Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:48 - 13/12/17

To Internet of things και το 1,1τρις δολάρια

 

 

Το Ιnternet of Τhings (Διαδίκτυο Πραγμάτων) έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με χιλιάδες εφαρμογές στη βιομηχανία, τις μεταφορές αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

 

 

Για αυτό και οι αναλυτές προβλέπουν έκρηξη δαπανών για την παγκόσμια αγορά του Internet of Things (IoT).

Το Internet of Things είναι μια έννοια που αφορά τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας - από βιομηχανικές μηχανές μέχρι wearable συσκευές που χρησιμοποιούν ενσωματωμένους αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων και την ανάληψη κάποιας δράσης σε αυτά μέσα σε ένα δίκτυο. Οι εφαρμογές είναι άπειρες: από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπου απαιτείται η συνεχής παρακολούθηση της ροής των χρησιμοποιούμενων υλικών, ώστε να αυξάνεται η παραγωγικότητα, έως το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού μας, που ήδη μας  επιτρέπει να ελέγχουμε από απόσταση τις κλειδαριές, τους θερμοστάτες κ.ά. 

Όπως γράφει στο άρθρο του το Βήμα, οι δαπάνες σε προϊόντα και υπηρεσίες ΙοΤ προβλέπεται ότι θα αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 14,4% έως το 2021. Το 2018 οι παγκόσμιες δαπάνες στο ΙοΤ θα φθάσουν τα 772 δισ. δολάρια, αύξηση κατά 14,6%, έναντι των 674 δισ. δολαρίων που αναμένεται ότι θα δαπανηθούν το 2017. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της IDC, που περιλαμβάνονται στο «Worldwide Semianual Internet of Things Spending Guide», οι δαπάνες σε ΙοΤ, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα υπερβούν το 1 τρισ. δολάρια το 2020 και θα ανέλθουν σε 1,1 τρισ. δολάρια το 2021. 

Το hardware του οικοσυστήματος του IoT θα είναι η μεγαλύτερη κατηγορία για τον κλάδο το 2018, με δαπάνες 239 δισ. δολάρια, οι υπηρεσίες θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία, ακολουθούμενη από το λογισμικό και τη συνδεσιμότητα. Το λογισμικό, πάντως, θα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας του ΙοΤ, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία 16,1%. Οι δαπάνες για υπηρεσίες θα αυξάνονται, επίσης, με ταχύτερο ρυθμό από τις συνολικές δαπάνες και συγκεκριμένα κατά 15,1% μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης. 

«Μέχρι το 2021 πάνω από το 55% των δαπανών για τα προγράμματα IoT θα αφορά το λογισμικό και τις υπηρεσίες. Το λογισμικό δημιουργεί τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούν να υλοποιηθούν οι εφαρμογές IoT και οι πολλές διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης. Ωστόσο, οι υπηρεσίες βοηθούν να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία της τεχνολογίας, για να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη λύση που θα ωφελήσει τους οργανισμούς και θα τους βοηθήσει να επιτύχουν μεγαλύτερη αξία σε μικρότερο χρόνο» αναφέρει η IDC.

Οι βιομηχανίες οι οποίες αναμένεται να δαπανήσουν περισσότερα κεφάλαια σε λύσεις IoT το 2018 είναι οι μεταποιητικές βιομηχανίες (189 δισ. δολάρια), οι μεταφορές (85 δισ. δολάρια) και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (73 δισ. δολάρια). Μερικές περιπτώσεις χρήσης του ΙοΤ που καταγράφει η μελέτη είναι η παρακολούθηση των εμπορευματικών φορτίων, η διαχείριση του στόλου στον τομέα των μεταφορών, αλλά και τα συνδεδεμένα οχήματα. Στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ως παράδειγμα αναφέρονται τα «έξυπνα» δίκτυα ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και νερού ή τα «έξυπνα» κτίρια.

Σύμφωνα με την IDC, εκτός από τις βιομηχανικές δαπάνες, οι δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες σημειωτέον θα φθάσουν τα 62 δισ. δολάρια το 2018, θα σχετίζονται - κατά κύριο λόγο - με το «έξυπνο» σπίτι, συμπεριλαμβανομένου του αυτοματισμού, της ασφάλειας και των «έξυπνων» συσκευών. «Οι πωλήσεις "έξυπνων" συσκευών θα καταγράψουν ισχυρή αύξηση των δαπανών κατά την πενταετή περίοδο πρόβλεψης, καθιστώντας τις καταναλωτικές δαπάνες τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο του ΙοΤ, με ρυθμό ανάπτυξης 21%» αναφέρουν οι αναλυτές.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....