια όπως αναφέρει, η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, καθώς μεγαλύτερο ρόλο παίζουν τα πολιτικά παρά τα οικονομικά δεδομένα. Η πολιτική προθυμία να «απογαλακτιστεί» η χώρα από τα δάνεια του επίσημου τομέα δείχνει να εντείνεται, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ευρώπη, αυξάνοντας την πιθανότητα «καθαρής εξόδου», αν και υπάρχουν ακόμα ρίσκα για νέα προβλήματα που ενδέχεται να θέσουν οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας.

 

Σύμφωνα πάντα με τη Citi, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι πιο εύθραυστο από άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα δέκα μήνες πριν την έξοδο. 

Ειδικότερα ….

 

Συγκριτικά με την Πορτογαλία το 2013 (δηλαδή ένα χρόνο πριν την έξοδο από το δικό της μνημόνιο) η εξαγωγική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδα δεν έχει δείξει αξιοσημείωτα σημάδια βελτίωσης παρά την μεγάλη εσωτερική υποτίμηση και τις εκτεταμένες δοκιμές μεταρρυθμίσεις. Από την κορύφωση το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει υποχωρήσει 12% στην Ελλάδα αλλά μόνο κατά 3% στην Πορτογαλία. Κι’ όμως οι ελληνικές εξαγωγές δεν κέρδισαν μερίδιο αγοράς και υποαποδίδουν εν συγκρίσει με τις Πορτογαλικές και τις Ισπανικές.

 

Τα τουριστικά έσοδα (μεγάλο τμήμα των εξαγωγών και στις δυο χώρες) έχουν διπλασιαστεί για την Πορτογαλία μετά το 2009, ενώ η αύξηση στην Ελλάδα είναι μόνο 30%. Η έκθεση Doing Bussiness της Παγκόσμιας Τράπεζας παραμένει λιγότερο ευνοϊκή από άλλες ανταγωνίστριες οικονομίες.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα γράφει η Citi για το τραπεζικό σύστημα, με το ελληνικό να χαρακτηρίζεται ευάλωτο. Όπως σχολιάζεται, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βαρύνεται από κόκκινα δάνεια ρεκόρ (περίπου 40% του χαρτοφυλακίου), με εμφανή έλλειψη καταθέσεων και μειωμένους όγκους χρηματοδότησης της οικονομίας, κάτι που πιθανά δημιουργεί πτωτικά ρίσκα για τα δημόσια οικονομικά και το ΑΕΠ έναντι της Πορτογαλίας (αν και σίγουρα και πορτογαλικές τράπεζες παραμένουν υψηλού κινδύνου).

 

Όσον αφορά το καυτό ζήτημα του χρέους. Η Citi σχολιάζει πως η βιωσιμότητα χρέους δεν έχει λυθεί. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σημαντικά υψηλότερο στην Ελλάδα (180,8% έναντι 129% στην Πορτογαλία το 2013) και η βιωσιμότητα πολύ περισσότερο ένα ερωτηματικό (αν και κάτι ανάλογο συνέβαινε στην Πορτογαλία το 2014). Όπως σχολιάζεται, υπάρχει η πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και διατήρηση του ποσοστού ως το 2022, ενώ προβλέπονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, εκτιμήσεις που κρίνονται αισιόδοξες από τους αναλυτές της τράπεζας. Αν και οι δημοσιονομικές επιδόσεις ξεπέρασαν τους στόχους το 2016 και το 2017 το 3,5% του ΑΕΠ είναι οικονομικά και πολιτικά δύσκολο και πιθανά μη συμβατοί με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%.

 

Τέλος όπως σχολιάζεται, σημαντικοί κίνδυνοι ενδέχεται να προκύψουν για την Ελλάδα από πιθανές ανατροπές από τις νέες κυβερνήσεις που θα αναλάβουν σε βασικές πιστώτριες χώρες - τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία. Όπως σημειώνεται, στη Γερμανία, η παρουσία του FDP (του οποίου ο ηγέτης υποστήριξε το Grexit στο παρελθόν) σε πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό τύπου Τζαμάικα, μπορεί να σκληρύνει τη γερμανική θέση ενάντια στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, όσο η Ελλάδα εξακολουθεί να συμμορφώνεται με το πρόγραμμα και μάλιστα να υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς της στόχους, τα... γεράκια θα παλέψουν για να δικαιολογήσουν τον τερματισμό της στήριξης της Ελλάδας. Κλείνοντας και στα θετικά, οι αναλυτές της Citi λένε με χαρακτηριστικό τρόπο πως γνωρίζουμε ότι το QE της ΕΚΤ θα κρατήσει ίσως και μέχρι τα τέλη του 2018, οι πιθανότητες να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα (μόλις συμφωνηθεί η ελάφρυνση του χρέους) έχουν ξεκάθαρα αυξηθεί.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....