Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 08/02/18

Oι εταιρείες χτυπήθηκαν περισσότερο από τo «μίνι» κράχ της Wall Street

 

 

του Shawn Tully

 

Την Τρίτη, ο δείκτης S&P 500 έδειξε σαφή σημάδια ανάκαμψης (+1,74%), παρόλο που η συνεδρίαση του χρηματιστηρίου ξεκίνησε με περαιτέρω απώλειες. Η άνοδος αυτή μείωσε τις απώλειες από το μεγάλο …ξεπούλημα των μετοχών από 8,3% σε 6,2%.

 

 

Όμως, παρά την ανάκαμψη, μια σειρά μεγάλων εταιρειών συνεχίζουν να εμφανίζουν πτώση στις τιμές των μετοχών τους.

 

Θα εστιάσουμε στις «μεγαλύτερες των μεγάλων» – στις 50 μετοχές με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον δείκτη S&P 500. Από αυτή την ομάδα, δέκα εταιρείες έχουν καταγράψει απώλειες άνω των 10% παρά τη σχετική βελτίωση της εικόνας την Τρίτη.

 

Η Apple δεν ανήκει οριακά σε αυτές τις δέκα εταιρείες καθώς, αν λάβουμε υπόψη μας και τη χθεσινή ημέρα, οι συνολικές της απώλειες είναι 9,4%. Όμως, επειδή η χρηματιστηριακή της αξία είναι τεράστια, η εταιρεία εμφανίζει και τη μεγαλύτερη …χασούρα από πλευράς αξίας – περίπου στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια (!)

 

Στην κορυφή της λίστας με τους μεγάλους χαμένους βρίσκονται τρεις εταιρείες με απώλειες άνω του 12%: η Wells Fargo (-12,5%), η Procter & Gamble (-12,2%) και η Chevron (-12,2%). Εκτός από τη Chevron, άλλες δύο εταιρείες ενέργειας συγκαταλέγονται στη δεκάδα αυτή: η Exxon Mobil (-11%) και η Schlumberger (-11%).

 

Από τον χώρο της τεχνολογίας, στη λίστα συναντάμε την Intel και την Texas Instruments, γεγονός που αποτελεί υπενθύμιση ότι οι επενδυτές πρέπει να αξιολογούν με προσοχή τις πολύ αισιόδοξες αποτιμήσεις της αγοράς στον συγκεκριμένο κλάδο.

 

Τέλος, στις εταιρείες με απώλειες άνω του 10% βρίσκονται και τρεις γίγαντες του ιατροφαρμακευτικού κλάδου: Merck (-10,7%), Johnson & Johnson (-10,8%), και AbbVie (-10,9%). Σε περιόδους εντεινόμενης αστάθειας, οι φαρμακευτικές εταιρείες εμφανίζουν παραδοσιακά μια ευπάθεια επειδή οι επενδυτές καλούνται να πληρώσουν πολλά για θεραπείες που αναμένεται να αποδώσουν οικονομικά μακροπρόθεσμα. Όταν οι αγορές είναι ασταθείς, η επιθυμία των επενδυτών να πληρώσουν για ταμειακές ροές που εκτείνονται στο μέλλον μειώνεται.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές από τις 50 κορυφαίες εταιρείες του S&P τα πήγαν πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο. Μεταξύ αυτών που επέδειξαν τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα βρίσκουμε τη Facebook (-4,1%) και τη Mastercard (-2,3%), ενώ οι απώλειες της Amazon κινήθηκαν κάτω από το 1%. Και οι τρεις αυτές εταιρείες έχουν μεγάλες αποτιμήσεις αξίας, αλλά όπως φαίνεται οι επενδυτές συνεχίζουν να πιστεύουν σ’ αυτές.

 

Μένει να δούμε κατά πόσο η αισιοδοξία των επενδυτών γι’ αυτά τα «χρυσά» εταιρικά ονόματα επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί από την πορεία του χρηματιστηρίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 

Πηγή: fortune.com

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....